ŽIVOT

Dalibor Petko šokirao pratitelje pomalo zastrašujućom slikom

"Dragi svi, vrijeme je da s vama podijelim nešto s čime se borim već neko vrijeme", započeo je Petko ispod slike...

Objavljeno 28.08.2019
Ivona Amidžić

Popularni radijski i televizijski voditelj Dalibor Petko otkrio je veliku tajnu svojim fanovima i pratiteljima, objavivši pomalo zastrašujuću fotografiju na Instagramu. Na sreću, kako on objašnjava, ne radi se ni o čemu strašnome ni neizlječivome. Ipak, osjećao je potrebu podijeliti problem s ljudima, objasniti o čemu se radi i malo podići svijest i o ovom problemu.

“Dragi svi, vrijeme je da s vama podijelim nešto s čime se borim već neko vrijeme. Prije nekoliko tjedana dijagnosticirana mi je teška apneja. Ovo je maska s kojom spavam. Znam da mnogi ne znaju što je to, pa ću pokušati objasniti. Apneja je prestanak disanja tijekom spavanja zbog zatvaranja gornjih dišnih puteva, koji zaustavljaju protok zraka. To može trajati od 10 sekundi do 2 minute, a kod osoba koje imaju tešku apneju to se događa vise od 30 puta u sat vremena. Meni je izmjereno 59 puta”, ukratko je objasnio Petko.

“Ovo što pišem nije zbog toga da izazivam strah ili neko sažaljenje, već da upozorim na ovu bolest od koje boluje 6 posto ljudi u svijetu. Ja sam primjetio da se nikako ne mogu naspavati pa sam obavio sve žive pretrage prije toga. Na apneju sam posumnjao samo zato što od toga boluje moj otac. Vi dok spavate ne sjećate se prekida disanja tako da vas na to mora upozoriti netko drugi. Danas gledavši s odmakom i znanjem koje imam, simptomi su se pojavili još prije najmanje četiri godine, ali mi niti jedan doktor nije rekao da bi to mogao biti uzrok. Nakon umora i pospanosti, posljedice mogu biti moždani ili srčani udar, dijabetes… zato je dobro to otkriti na vrijeme”, upozorava Petko.

“Vidim osjetan napredak”

“Odlučio sam se progovoriti o ovom, jer apneja ne treba biti nešto čega bismo se trebali sramiti. Liječi se uz pomoć maske priključene na aparat koji pomaže u disanju. Nije u pitanju kisik kako mnogi misle kad vide, već uređaj koji sukladno vašem disanju pušta zrak i pomaže vam da ne prestajete disati u snu”, navodi voditelj.

“Moje liječenje traje sad već neko vrijeme i vidim osjetan napredak. Hvala svima koji ste ovo pročitali, i možda otkrili što znači kad netko u snu prestane disati ili se zagrcne dok hrče. Ako imate bilo kakvo pitanje slobodno mi se javite”, završio je Petko pozitivni tekst uz sliku koja, nakon svega, više i ne izgleda tako strašno.

U komentarima su mu se javili pratitelji koji redom s ovakvim liječenjem apneje imaju sve pozitivna iskustva. Teže je otkriti ju, ali nakon toga je nositi se s njom čas posla. Ako imate slične simptome, provjerite radi li se možda upravo o ovom problemu i počnite ga rješavati što prije.

foto: Instagram (screenshot – Dalibor Petko)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Zašto trebate znati kako izgledaju alpinska strizibuba, velika četveropjega strizibuba i jelenak?

Rijetki biseri našeg ekosustava – Jeste li ih vidjeli?

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ koju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provodi s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti kornjaša Više…

Najmlađa u velikoj glazbenoj obitelji posjetila središte divne Slavonije

Tončijeva Hana Huljić posjetila Osijek

Kći Tončija Huljića, Hana, nikad nije krila kako je s razlogom najmanje zastupljena u medijima. To je njezina želja i Više…

"Život nas nije mazio, obje smo preživjele nepreživljive stvari, a jučer, zagrlile smo se nakon četvrt stoljeća"

Plechinger i Lončarić zajedno se vraćaju svojim osječkim (našičkim) korijenima

Ivana Plechinger poznata je hrvatska pjevačica, voditeljica i spisateljica. Nema onoga tko ne zna njezinu “Malu pticu nebesku”, kao i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Krajnji rok za prijavu zračnog oružja "C" kategorije je 1. studenoga 2019.

Obavijest građanima – Obveza prijavljivanja zračnog oružja

Pretvarajući pdf format dokumenta u jpg pomozite globalnom pokretu "Posadimo milijardu stabala"

Kliknite mišem i posadite drvo – Zaista, tako je lako!

Izvadite dekice iz ormara i zabundajte se jer nas čeka veliko zahlađenje

Vrijeme danas: Kišno i hladno – Pad temperature i više od 10 stupnjeva