OSJEČANI

CISEx Friday u Osijeku okupio zainteresirane za IT sektor

Predstavljanje pet fakulteta, rada udruge CISEx i 5G mreže

Objavljeno 06.12.2019
Mirela Belaj

U 18 sati u prostorima Caffe Bar Pepperminta održan je 41. CISEx Friday u Osijeku. Udruga je, u suradnji agencija HAMAG BICRO i EEN, organizirala navedeni događaj kako bi promovirala 5G mrežu koja će se od iduće godine, nagađa se, početi provoditi i u Hrvatskoj. Osim toga, upravo je grad Osijek nominiran kao prvi grad u Hrvatskoj u koji će se implementirati 5G mreža.

Manifestacija je započela klasičnim predstavljanjem novosti i rada udruge CISEx, a njega je održao Milan Puvača, član Upravnog odbora CISEx-a.

,,CISEx je udruženje izvoznika softvera u Hrvatskoj koje ima za cilj, osim okupljanja informatičkih firmi u Osijeku, okupiti i članove s različitih dijelova Hrvatske i napraviti zanimljivo druženje kako za članove, tako i za cjelokupno okruženje”, istaknuo je.

Nakon Milana, svoju je prezentaciju naziva 5G Myths & Facts održao Mario Deklman iz tvrtke A1. Deklman je u predavanju opisao razvoj mreža od 1 do 5G, ali i dotaknuo se različitih mitova i zanimljivosti o 5G mreži kao budućnosti u okviru svjetske digitalne tehnologije.

Svoj su rad i povezanost s IT sektorom prezentirali i predstavnici pet fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a to su Marijana Zekić-Sušac i Kristina Hodak s EFOS-a, Kruno Miličević s FERIT-a, Tomislav Jakopec s FFOS-a, Domagoj Matijević s MATHOS-a te Ivana Bestvina-Bukvić i Mihael Tomić s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Njihova su predavanja bila namijenjena studentima i srednjoškolcima koji su zainteresirani za upisivanje studija povezanih s informatikom i digitalnim tehnologijama. Publika je imala prilike čuti ponešto i o načinima zaposlenja s diplomama navedenih studija i, sukladno tomu, konkurentnosti na tržištu rada.

,,S tim jednim druženjem, kao što je danas bio CISEx Friday, pokušali smo okupiti širu zajednicu srednjoškolaca i studenata i dati im nekakve zanimljive teme. To su, dakle, teme o 5G mreži o kojoj se sve više priča, ali i mogućnosti i pregled o tomu što današnji srednjoškolci i studenti mogu studirati po pitanju IT-a”, zaključio je Milan Puvača.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom