GOSPODARSTVO

Čist grad – naš ponOS

Piližota: "Ako želimo živjeti u čistom gradu, svi zajedno moramo doprinijeti tome cilju"

    Objavljeno 17.09.2019
    Ivona Amidžić

    Jučer, na Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, u osječkoj Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota zajedno s direktorom Unikoma Davorom Vićem i pročelnicom Ljiljanom Belajdžić predstavio projekt izobrazno-informativnih aktivnosti Grada Osijeka o održivom gospodarenju otpadom: „Čist grad – naš ponOS“.

    Konferenciju je s inicijalnim informacijama o projektu vrijednom 2,3 milijuna kuna otvorila Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnoga odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Grada Osijeka, podcrtavši ponajprije ciljeve ovoga projekta:

    “Želimo educirati građane Osijeka o njihovoj ulozi u procesima gospodarenja otpadom, izgraditi im svijest o važnosti reda prvenstva gospodarenja otpadom, uključujući i ponovnu uporabu, recikliranje i kompostiranje, koji imaju važnu ulogu u uspostavi sustava kružnog gospodarenja otpadom”, rekla je Belajdžić te pobrojala 15 ključnih aktivnosti provedbe projekta, kao što su obilježavanje važnih eko datuma, organiziranje javnih tribina i radionica za građane svih dobnih skupina, izrada bojanki i slikovnica za djecu, izrada edukativnih letaka i vodiča te materijala za osobe oštećenog vida/sluha.

    Ključan partner Gradskoj upravi u provedbi ovoga projekta je gradska komunalna tvrtka Unikom

    Unikom već godinama ulaže znatne napore u unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom u Osijeku, ali i u samu izobrazbu građana.

    Stoga je direktor Unikoma Davor Vić napomenuo kako, prema posljednjim podatcima iz 2018., količina nastalog komunalnog otpada po glavi stanovnika iznosi 208 kg, a cilj je da ta količina u Osijeku bude maksimalno 56 kg po stanovniku godišnje te ocijenio kako je ovaj projekt došao u pravo vrijeme i da se zadani cilj može dostići unaprjeđenjem komunalne infrastrukture, ali i izobrazbom građana.

    Osječki dogradonačelnik Boris Piližota naveo je kako projektne aktivnosti počinju jučerašnjim danom, a završavaju 29. travnja 2020. te podsjetio da Osijek prednjači u gospodarenju otpadom među velikim gradovima, posebice kada se uzmu u obzir i druga dva projekta iz gospodarenja otpadom: nabava 31.600 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te izgradnja reciklažnih dvorišta u Gornjem gradu i Retfali.

    Sva tri projekta vrijedna su oko 18,5 milijuna kuna, od čega je gotovo 16 milijuna sufinancirano sredstvima EU

    Ključne poruke koje se žele prenijeti građanima tijekom provedbe projekta bit će fokusirane na poticanje kružnog gospodarstva, podizanje svijesti o tome što se može reciklirati i gdje, ponovnu uprabu proizvoda, podizanje svijesti o smanjenju količine otpada te ostale korisne informacije o kućnom i vrtnom kompostiranju, kao i postupanju s građevnim otpadom.

    Sve informacije bit će dostupne i redovno ažurirane na mrežnim stranicama projekta i na društvenim mrežama.

    “Ako želimo živjeti u čistom gradu, svi zajedno moramo doprinijeti tome cilju”, riječi su kojima je Piližota zaključio novinsku konferenciju.

    foto: Grad Osijek

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "Nismo čekali mjere na razini države, nego smo se usmjerili lokalnim gospodarstvenicima zbog očuvanja radnih mjesta za što smo osigurali više 20 milijuna kuna"

    Piližota potvrđuje: Ukinuti su porezi na potrošnju i korištenje javnih površina

    Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota gostovao je u programu Radio Osijeka. Potvrdio je nova porezna rasterećenja za gospodarstvenike pogođene pandemijom. Riječ Više…

    Spremnike će korisnicima individualnog i kolektivnog stanovanja kroz nekoliko navrata isporuke podijeliti Unikom.

    Osijeku prvome u Hrvatskoj smeđe i žute kante

    Grad Osijek prvi je veliki grad u Republici Hrvatskoj koji je s Fondom za zaštitu okoliša u srpnju 2018. godine Više…

    Od travnja 2017. godine u roku 3 godine trebali su započeti radovi na izgradnji gimnazije, grad darovao zemljište vrijedno 3,7 milijuna kuna, radovi nisu počeli

    Boris Piližota: Grad Osijek je izdvojio 6 milijuna kuna za izgradnju I. Gimnazije, umjesto nje – “šikara”

    Danas je održana presica za novinare pod nazivom “Zašto projekti stoje”, na kojoj su se mr.sc. Boris Piližota, predsjednik Gradske Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ