ŽIVOT

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Na popisu zatočenih i nestalih još je 386 osoba kojima se svaki trag gubi u tom gradu.

    Objavljeno 18.11.2020
    Darija Kovačić

    U posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa u Vukovaru se danas obilježava 29. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu čija je obrana slomljena 18. studenoga 1991.

    Grad je izdržao 87 dana opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

    Vukovar je u potpunosti razrušen, u zarobljeničke logore odvedeno je oko 7000 vukovarskih branitelja i civila, a iz grada protjerano oko 22.000 nesrba.

    Po do sada prikupljenim podacima, u tromjesečnoj agresiji na Vukovar poginulo je ili ubijeno 2717 branitelja i civila, a na popisu zatočenih i nestalih još je 386 osoba kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru.

    Unatoč preporukama epidemiologa, u vukovarskoj Koloni sjećanja kojom se u srijedu u Vukovaru obilježava 29. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu, okupilo se na tisuće ljudi.

    Okupljeni novinari, koji i ove godine u velikom broju prate Kolonu sjećanja, procjenjuju da se u Vukovaru okupilo do 10.000 ljudi, piše Index.

    -Danas se sjećamo stradanja 1991. godine. Hodajući ulicama Vukovara iskazujemo zahvalu svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata, onako kako su oni to i zaslužili, dostojanstveno. Obveza nam je svima uvijek pronaći organizacijski oblik i način za odavanje počasti našim žrtvama kojima smo najzahvalniji i koji su najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske, rekao je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik vlade Tomo Medved.

    Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović u srijedu je povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara pozvala na otvaranje policijskih i vojnih arhiva kako bi se riješili slučajevi nestalih.

    „Dok se prisjećamo žrtava Vukovara moje su misli s obiteljima stotinama onih koji se i dalje vode kao nestali. One zaslužuju istinu i pravdu“, priopćila je Dunja Mijatović u srijedu.

    „Potrebno je više nacionalnih i regionalnih napora kako bi se riješili postojeći slučajevi nestalih osoba, uključujući otvaranje policijskih i vojnih arhiva“, dodala je povjerenica za ljudska prava.

    Na popisu zatočenih i nestalih još je 386 osoba kojima se svaki trag gubi u tom gradu.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Predstavnici Židovske općine Osijek, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka danas su položili vijence kod spomenika ,,Majka i dijete” u Osijeku u Parku Oskara Nemona, osječkog kipara židovskog podrijetla koji je autor spomenika i po komu je nazvan park

    Obilježen Jom Hašoa, Dan sjećanja na žrtve holokausta

    U povodu obilježavanja Jom Hašoe, Dana sjećanja na žrtve holokausta, predstavnici Židovske općine Osijek, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka danas Više…

    Za vukovarske heroje osječki osnovnoškolci su zapalili 4.000 lampiona, a naša Vukovarska ulica u Osijeku neka s tisućama lampiona obasja put prema slobodnom i herojskom Vukovaru

    FOTO Ponos i tuga – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

    Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje članovi izaslanstava Osječko-baranjske županije na Više…

    Aeroklub Osijek jučer je na prostoru Aerodroma Osijek-Čepin obilježio 31. godišnjicu osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek...

    Obilježena 31. godišnjica osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek

    Aeroklub Osijek jučer je na prostoru Aerodroma Osijek-Čepin obilježio 31. godišnjicu osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek i odali počast slavonskim Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

    Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

    Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

    FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

    Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

    [FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje