Crvena zdravica na glavnoj tržnici
Brojne znanstvene studije i istraživanja pokazuju kako su proizvodi od termički obrađene rajčice izvrsna zaštita i pomoć kod velikog broja karcinoma, djeluju kemopreventivno, štite i pomažu kod astme, smanjuju alergijske upale, preveniraju bolesti srca.
Zaslužan je za to biljni pigment likopen, po aktivnosti sličan vitaminu A, čija se biološka aktivnost ogleda u iznimnoj antioksidativnoj snazi (zaštita stanica organizma od slobodnih radikala), koja je kod likopena čak deseterostruko veća negoli kod vitamina E. No, kako bismo ga mogli iskoristiti, likopen, odnosno rajčicu, valja termički obraditi. Kuhamo li rajčicu dvije minute, razina likopena u obliku koji naš organizam može iskoristiti povećat će se za 6 %, kuhamo li je 15 minuta, podići će se za 17 %, a nakon 30 minuta kuhanja za 35 %. Antioksidativna sposobnost prema navedenom vremenu kuhanja podići će se za 28, 34 i 62 %. Doda li se tijekom kuhanja rajčica neko kvalitetno ulje (maslinovo, repičino, sikavičino), učinak će biti još bolji jer je likopen topiv u mastima.
Jedan posve jednostavan proizvod od rajčice tradicionalni je dio i domaće slavonske zimnice: fini, gusti sok od rajčice. Upravo će posjetitelji Zelenog četvrtka, od 9 do 12 sati, imati priliku kušati ekološki gusti sok od rajčice, odnosno nazdraviti crvenom zdravicom. I.K.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?