ŽIVOT

Danas je i službeno počelo ljeto!

Svake godine počne u malo drugačije vrijeme, a uvijek u razdoblju od 20. do 22. lipnja

    Objavljeno 21.06.2021
    Ivona Amidžić

    Danas je prvi dan ljeta. Ono traje od ljetnog suncostaja do iduće ravnodnevnice.

    Točnije, ljeto traje od trenutka kada Sunce u svom prividnom kretanju po nebu dostigne najveću pozitivnu deklinaciju (postigne najveću prividnu visinu), pa do trenutka kada Sunce prođe kroz ravninu u kojoj je Zemljin ekvator. Stoga je na početku ljeta dan najdulji, a noć najkraća, dok su na kraju ljeta, dakle na početku jeseni dan i noć jednako dugi.

    Ljeto svake godine očekujemo u razdoblju od 20. do 22. lipnja, ovisno o tome kada Sunce dostigne svoju najvišu točku, prenosi Večernji list. Gregorijanski kalendar također je odgovoran za različite dane početka ljeta. Po njemu godina traje 365,242199 dana, svake četiri godine dogodi se prijestupna godina koja poremeti početak ljeta.

    Najhladnije ljeto u Hrvatskoj u posljednjih deset godina bilo je 2014. godine, kada nije bilo dugotrajnih vrućih razdoblja.

    Najveće vrućine dogodile su se u ljetu 2003. godine kada je toplinski val u Europi bio toliko snažan da je prouzročio smrt 70 tisuća ljudi. Toplinski val preživljavamo i sada, a kada očekujemo njegov vrhunac te kako se najbolje pripremiti za njega pročitajte ovdje.

    Početak ljeta je optimistično pozdravio i gradonačelnik Radić na Facebooku:

    “Ponuda različitih sadržaja nužna je za kvalitetu života naših građana, ali i da bi kao grad bili uspješni u misiji – biti slavonska metropola. Vikend iza nas pokazao je da smo na pravom putu. Pokazao je energiju Osječana i dragih gostiju iz okolice. Grad je bio živ, životan i živahan.
    Koncerti u Staroj pekari, Craft Beer festival u Sunčanoj, ReArt ispred Arhiva, Kreativna terasa Kulturnog centra, Tvrđa i veliki broj terasa osječkih kafića… Sve je bilo puno! I sezona kupanja je otvorena na najvećoj plaži na Dravi.
    #LjetouOsijeku je počelo!”

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Uz mnoge zabavne sadržaje, osigurana je i zdravstvena zaštita te spasilačka služba, kao i rad redarske i blagajničke službe. Poznate su i cijene ulaza za ovu sezonu

    [FOTO] S novim sadržajima osječka Copacabana od danas spremna za novu kupališnu sezonu

    Nakon prošlogodišnje prve temeljite rekonstrukcije, osječka Copacabana i ove je godine uređena te s novim sadržajima spremna za novu sezonu. Više…

    Ljeto je doba kada smo posebno inspirirani i itekako spremni započeti s pozitivnim promjenama i odlukama!

    City fitness – Preko ljeta ko raketa!

    Ljeto je doba kada smo posebno inspirirani i itekako spremni započeti s pozitivnim promjenama i odlukama! City Fitness je pripremio Više…

    "Ove godine, zbog najave lošeg vremena, odlučili smo se Osječku ljetnu noć preseliti sa zadnjeg vikenda, na zadnji dan kolovoza, kako bi ljeto ispratili pod vedrim nebom"

    Večeras u Osijeku zadnja Osječka ljetna noć

    Danas, posljednjeg dana kolovoza, održat će se treća Osječka ljetna noć, kojom će Osječani ispratiti ljeto. Iz Turističke zajednice grada Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

    Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

    Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

    [FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

    U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

    Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!