ŽIVOT

Cjepivo u Hrvatsku stiže već za Božić?

Iako je ranije najavljivano da će u prvim isporukama u Hrvatsku stići po 125.000 doza cjepiva, ipak izgleda će cjepivo stizati vrlo sporo...

    Objavljeno 16.12.2020
    Ivona Amidžić

    Epidemiologinja Goranka Petrović, voditeljica Odjela za respiratorne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazala je u emisiji HTV-a “Dobro jutro Hrvatska” da novog cjepiva koje smo naručili od kompanija Pfizer i Moderna neće biti puno na raspolaganju jer će ono dolaziti vrlo sporo tijekom sljedećih mjeseci, piše Index.

    “Zbog toga nam je jako važno da zaštitimo prvenstveno rizične skupine. Dakle, osobe koje imaju rizike razviti teške slike bolesti i završiti na bolničkom liječenju, pa, nažalost, imati i smrtni ishod”, rekla je epidemiologinja.

    Budući da se ranije najavljivalo da će u prvim isporukama u Hrvatsku stići po 125.000 doza od navedenih kompanija, što je trebalo biti dovoljno za procjepljivanje svih medicinskih djelatnika, svih djelatnika i štićenika domova za starije te dijela najrizičnije populacije, zanimalo nas je što točno znači da će cjepivo stizati vrlo sporo.

    Stiže 2.000 doza

    Iz izvora bliskih HZJZ-u doznali smo da je Europska komisija najavila da će prva cjepiva u Hrvatsku, baš kao i u ostale zemlje EU, stići već za Božić. No prema informacijama do kojih je došao Index, riječ je o simboličnoj količini od samo 2.000 doza.

    Drugim riječima, stječe se dojam da je EK odlučila podići raspoloženje u članicama pred Božić.

    Da je tome uistinu tako, potvrdila je danas predsjednica Komisije Ursula von der Leyen koja je najavila da će cijepljenje u svim zemljama EU početi isti dan te da će to biti oko Božića.

    Pritisak na regulatornu agenciju

    Božićna isporuka cjepiva zanimljiv je obrat jer su se prve pošiljke do nedavno najavljivale tek za početak siječnja.

    Europska agencija za lijekove (EMA), koja u EU regulira puštanje lijekova na tržište, dogovorila je za sljedeći ponedjeljak poseban sastanak koji je prvotno bio planiran tjedan dana kasnije. Na njemu će se raspravljati o uvjetnom odobrenju za cjepivo Pfizer/BioNTech.

    Naime, Europljani su prošli tjedan imali prvo priliku gledati kako cijepljenje Pfizerovim cjepivom kreće u Velikoj Britaniji, a potom ovaj tjedan u SAD-u.

    Kako Europa ne bi ostala zakinuta, njemačka kompanija BioNTech, koja je s američkim Pfizerom razvila cjepivo, zajedno s Von der Leyen izvršila je pritisak na EMA-u da omogući da cijepljenje u EU bude dostupno prije Božića.

    Prema pravilima EMA-e, članice EU nakon izdanog odobrenja imaju mogućnost individualno odlučiti o pokretanju vlastite kampanje cijepljenja, no Europska komisija pokazala je da želi koordinirano uvođenje širom bloka kako bi osigurala da nijedna država članica ne bude zapostavljena.

    Kojim tempom će cjepiva kasnije nastaviti dolaziti u Hrvatsku, za sada nije poznato.

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

    Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

    Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

    Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

    HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

    Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

    Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

    Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

    Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

    Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

    [FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

    U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

    Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!