ŽIVOT

Danas Hrvatska donosi najstrože mjere dosad, naši životi će se značajno promijeniti

Nagađalo se o tome danima, stidljivo se to najavljivalo, a da će se stroge mjere doista uvesti, i to vrlo brzo, postalo je jasno nakon jučerašnjeg obraćanja premijera Plenkovića na sjednici vlade

Objavljeno 18.03.2020
Mirela Belaj

Hrvatska danas donosi najdrastičnije mjere dosad, piše index.hr.

Nagađalo se o tome danima, stidljivo se to najavljivalo, a da će se stroge mjere doista uvesti, i to vrlo brzo, postalo je jasno nakon jučerašnjeg obraćanja premijera Plenkovića na sjednici vlade. Sve informacije ćemo doznati danas od 09:00 sati

Plenković objavio što će se sve vjerojatno zatvoriti

“Mjere koje ćemo danas poduzeti su vrlo važne. Donijet ćemo zakon o Civilnoj zaštiti koji će ubrzati protočnost djelovanja. Proglašenje epidemije koronavirusa bio je ključni trenutak za donošenje današnjih mjera. Mi, tj. Stožer sljedećih dana ćemo donositi mjere o privremenoj obustavi rada nekih trgovina, vjerojatno trgovačkih centara, privremene obustave rada ugostiteljskih objekata, kino dvorana, kazališta, knjižnica i čitaonica…”, najavio je Plenković u uvodnom dijelu sjednice.

Naveo je i da će se privremeno vjerojatno obustaviti i rad teretana, sportskih te fitness i rekreacijskih centara, obustave održavanja izložbi, revija i sajmova te privremene obustave rada plesnih škola, dječjih i drugih radionica te noćnih i disco klubova.

“Dakle smanjit ćemo sve mogućnosti društvenih kontakata koje su temelj zaraze koronavirusa. Molimo građane za ozbiljnost. Ove mjere koje donosimo su privremenog karaktera kako bismo suzbili ubrzano širenje epidemije a temeljem iskustva drugih zemalja”, poručio je.

Mjere se predstavljaju već danas

Dodatno pojašnjenje stiglo je kasnije popodne na presici Nacionalnog stožera civilne zaštite. Tada je postalo jasno da se s donošenjem mjera kreće već sutra, ali i da će mjere trajati 30 dana.

“Mjere ćemo sutra predstaviti. One su vezane i za zabrane javnog okupljanja i za ograničavanje odnosno privremenu obustavu rada ugostiteljskih objekata, nekih drugih uslužnih djelatnosti. To su mjere koje su bile u pripremi, mi ćemo s time ići već sutra. Ograničit ćemo ih privremeno na 30 dana, nadam se da ih nećemo produživat”, rekao je Božinović. Pojasnio i da će se dodatne mjere odnositi na starije osobe, a dalo se iščitati kako će se ići za time da se njima gotovo potpuno ograniči kretanje. Najavio je i pojačavanje kontrole osoba u samoizolaciji.

Mjere će vjerojatno stupiti na snagu u srijedu ili četvrtak, a Božinović je večeras gostujući u RTL Direktu pojasnio što će se sve zatvoriti a iz njegovih se riječi može zaključiti da će se zatvoriti mnogo toga i da će se životi građana u sljedećim danima značajno promijeniti.

“Otvoreno ostaje samo ono nužno”

”To je nešto što ćemo sutra prezentirati, dao ih je i premijer na sjednici Vlade. Mi pokušavamo naći popratna rješenja, treba zaštiti i radna mjesta. Sve se to komplementarno radi. Vlada s paketom mjera ide u Sabor, nakon toga ćemo imati sjednicu Stožera, a onda ćemo objaviti javno mjere. Ostavit će se ono što je nužno”, rekao je Božinović dodajući da će mjere trajati minimalno 30 dana.

Upitan koliko je siguran da će to pomoći u ovoj situaciji, ministar kaže: ”Donosimo sve mjere za koje se nadamo da će pomoći da se virus ne širi. Još uvijek je situacija pod kontrolom, znamo sve osobe koje su oboljele što je velika prednost.”

Vrtići i škole za prvu ruku zatvoreni su na dva tjedna. Znači li to da kao ugostiteljski objekti neće raditi mjesec dana?

“Sve te mjere donosimo u datom trenutku za određeno razdoblje, ali uvijek te aktivnosti, uključujući i školske možemo nastaviti. U trenutku kad se donosila odluka za škole, donijela se za određeno razdoblje. Sutra ćemo donijeti ove mjere za 30 dana”, rekao je Božinović.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iako više nije stanje epidemije i opasnost od virusa SARS-COV-2 je manja, bolesnici na bolničkom liječenju, osobito oni najteži, mogu razviti teški oblik COVID-19. Preporuka Ravnateljstva KBC-a Osijek glasi: jedan, maksimalno dva posjetitelja po bolesniku, uz obvezno nošenje zaštitne maske

KBC Osijek – Nakon duže od tri godine dopušteni posjeti bolesnicima

Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u Kliničkom bolničkom centru Osijek ponovno su dopušteni! Bolnica je u vezi s tim postupila u skladu Više…

Nakon što je proglašen prestanak epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2, šalteri će za građane raditi od 7,15 do 18,30 sati svaki radni dan sve do 11.6.

MUP produžio radno vrijeme šaltera u Upravi za osobne dokumente

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. svibnja 2023. donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Osjećate kao da Vas ponekad nitko ne razumije? Pridružite se na prekrasnom druženju povodom Majčinog dana gdje ćete dobiti podršku i razumijevanje drugih majki! Priuštite si vrijeme za osobni razvoj kroz radionicu koja će Vam olakšati izazove roditeljstva! Naučite kako uspješnije komunicirati i osnažiti vezu sa svojom djecom uz pomoć voditeljice radionice - spisateljice za djecu, majke četvero djece i magistre edukacije hrvatskog jezika!

Komunikacijska radionica za majke u povodu Majčinog dana

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

[NAJAVA] Festival tista vas ponovno zove u srce baranje

Završeno je osmo finale izbora za Najljepšu Mamu Hrvatske. Uz tri krune, dodijeljeno je ukupno šest lenti...

[FOTO] Izabrane najljepše mame Hrvatske