KULTURA

Dan hrvatskog filma i glazbe u Bruxellesu

Program je priređen kako bi predstavili stanje i planove kreativnih industrija u Hrvatskoj

    Objavljeno 05.03.2020
    Ivona Amidžić

    Dan hrvatskog filma i glazbe u Bruxellesu, održat će se u utorak 24. ožujka, u povodu aktualnog predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog audiovizualnog centra.

    Program je priređen kako bi predstavili stanje i planove kreativnih industrija u Hrvatskoj hrvatskim i europskim zastupnicima u Europskom parlamentu, njihovim asistentima i ostalim djelatnicima europskih institucija, najavljuju iz HAVC-a.

    HDS ZAMP će u Europskom parlamentu upriličiti predstavljanje ‘Hrvatska puna kreativnosti”, koje će otvoriti Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju, u okviru kojega će novinari i ostali moći doznati podatke o snazi i potencijalu hrvatskih kreativnih industrija.

    Uz projekciju kratkog informativnog filma, organiziran je i okrugli stol na kojem će, uz zastupnike u Europskom parlamentu, predstavnici glazbenih i filmskih udruga i institucija istaknuti svoje planove za bolju prepoznatljivost i dalji domet domaćeg talenta u europskim i svjetskim okvirima.

    Među ostalim, otvorit će se pitanja kao što su primjena EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu ili transparentnost algoritama globalnih digitalnih servisa koji bi trebali ravnomjerno predstavljati i tzv. male repertoare iz zemalja poput Hrvatske, što danas nije slučaj.

    HAVC će isto poslijepodne, uz suradnju s Europskom agencijom ravnatelja filmskih fondova i centara, organizirati koktel druženje s članovima europskih institucija i stručnih audiovizualnih udruga te pripadnicima hrvatske dijaspore, nakon čega će se prikazati nagrađivani film Dane Budisavljević, “Dnevnik Diane Budisavljević” i održati razgovor s redateljicom.

    Hrvatsko društvo skladatelja i njegova Služba ZAMP, uz domaćinstvo zastupnika u EU Parlamentu, Karla Resslera, iste večeri prirediti koncert Petra Graše u akustičnoj verziji, namijenjen svim hrvatskim djelatnicima pri institucijama EU i djelatnicima u predstavništvima RH pri Uniji.

    (Hina)

    foto: youtube (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    U dokumentarnom se filmu na duhovit način prikazuje povijest osječkog Donjeg grada i svakodnevica njegovih stanovnika.

    [NAJAVA] FFOS – prikazivanje dokumentarnog filma DGO III

    Centar za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta u Osijeku organizira prikazivanje dokumentarnog filma DGO III. U dokumentarnom se filmu na duhovit način Više…

    Nakon uspješno odrađenog prvog izdanja, Pannonian Rock Festival će se od kolovoza 2024. godine održavati na novoj lokaciji - Katakombe u Osijeku.

    [NAJAVA] Pannonian Rock festival – ulaznice u prodaji

    “Prije svega želimo zahvaliti gradu Osijeku na ukazanom povjerenju i prepoznavanju potencijala Pannonian Rock Festivala”, izjavili su organizatori festivala. Osim Više…

    Planirani početak snimanja je druga polovina svibnja, no sve će ovisiti o glumačkoj postavi i njihovoj raspoloživosti, a lokacije na kojima će se snimati biti će u Slavoniji i Baranji – potvrdio je Gubina.

    U Osječko-baranjskoj županiji snimat će se igrani film prema romanu “260 dana”

    Roman „260 dana“ autora Marijana Gubine  poslužit će kao predložak za scenarij igranog filma koji će se na području Osječko-baranjske Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

    [NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

    Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

    Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

    U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

    Kino Urania – Back to Black