KULTURA

CoolTour Norveška: Revija Norveškog filma u kinu Urania (7.11.-21.12.) PROGRAM

Program će započeti već sutra, uz domjenak i druženje s veleposlanicima, a nakon toga možete pogledati besplatnu projekciju

Objavljeno 06.11.2019
Ivona Amidžić

U sklopu programa CoolTour kina Urania od 7. studenoga do 21. prosinca 2019. u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, pogledajte Reviju norveškog filma, u sklopu koje će se na programu naći filmske uspješnice norveške kinematografije različitih filmskih žanrova.

Uz tipičan norveški filmski rukopis dijelom izmišljene, a dijelom i stvarne, dramatične ili komične filmske priče, na velikom platnu kina Urania otkrit će djeliće norveškog života i kulture.

Uz prigodni domjenak i druženje s predstavnicima Veleposlanstva program će započeti u četvrtak 7. studenoga u 18 sati, nakon kojeg će uslijediti besplatna projekcija kriminalističke drame „Redoslijed nestanka” (Kraftidioten/In Order of Disappearence) redatelja Hansa Petera Molanda iz 2014. godine. Film je priča o vozaču ralice koji živi mirnim životom, sve dok se neočekivano ne nađe usred narko rata između norveške mafije i Srba.

Revija se nastavlja u dvorani Kino kluba kina Urania od 8. studenoga do 10. prosinca u sklopu koje će se prikazati 7 filmskih naslova, uz cijenu ulaznice od 18 kuna

Komedija “Ostati živ” (2015.) u režiji Charlotte Blom prati ženu u tridesetima koja otkriva da je dečko vara pa uz pomoć savjeta za osvetu i mudrosti svoje prijateljice, preokreće svoj život i shvaća da je su udobnost i mir precijenjeni, a zabava je ono što je važno. „Staying Alive” čiji soundtrack ne uključuje samo istoimeni hit Bee Geesa već i Loganovu ‘Hold Me Now’, njegova autorica Charlotte Blom igra na ranu gorko-slatku humornu fazu dankinje Lone Scherfig, pri čemu njena junakinja ne razlikuje ’emoje’ od ‘smajlića’.

Drama „Slijepa” vrti se oko mlade Ingrid koja je nedavno izgubila vid i povukla se u sigurnost svog doma, nesvjesna da upravo tamo čekaju njezini najveći strahovi i želje. Minimalistički debi Eskila Vogta Blind priziva rane radove Joachima Triera i mada na posteru Vogtova filma dominira ženski akt, autorove provokacije ne igraju na naglašeni erotizam fokusiran na ženu koja je netom oslijepila pokušavajući upamtiti svijet kojem više ne pripada. „Slijepa” nije film o nama koji pokušavamo vidjeti ono što Ingrid više ne vidi, već o Ingrid koja zamišlja živote koje ne može vidjeti- živote voajera iz susjedstva opsjednutih internetskom pornografijom, koji špijuniraju druge susjede.

Norveški autor kurdskih korijena Hisham Zaman filmom „Prije snijega” promatra dugu europsku odiseju mladog Kurda u pokušajima da obrani obiteljsku čast, tragajući za sestrom koja je pobjegla u Tursku kako bi se oslobodila okova nametnutog braka s aginim sinom. Prizor u kojem on biva omotan celofanom prije ulaska u tanker koji prevozi sirovu naftu, priziva uvodnu scenu Kaurismakijeve „Druge strane nade” u kojoj njegov sirijski izbjeglica izranja iz ugljene prašine u štivi teretnog broda.

Film „Prije snijega”, netradicionalni film ceste govori o obitelji, ljubavi i časti te sudbini mnogih Kurda iz Turske, Iraka, Irana i Sirije.

Dominantne teme Revije norveškog filma koje će se moći vidjeti u dva dokumentarna filma su starenje i treća dob. U neodoljivim „Optimistima” kao tipičnom izdanku nordijskog feelgood filma, norveški ženski odbojkaški team 60 plus, postaje nešto poput sportske varijante gerijatrijskog zbora iz glazbenog dokumentarca „Mladi u srcu”, dok njegova autorica Gunhild Magnor prati njihove pripreme za okršaj sa švedskom (muškom) momčadi, čiji su članovi tek nešto mlađi u srcu, u dobi između 60 i 90 godina.

U dokumentarcu „Blizanci zauvijek: veliko putovanje”, brat i sestra blizanci Magnar i Oddny koji su prešli sedamdesetu, napuštaju monotonu izolaciju farme koju smo upoznali u prvom dijelu Fimlandova diptiha koji je prizivao prosede dirljivog komada korejskog autora Mo-young Jina „Ljubavi, ne prelazi tu rijeku”. Dok je u „Blizancima zauvijek” krajnji cilj njihova „putovanja” bila obližnja planina na koju su vodili krave na ljetnu ispašu, njegov sequel prati njihovo dugo i veliko putovanje u SAD, gdje je davne 1890. emigrirala sestra njihove bake.

Identični motivi kakvi se prikazuju u cjelovečernjem i dokumentarnom izboru iz norveške kinematografije protežu se i u kratkometražnom serijalu koji će se prikazati u vrijeme zimskog ekvinocija.

U crno-bijelom kratkišu „Ruža Osla” autori igraju na Cassavetesovu ‘verite’ estetiku, uguravši junake u jedan kafić, čiji scenaristički dogovor prekida dolazak njihove prijateljice koja radi na novom lezbijskom romanu.

Kratkometražni program donosi i dva naslova koje povezuju imigrantske i etno teme. U „Dobrom životu” koji tematizira životne odabire, Izer Aliu prati svakodnevnicu ilegalnog radnika u Oslu koji mora bejbisitirati šefova sina, dok u „Sami boja”, iza kojeg stoji norveška sineastica i plesna koreografkinja Elle Sofe Henriksen, pratimo unutarnje kaose i nemire laponskog stočara na snijegom zametenom norveškom Sjeveru.

CoolTour Norveška, raspored projekcija:

 • 7. studenoga 2019. u 18:30 Redoslijed nestanka/ Kraftidioten/ In Order of disappearance – ulaz slobodan

Kino klub  (projekcije filmova petak, nedjelja i utorak)

 • 8. studenoga 2019. u 19:00 Ostati živ/Staying alive
 • 10. studenoga 2019. u 19:00 Slijepa/ Blind
 • 12. studenoga 2019. u 19:00 Prije snijega/ Før snøen faller
 • 15. studenoga 2019. u 19:00 Blizanci zauvijek: veliko putovanje/ Søsken til evig tid: Amerikareisa
 • 17. studenoga 2019. u 19:0 Optimisti- Optimistene
 • 19. studenoga 2019. u 19:00 Ostati živ/Staying alive
 • 22. studenoga 2019. u 19:00 Pathfinder
 • 24. studenoga 2019. u 19:00 Prije snijega/ Før snøen faller
 • 26. studenoga 2019. u 19:00 Blizanci zauvijek: veliko putovanje/ Søsken til evig tid: Amerikareisa
 • 29. studenoga 2019. u 19:00 Optimisti- Optimistene
 • 1. prosinca 2019. u 19:00 Redoslijed nestanka/ Kraftidioten/ In Order of disappearance
 • 3. prosinca 2019. u 19:00 Pathfinder
 • 6. prosinca 2019. u 19:00 Slijepa/ Blind
 • 8. prosinca 2019. u 19:00 Prije snijega/ Før snøen faller
 • 10. prosinca 2019. u 19:00 Redoslijed nestanka/ Kraftidioten/ In Order of disappearance

Najkraći dan u godini – Maraton kratkometražnog filma

 • 21. prosinca 2019. – u 11:00 Norveški kratkiši 5+, ulaz slobodan
  – u 17:00 Norveški kratkiši 10+
  – u 19:00 Oslo calling – Dobar život + Čavrljanja + Ruža Osla (short documentaries)
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Večer glazbe i poezije autora za čije se predstave traži ulaznica više

Valentinovo u Kinu Urania – “Kao da sam te sanjao”

U susret Valentinovu u četvrtak, 13. veljače 2020. s početkom u 20.00 sati u kinu Urania na rasporedu je neobična predstava, Više…

Posebne pogodnosti i povoljnije cijene mogu se iskoristiti uz studentsku, umirovljeničku i NK Osijek iskaznicu te na dječjim matinejama i obiteljskim srijedama, uz grupne popuste i poklon vouchere

Novi tjedan u kinu Urania donosi zanimljive naslove (RASPORED)

U novom filmskom tjednu premijerno možete pogledati obiteljsku avanturu o doktoru Dolittleu, izvrsnu komičnu dramu Jojo Rabbit, dramu poznatog redatelja Terencea Malicka Skriveni Više…

Film prikazuje istinite, suvremene priče svjedočanstva ubojica koji mole za oprost zbog stotinu ili tisuću ubojstava

Premijera filma Najveći dar Juana Manuela Cotela

Kino Urania poziva sve zainteresirane na premijeru filma Najveći dar redatelja Juana Manuela Cotela, koja će se održati u četvrtak 16. siječnja u 19.30 Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Radi se o jednoj od vrhunskih dječjih priča – predstavi pod nazivom Vitez bez konja

Dječje kazalište Branka Mihaljevića izvodi predstavu u Portanovi

Tomislav Pavlečić, autor i novinar: "Večeras je Tomislav Kozačinski imao brutalan show – bez tabua, bizarno, jako smiješno, udara tamo gdje se rijetko tko usudi"

Tomislav Kozačinski Koza dolazi održati Stand-up show

Djeca će uz druženje i zabavu razvijati svoju kreativnost, a sve to pod vodstvom muzejskog pedagoga

Kreativna radionica ,,Mali prijatelji muzeja” u Muzeju likovnih umjetnosti