Arhiva

CRO-FOG jedinstven hrvatski izum za spas od komaraca u svakoj prigodi

  Objavljeno 13.08.2013
  OsijekNews redakcija

  Pedesettrogodišnji izumitelj Stjepan Sviben, inače elektrotehničke struke, čija je specijalnost automatika upravljanja proizvodnim procesima, dvije je godine radio na svom izumu koji učinkovito i jeftino spašava od uboda neugodnih komaraca koji nam često zagorčavaju život.

  Uređaj pod nazivom CRO-FOG pravi je prijenosni ‘spasitelj – zaprašivač’ protiv komaraca, a primjena mu je zaprašivanje komaraca na manjim površinama, oko kuća, vikendica, gospodarskih imanja, restorana, kampova, plaža i svuda gdje ima komaraca što do sada nije bilo moguće na tako učinkovit način.

  Za razliku od nekih uređaja na struju koji postoje ovaj je puno učinkovitiji, jer nije ovisan o kablu i električnoj energiji, proizvodi znatno više magle kojom zaprašujemo uz učinkovitiju iskoristivost kemikalije koja može zaprašiti čak i nekoliko hektara zemljišta. – pojašnjava samo nekoliko od brojnih prednosti ovog jedinstvenog hrvatskog izuma njegov vlasnik Stjepan Sviben.

  CRO-FOG osim što ne treba utičnicu ili pak benzin za svoj pogon, vrlo je jednostavan za rukovanje (uređaj se pali na pritisak gumba kojim se pali mini plamenik), lagan, male zapremine, pa se može primjerice držati i u automobilu i primijeniti odmah kada se zateknemo u prirodi, na izletu, lovu ili ribolovu, plaži…

  Dovoljno je zaprašiti željeni prostor i za pet minuta na vrlo dugo razdoblje neće biti nikakvog neugodnog zujanja. Posebnost ovog hrvatskog izuma jeste njegova veličina i jednostavnost uporabe, što se do sada na tržištu nije moglo naći.

  Naime, zaprašivanje komaraca uvijek se obavlja velikim profesionalnim strojevima, uz veliku buku, potrošnju goriva ili električne energije, što povećava troškove zaprašivanja. Takvi strojevi za razliku od CRO-FOG-a nemaju mogućnost lagane i kućne uporabe, nisu pogodni za zaprašivanje malih površina.

  CRO-FOG uređaj ima vrlo velik učinak uz malu potrošnju pogonskog goriva – plin butan u limenki takozvana kartuša, koji se može kupiti za deset kuna na svakoj benzinskoj crpki i traje cijelu sezonu zaprašivanja.

  Dezinsekcijsko sredstvo odnosno kemikalija koje se koristi za toplo zamagljivanje kupuje se u poljoprivrednim apotekama, a kao nosač kemikalije može se koristiti petrolej za baklje ili lampe kojeg također nabavljamo većini naših trgovina, po povoljnim cijenama.

  – Na ideju da izmislim nešto za zaštitu od komaraca sam došao prije tri godine kada je bila najezda tih napasnika, a kako imam ranč u samom parku prirode Lonjskog polja, a to je nizinsko močvarno područje gdje ima jako puno komaraca, krenuo sam u izmišljanje uređaja. Trebalo je smisliti mali uređaj, jednostavan za korištenje i što jeftiniji za proizvesti. Dvije godine trajalo je eksperimentiranje i konačno rodio se CRO-FOG uređaj napravljen od domaćih materijala i vrlo učinkovit.kaže Sviben.

  Zbog male serije cijena uređaja sada iznosi 1.500,00 kunan + PDV ali ako hrvatska javnost prepozna ovaj proizvod, cilj je izumitelja Svibena pokrenuti ozbiljnu serijsku proizvodnju čime bi i cijena bila znatno niža.

  CRO-FOG mini uređaj za kućnu upotrebu može se kupiti osobno ili pouzećem uz besplatnu dostavu, u Kutini, Andrije Hebranga br.3. zastupnik je poduzeće SVIBEN-S d.o.o. informacije se mogu dobiti na www.sviben-s.hr ili Facebooku profilu ”Stjepan Sviben” odnosno Facebok stranici Sviben-S.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Gužve otežavaju rad žurnih službi, a lažne objave o krađama i provalama unose nemir i nesigurnost kod građana.

  Apel: Suzdržite se od pojedinačnih dolazaka na područja pogođena potresom

  Sisačko-moslavačka policija objavila je u subotu apel žurnih službi koji pozivaju građane da se suzdrže od pojedinačnih dolazaka na područja Više…

  Neće biti klasičnog lockdowna kao u prvom valu...

  Danas se priprema oštriji set mjera protiv epidemije koronavirusa

  Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će Nacionalni stožer do sutra pripremiti Više…

  Kapetan Osijeka priključit će se "vatrenima", koje u utorak u Splitu očekuje posljednji susret Lige nacija protiv Portugala

  Zlatko Dalić odlučio aktivirati pretpoziv stoperu Mili Škoriću

  Zbog izostanka Duje Ćalete-Cara (žuti kartoni) i ozlijeđenog Filipa Uremovića izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić odlučio je aktivirati pretpoziv Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Gužve otežavaju rad žurnih službi, a lažne objave o krađama i provalama unose nemir i nesigurnost kod građana.

  Apel: Suzdržite se od pojedinačnih dolazaka na područja pogođena potresom

  Neće biti klasičnog lockdowna kao u prvom valu...

  Danas se priprema oštriji set mjera protiv epidemije koronavirusa

  Kapetan Osijeka priključit će se "vatrenima", koje u utorak u Splitu očekuje posljednji susret Lige nacija protiv Portugala

  Zlatko Dalić odlučio aktivirati pretpoziv stoperu Mili Škoriću