KULTURA

”Dan ergele Đakovo” – 512 godina tradicije koja traje!

Povodom obilježavanja godišnjice osnutka, ergela u Đakovu organizira ''svoj dan'' uz cjelodnevni program koji obuhvaća radionice za djecu, konjičku predstavu uz glazbu, sajam OPG-a, jahanje, vožnje fijakerima...

Objavljeno 06.09.2018
Antonela Verković

Ergela u Đakovu postoji čak 512 godina, a konji lipicanske pasmine u Đakovu se uzgajaju već 212 godina. Povodom dugogodišnje tradicije – održava se manifestacija ”Dan ergele Đakovo” kojom se obilježava godišnjica osnutka. Ergela će svoja vrata otvoriti velikom broju gostiju uz cjelodnevni program događaja namijenjenih svim dobnim uzrastima – posebice najmlađima.

Neke od planiranih konjička predstava uz glazbu u jahaonici, sajam OPG-a, jahanje, igre i radionice uz animatore, čak i vožnje fijakerima – program je zaista bogat, nećete se razočarati!

PROGRAM

SUBOTA, 15. RUJNA 2018.

9:00 sati – službeni početak programa / završetak u cca. 14 sati

9:00 sati – Predvođenje mladih pastuha Državne ergele Đakovo (zatvorena jahonica)

9:30 sati – Stručno predavanje Assist. Prof. Nika Brkljača Bottegaro, Vet. fakultet u Zagrebu na temu Hromosti konja: uzroci, prepoznavanje i sprečavanje (zatvorena jahaonica)

09:00 – 11:00 sati – vožnje fijakerom u krugu ergele

09:00 sati – EDUKATIVNE RADIONICE ZA DJECU – 8 edukativnih radionica ( izrada konja od žice, izrada kožuha prirodnim materijalima, didaktičke karte s motivima Slavonije, oslikavanje motivima zlatoveza i oslikavanje licitara, izrada nakita užetom, piljenje licitara od drva…)

10:00 sati – Izložba ”Kulturna baština u dječjim očima” u prostoru šetnice za konje). Radovi koje su učenici napravili u sklopu u sklopu terenske nastave / istraživanje kulturne baštine te učenje i viđenje dječjim rukama i očima.

10:00 sati – Izložba fotografija konja iz Lipika / autorica Ivana Ljubić

11:00 sati – Filatelističko društvo Đakovo – predstavljanje prigodne poštanske marke s motivom konja, omotnica uz dva prigodna žiga na temu zaštićena pasmina konja – lipicanac (prostor uz šetnicu za konje)

12:00 sati –  svečana konjička predstava uz glazbu

13:00 sati – otvorenje izložbe likovnih radova ”Udruge slikara Đakovštine Suncokret“ (prostor šetnice za konje)

Napomena: ulaz je slobodan za sve posjetitelje!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na koncertu duhovne glazbe skupljat će se dobrovoljni prilozi za malenog Jakova (4,5) koji boluje od teškog oblika upale crijeva i najmlađi je pacijent u Hrvatskoj s tom dijagnozom.

Podržite, pomozite – humanitarni koncert za malog Jakova

Iskoristite ovu priliku da pobliže upoznate Troju kroz izložbu fotografija koja vam donosi legendu o Trojanskom ratu, priču o pronalasku slavnog grada, arheološke nalaze...

”Troja na putu” bit će u našem Arheološkom muzeju

Ne znam hoće li i ova predstava biti antologijska, ali će biti apsolutno gledana, i siguran sam da će privući pozornost publike i kritike, ocijenio je Šnajder ...

Premijera drame “Emet” u osječkom HNK