Arhiva

Čišćenje okoliša bivšeg Poljoprivrednog fakulteta – pripreme za Tehnopolis

  Objavljeno 13.03.2015
  OsijekNews redakcija

  Počelo je raščišćavanje divljeg deponija smeća koji je, tijekom godina, nastao na području ruševne nekadašnje zgrade Poljoprivrednog fakulteta, uz cestu prema naselju Tenja.

  Gradonačelnik Ivan Vrkić i rektor osječkoga Sveučilišta Željko Turkalj, sa suradnicima, obišli su navedenu lokaciju kako bi zajednički apelirali na sve građane koji se neodgovorno ponašaju prema okolišu i ostavljaju otpad na neprikladnim mjestima, da to više ne čine, jer je stvorena potencijalna opasnost za ljude koji žive u okolnom području, kao i za prolaznike.

  Velika količina smeća, u slojevima, ostavljena je ovdje tijekom niza godina te stvorila ogroman problem onemogućavajući odgovorno gospodarenje zgradom i okolnim zemljištem.

  ‘Ovo je početak raščišćavanja nelegalnog deponija, pri čemu je Grad Osijek preuzeo odgovornost za čišćenje javne gradske površine, a od Sveučilišta se očekuje da uredi stanje na dijelu svoga vlasništva’, istaknuo je gradonačelnik Ivan Vrkić.

  Kako bi se spriječilo daljnje nelegalno odlaganje otpada, tvrtka Unikom postavit će fizičke zapreke na dva kolna pristupa zgradi te i na taj način utjecati na svijest građana da otpad odlažu na, za to predviđena, mjesta.

  Nakon što zemljište bude sanirano planirana je izgradnja Tehnopolisa, a područja od posebnog interesa za razvitak projekta su: biotehnologija, zaštita okoliša, informatičke i komunikacijske tehnologije, napredna proizvodnja uključujući robotiku i nanotehnologije, te projekti kojima je cilj razvijanje regionalnog gospodarstva.

  Projekt Znanstveno-tehnološkoški park Tehnopolis Osijek bitna je komponenta projekta „Trostruki Heliks inovacijski sustav za razvitak Panonske Hrvatske“ koji Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku razvija u suradnji s lokalnom samoupravom.

  Projekt je vrijedan 100.000.000,00 €, a planiro se realizirati kroz tri sukcesivne dvogodišnje faze u razdoblju 2014-2020 projektna dokumentacija je pripremljena no kako država još uvijek nije osigurala sredstva, radovi još nisu započeli. Nositelj projekta je Tehnologijsko-razvojni centar TERA Tehnopolis iz Osijeka, a cijeli park prostirat će se na površini od 7.592 ha i to na prostoru bivšeg Poljoprivrednog fakulteta.

  Pripremljeni su idejni projekti cjelog kompleksa i prve faze realizacije i studija predizvodljivosti.

  Tehnopolis