ŽIVOT

Citokinska oluja: Jedan od glavnih razloga zašto je koronavirus ubojit

Citokinska oluja je proces u kojem naš imunosni sustav u susretu s nepoznatim virusom reagira pretjeranim umnožavanjem stanice imunog sustava koje luče citokine

Objavljeno 05.04.2020
Petar Tauković

Fenomen “citokinske oluje”, pretjeranog imunog odgovora organizma koji rezultira teškim upalnim promjenama, ima, kako se čini, ključnu ulogu u teškim oboljenjima covida-19, piše AFP i dodaje da su liječnici trenutno bespomoćni.

Pretjerana reakcija imunosnog sustava smatra se glavnim čimbenikom katastrofalnog zatajenja organa i smrti kod nekih pacijenata oboljelih od novog soja koronavirusa, ali za sada nije jasno u kojoj je mjeri teška upala pluća kod kritično bolesnih pacijenata od covida-19 posljedica virusa ili komplikacija zbog pretjerane reakcije organizma.

Citokini su proteini male molekulske mase koji djeluju kao posrednici između dijelova imunosnog sustava. Izlučuju ih različite stanice kao što su limfociti, monociti, makrofazi i fibroblasti. Citokinska oluja je proces u kojem naš imunosni sustav u susretu s nepoznatim virusom reagira pretjeranim umnožavanjem stanice imunog sustava koje luče citokine, a koji pak aktiviraju nove stanice imunosnog sustava.

Pogoršanje dolazi naglo

Groznica, umor, suhi kašalj – u četiri od pet slučajeva zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 simptomi su “benigni ili umjereni”, ali zna doći i do poteškoća u disanju i razvoja teškog respiratornog sindroma. To se događa u jednom od pet ili šest slučajeva, kada je potrebna hospitalizacija, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Teškoće s disanjem, osjećaj pritiska na plućima, usnice i lice koji poprimaju plavkastu boju znaci su za uzbunu i zahtijevaju hitnu liječničku intervenciju, upozorava i američki Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

Većina hospitaliziranih dobije tešku upalu pluća i bolest zahvaća oba plućna krila, prepoznati “potpis” teškog oboljenja. Pogoršanje često dolazi naglo, sedam dana nakon pojave prvih simptoma, objašnjava Yazdan Yazdanpanah, voditelj odjela za infektivne bolesti pariške bolnice Bichat.

Onemogućen ulazak kisika u krvotok

Hiperimunom reakcijom – nasumičnom hiperprodukcijom citokina zbog koje dolazi do ‘začepljenja’ alveola u plućima, stvara se edem koji onemogućuje ulazak kisika u krvotok, dolazi do začepljenja krvnih žila u bubrezima i drugim organima i ubrzo do zatajenja vitalnih sustava organizma, pri čemu je, ističu liječnici, najgore što se takva reakcija događa jako brzo, u roku od 24 do 48 sati i liječnici su doslovno nemoćni da išta naprave.

Stanje u kojem pluća ne opskrbljuju vitalne organe s dovoljnom količinom kisika zahtijeva uporabu respiratora.

“Sve više imamo dokaza koji ukazuju na to da dio pacijenata oboljelih od teškog oblika covida-19 podlegnu sindromu citokinskog šoka”, napisala je u svom radu za medicinski časopis Lancet liječnica Jessica Manson s University College Hospitala u Londonu.

Citokinska oluja – povezana sa SARS-om i MERS-om

Taj fenomen hiperinflamatorne oluje uočen je i o njemu se piše već 20 godina i povezuje se s dvije ostale opasne respiratorne bolesti – SARS-om od koje je u Aziji 2002./2003. umrlo 774 ljudi i bliskoistočnim respiratornim sindromom MERS koji je odnio 886 života od 2012.

Također se nagađa da je citokinska oluja bila u pozadini pandemije španjolske gripe koja je 1918. usmrtila oko 50 milijuna ljudi.

Liječnici su uvjereni da pretjerani odgovor imunosnog sustava uistinu ubija i pacijente s covidom-19 na način da im uništava tkivo. S toga bi trebalo moći smiriti tu “citokinsku oluju” u plućima, a da pritom ne smanjimo imunosne barijere uzročnicima bolesti, objašnjavaju liječnici.

“Trenutno ne postoji učinkoviti terapeutski postupak protiv tog fenomena”, kazali su liječnici u pariškoj bolnici. Također upozoravaju da bi primjena kortikosteroida, protuupalnih lijekova, mogla biti štetna za oboljele od novog koronavirusa.

Hina

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Trenutno se 1.648 osoba nalazi u samoizolaciji na području županije

U Osječko-baranjskoj županiji 328 obrađenih uzoraka i 124 pozitivnih nalaza

U zadnja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji imamo 328 obrađenih uzoraka i 124 pozitivnih nalaza. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na Više…

Što vi mislite: Podržavate li obavezno cijepljenje protiv koronavirusa ili ne?

Austrija uvela obavezno cijepljenje – Ovo su kazne za one koji odbiju

Donji dom austrijskog parlamenta prihvatio je danas zakon o obveznom cijepljenju odraslih protiv covida-19 čime Austrija postaje prva članica Europske Više…

U Osječko-baranjskoj županiji pet umrlih, 14 na respiratoru i rekordnih 677 novooboljelih od koronavirusa

U Hrvatskoj rekordnih 10.427 novozaraženih, u Osijeku čak 677 novih, najviše dosad

U posljednja 24 sata zabilježeno je 10.427 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Pričaonice tijekom mjeseca siječnja u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek održavaju se u Središnjoj knjižnici i u dva ogranka...

U srijedu zadnja pričaonica u Gisku

Plan podjele je takav da će se kante dijeliti u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, uključujući i subote kada su građani kod kuće...

Nastavlja se Unikomova podjela žutih i smeđih spremnika

Promet će se kroz gradilište odvijati prema postavljenoj privremenoj regulaciji prometa uz suženje ceste i naizmjenično prometovanje vozila jednim prometnim trakom...

Privremena prometna signalizacija: Djelomično otvorena cesta od Osijeka prema Našicama