ŽIVOT

Dalibor Petko šokirao pratitelje pomalo zastrašujućom slikom

"Dragi svi, vrijeme je da s vama podijelim nešto s čime se borim već neko vrijeme", započeo je Petko ispod slike...

Objavljeno 28.08.2019
Ivona Amidžić

Popularni radijski i televizijski voditelj Dalibor Petko otkrio je veliku tajnu svojim fanovima i pratiteljima, objavivši pomalo zastrašujuću fotografiju na Instagramu. Na sreću, kako on objašnjava, ne radi se ni o čemu strašnome ni neizlječivome. Ipak, osjećao je potrebu podijeliti problem s ljudima, objasniti o čemu se radi i malo podići svijest i o ovom problemu.

“Dragi svi, vrijeme je da s vama podijelim nešto s čime se borim već neko vrijeme. Prije nekoliko tjedana dijagnosticirana mi je teška apneja. Ovo je maska s kojom spavam. Znam da mnogi ne znaju što je to, pa ću pokušati objasniti. Apneja je prestanak disanja tijekom spavanja zbog zatvaranja gornjih dišnih puteva, koji zaustavljaju protok zraka. To može trajati od 10 sekundi do 2 minute, a kod osoba koje imaju tešku apneju to se događa vise od 30 puta u sat vremena. Meni je izmjereno 59 puta”, ukratko je objasnio Petko.

“Ovo što pišem nije zbog toga da izazivam strah ili neko sažaljenje, već da upozorim na ovu bolest od koje boluje 6 posto ljudi u svijetu. Ja sam primjetio da se nikako ne mogu naspavati pa sam obavio sve žive pretrage prije toga. Na apneju sam posumnjao samo zato što od toga boluje moj otac. Vi dok spavate ne sjećate se prekida disanja tako da vas na to mora upozoriti netko drugi. Danas gledavši s odmakom i znanjem koje imam, simptomi su se pojavili još prije najmanje četiri godine, ali mi niti jedan doktor nije rekao da bi to mogao biti uzrok. Nakon umora i pospanosti, posljedice mogu biti moždani ili srčani udar, dijabetes… zato je dobro to otkriti na vrijeme”, upozorava Petko.

“Vidim osjetan napredak”

“Odlučio sam se progovoriti o ovom, jer apneja ne treba biti nešto čega bismo se trebali sramiti. Liječi se uz pomoć maske priključene na aparat koji pomaže u disanju. Nije u pitanju kisik kako mnogi misle kad vide, već uređaj koji sukladno vašem disanju pušta zrak i pomaže vam da ne prestajete disati u snu”, navodi voditelj.

“Moje liječenje traje sad već neko vrijeme i vidim osjetan napredak. Hvala svima koji ste ovo pročitali, i možda otkrili što znači kad netko u snu prestane disati ili se zagrcne dok hrče. Ako imate bilo kakvo pitanje slobodno mi se javite”, završio je Petko pozitivni tekst uz sliku koja, nakon svega, više i ne izgleda tako strašno.

U komentarima su mu se javili pratitelji koji redom s ovakvim liječenjem apneje imaju sve pozitivna iskustva. Teže je otkriti ju, ali nakon toga je nositi se s njom čas posla. Ako imate slične simptome, provjerite radi li se možda upravo o ovom problemu i počnite ga rješavati što prije.

foto: Instagram (screenshot – Dalibor Petko)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

12 godina stara vatrena snimka izludjela oduševljene obožavatelje

(VIDEO) Maja Šuput objavila snimku erotičnog plesa s Davorom Bilmanom

Voljeli ga popratiti na televiziji ili ne, većinom svi znamo što je Supertalent i tko je u ulozi žirija. Ove Više…

Danas ju redovito gledamo na malim ekranima :D

Prepoznajete li djevojčicu sa slike?

Djevojčica sa slike danas je kazališna, televizijska i filmska glumica. Ova je osječanka poznata po brojnim kazališnim ulogama, ali i televizijskim izvedbama. Trenutno ju svakodnevno Više…

Tražimo dodatnih dvoje lega/legica koji će nam pomoći u kreiranju sadržaja na portalu OsijekNews.hr kroz zabavne, aktualne i zanimljive fotke iz grada Osijeka.

Voliš fotkat lega?

Lege i legice, volite fotkati, uvijek ste “negdje” u muvanju po gradu, aktivni ste i znate napisati 2 pametne rečenice Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

I ove će godine Djed Božićnjak slatkim poklončićima razveseliti sve mališane u čarobnom tramvaju

Božićni tramvaj – bajkovite vožnje gradom (25.11.-31.12.)

Uz besplatnu aplikaciju PayDo 21. studenog diljem zemlje korisnici mogu parkirati bez dodatnih troškova

Četvrtak je dan besplatnog parkiranja diljem zemlje!

UNICEF otvorio prvu banku humanog mlijeka u Hrvatskoj - obilježavanje 30 godina Konvencije o pravima djeteta

(VIDEO) 30 godina zajedno za djecu u Hrvatskoj