ŽIVOT

Covid-potvrde sad se mogu dobiti brzim testom

Beroš: "S obzirom na pojavu boljih brzih antigenskih testova i njihovu reakciju, epidemiolozi su mišljenja da njihova upotreba doživljava novi vid"

Objavljeno 12.01.2022
Ivona Amidžić

Ministar zdravstva Vili Beroš sastao se s predstavnicima HZJZ-a i epidemiolozima vezano uz najavljenu promjenu dokazivanja prisutnosti koronavirusa, prenosi Index.

Naime, ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u ponedjeljak da PCR test više neće biti obavezan, odnosno da će uskoro brzi antigenski test biti dovoljan za dokazivanje covida-19 i dobivanje EU digitalne covid-potvrde.

Beroš: Mijenja se strategija

“Razgovarali smo o promjeni strategije i činjenici da su sve zemlje Europe limitirane PCR kapacitetima. S obzirom na pojavu boljih brzih antigenskih testova i njihovu reakciju, epidemiolozi su mišljenja da njihova upotreba doživljava novi vid”, rekao je Beroš.

“Bitno je vrijeme reakcije i vrijeme dijagnosticiranja novih slučajeva. Jučer je HZJZ nešto promijenio upute za karantenu i izolaciju. Sve u svemu, dobar sastanak”, poručio je ministar.

Capak: Širi se mogućnost izrade brzih antigenskih testova

“S obzirom na to da su potrebni veći kapaciteti testiranja u ovom petom valu, u kojem dominira omikron soj, dogovorili smo da proširimo mogućnost izrade brzih antigenskih testova uz plaćanje HZZO-a u testna mjesta u zdravstvenim ustanovama i ordinacijama.

Govorili smo i kako će se to financirati. Skupa s našim preporukama, koje su izdane, više se brzi antigenski testovi ne moraju potvrđivati PCR-om. Dijagnosticiranje korone može se odraditi antigenskim testovima”, rekao je Capak.

Naglašeno je da treba reagirati promptno i brzo.

“Ljekarne u ovom trenutku neće provoditi dijagnostička testiranja. Idemo na primarnu zdravstvenu zaštitu”, dodao je Capak.

Objašnjeno je da će se covid-potvrde na temelju brzih testova moći dobiti samo u zdravstvenim institucijama i ordinacijama privatne zdravstvene zaštite. Testovi će biti distribuirani u svim ambulantama u kojima liječnici to žele provoditi.

“Testiranje će biti moguće u svim onim ustanovama koje su naši ugovorni partneri, s kojima imamo komunikaciju preko CEZIH-a, i bit će za to plaćen”, kaže Lucian Vukelić.

Potvrde neće vrijediti u ostatku EU

“Mi smo dali mogućnost, kad smo uveli potvrde u sustav socijale i zdravstvo, tad smo dali mogućnost da osoba zarazu potvrdi brzim antigenskim testom”, nastavlja Capak. “Ta mogućnost, dakle, već sada postoji, a sada će se proširiti na cijelu Hrvatsku i vrijedit će samo u Hrvatskoj. Mi smo uložili prigovor na to što takve potvrde neće vrijediti u Europskoj uniji”, rekao je.

“Možda će se lista testnih mjesta proširiti. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti imamo skoro 1000 testnih mjesta”, kaže.

Na upit koliko će se puta osoba moći testirati Capak je rekao da po njemu nema potrebe da frekvencija bude česta. Dodao je da će covid-potvrda dobivena antigenskim testom vrijediti 48 sati, a ona o preboljenju kao i ona o preboljenju dobivena na temelju PCR testa.

Na upit očekuje li otpor liječnika primarne zdravstvene zaštite Beroš kaže: “Tko bi to trebao raditi? Naši epidemiolozi, liječnici u bolnicama? Teško je svima, svi se trudimo maksimalno. Situacija nije normalna, izvanredna je.”

Capak je, pak, rekao da postoji i opcija kazni za one liječnike obiteljske medicine koji odbiju provoditi dijagnostičko antigensko testiranje.

foto: unspalsh

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama prije stavljanja u produkciju će se u subotu, 3. lipnja 2023., testirati u stvarnim uvjetima, odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske

U subotu se testira Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama prije stavljanja u produkciju će se u subotu, 3. lipnja 2023., testirati u Više…

Nakon što je proglašen prestanak epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2, šalteri će za građane raditi od 7,15 do 18,30 sati svaki radni dan sve do 11.6.

MUP produžio radno vrijeme šaltera u Upravi za osobne dokumente

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. svibnja 2023. donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom Više…

U posljednja 24 sata zabilježeno je 375 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.025...

Koronavirus ne staje broje aktivnih slučajeva danas je 2.025

U posljednja 24 sata zabilježeno je 375 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje