POLITIKA

Dan OBŽ – Osječko-baranjska županija je najagilnija i najučinkovitija u privlačenju i korištenju europskih fondova

Sjednica je održana u Gospodarskom centru OBŽ, prije dva mjeseca završenoj, a jednoj od najvažnijih investicija Osječko-baranjske županije, na čijem je području uz sufinanciranje Europske unije od 2017. godine do sada investirano 1,7 milijardi eura malih, srednjih i velikih kapitalnih projekata

  Objavljeno 02.06.2023
  Matija Ivanković

  U povodu obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije, kao i 30. obljetnice njena osnivanja, danas je u Osijeku održana Svečana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Sjednica je održana u Gospodarskom centru OBŽ, prije dva mjeseca završenoj, a jednoj od najvažnijih investicija Osječko-baranjske županije, na čijem je području uz sufinanciranje Europske unije od 2017. godine do sada investirano 1,7 milijardi eura malih, srednjih i velikih kapitalnih projekata.

  Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sjednici su nazočili saborska zastupnica Nataša Tramišak kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, saborski zastupnici, državni tajnici i ravnatelji uprava, članovi diplomatskog zbora, župani, gradonačelnici i načelnici općina, predstavnici Sveučilišta, vjerskih ustanova, Hrvata iz Bosne i Hercegovine i Srbije te drugi uzvanici.

  Župan Ivan Anušić je uvodno rekao da je Osječko-baranjska županija od osnivanja i unatoč turbulentnim vremenima, posebno tijekom Domovinskog rata, obnove i mirne reintegracije, uspjela sačuvati svoju tradiciju i identitet. – Želim istaknuti doprinos i žrtvu hrvatskih branitelja u obrani Županije i cijele Domovine i na tome im od srca zahvaljujem. Bez njih Hrvatska ne bi bila samostalna i neovisna država, potom i članica EU i NATO-a. Danas svi zajedno gradimo županiju po mjeri slavonskog i baranjskog čovjeka, istakao je.

  – Pozitivni i konkretni rezultati u posljednjih nekoliko godina pokazatelji su suradnje na svim razinama upravljanja unutar naše županije, politike partnerskog odnosa sa svim jedinicama lokalne samouprave i suradnje sa susjednim županijama, a posebno suradnje s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem i svim ministarstvima. Uz ovu snažnu potporu osigurana su značajna europska i nacionalna sredstva pomoću kojih bržom dinamikom realiziramo naše projekte u svim gradovima i općinama na području županije, a u skladu s potrebama lokalnog stanovništva – rekao je župan Anušić.

  Naglasio je završene strateške projekte velike vrijednosti kao što su Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, sustavi navodnjavanja, Gospodarski centar OBŽ, Regionalni centri kompetentnosti, Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, izgradnja Srednje škole Donji Miholjac i 10 nastavno-sportskih dvorana, a iznimno važnima smatra i strateške projekte gradova i općina.

  Od projekata u tijeku i predstojećih izdvojio je projekt izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku, stavljanje u funkciju vojarne u Belom Manastiru, izgradnju I. gimnazije u Osijeku, ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu, ali i značaj sustavne suradnje s Hrvatima u susjednim državama i politike međunarodnog otvaranja županije.

  – Prateći nacionalnu razinu i prilike koje omogućava Vlada RH u svim sektorima društva, Osječko-baranjska županija realizirala je niz projekata kojima se svi ponosimo. Osim velikih nacionalnih projekata, iznimno su važni i kapitalni projekti lokalne i regionalne razine kojima se ostvaruju potrebe građana i značajno utječe na razvoj pojedine sredine. U OBŽ posljednjih godina zabilježeni su dobri poslovni rezultati poduzetnika te je evidentna promjena trendova zbog čega možemo zaključiti da Grad Osijek i Osječko-baranjska županija imaju jasan i pozitivan smjer razvoja. Čestitam županu i Osječko-baranjskoj županiji na svemu do sada realiziranom i dajem podršku za nastavak kvalitetnog rada i završetak svih planiranih projekata – kazala je saborska zastupnica Nataša Tramišak.

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio je kontinuiranu suradnju Osječko-baranjske županije s Vladom koja je rezultirala revitalizacijom i snažnim razvojem Županije.

  – Mislim da smo napravili sjajne iskorake za Osječko-baranjsku županiju, dovršen je Koridor Vc, izgrađeni su Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, Gospodarski centar OBŽ, ulaže se u Sveučilište, aglomeracije, poljoprivredu, zaštitu okoliša te zaista nema teme koja ovdje nije bila projekt. Vidljivo je da je upravo ova Županija najagilnija i najučinkovitija te zaista jako uspješna u privlačenju i korištenju europskih fondova, prekograničnoj suradnji i partnerstvu s drugim donatorima, čime su se stekli preduvjeti za daljnji kvalitetni gospodarski razvoj ne samo Osječko-baranjske županije, već i cijele Slavonije – rekao je premijer Plenković. Najavio je i rješavanje pitanja izgradnje novog KBC-a Osijek te povratak Hrvatske vojske u vojarnu u Belom Manastiru.

  Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić istakao je da je lijepo vidjeti niz projekata koji su realizirani u proteklom razdoblju diljem županije. Kazao je da Grad Osijek trenutno provodi investicije vrijedne više od 150 milijuna eura, koji su nastali u suradnji s Vladom RH i Osječko-baranjskom županijom.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Smatramo da bi zbog narušavanja osjećaja sigurnosti i povjerenja među građanima bilo nužno pravodobno, učinkovito i nepristrano provesti unutarnju istragu u osječkoj policiji, kažu iz SDP-a

  SDP Osijek – Očekujemo brzu i učinkovitu internu istragu u Osječkoj policiji

  "Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države?"

  SDP Osječko-baranjske županije: Osuđujemo svaki oblika nasilja i očekujemo odgovornost onih koji su dopustili ozbiljne propuste u postupanju u slučaju stradavanja mlade studentice u Osijeku

  Pored opće zabrane, zabranili su i ažuriranja koja negativno utječu na uređaj, predstavljanje ažuriranja kao nužnih ako to nisu, lažne tvrdnje da uređaj neće dobro raditi ili će se pokvariti ako se ne koriste zamjenski dijelovi, nastavci ili potrošni dijelovi od originalnog proizvođača

  Borzan nakon maratonskih pregovora: Izborila sam sve što sam obećala