ŽIVOT

Danas je krenuo novi vlak od Osijeka prema Vinkovcima

Putovanje traje četrdesetak minuta, a vlak postiže maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat

Objavljeno 15.10.2020
Ivona Amidžić

Danas je krenuo novi vlak od Osijeka prema Vinkovcima, što je prvi korak u obnavljanju HŽ flote u Slavoniji, piše Radio Osijek.

Putovanje traje četrdesetak minuta, a ovaj dizel-električni motorni vlak postiže maksimalnui brzinu od 120 kilometara na sat i ima 167 sjedećih te 175 stajaćih mjesta.

Vlakom su putovali predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i župan osječko-baranjski Ivan Anušić sa suradnicima, a u  Vinkovcima je vlak dočekao župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.

“Od danas na relaciji Osijek – Vinkovci prometuje novi niskopodni vlak, kako je i dogovoreno i najavljeno, te se nadam da će se i dalje nastaviti tako kvalitetna suradnja s Hrvatskim željeznicama. Želja nam je obnoviti i pruge i kolodvore  te uvesti u promet moderne vlakove. Danas počinjemo s ovim, već je uvedena jedna nova linija, takozvani ‘studentski vlak’, koji će od sljedeće godine biti potpuno besplatan za studente iz Osječko-baranjske županije. Uskoro će početi i obnova zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, a dodamo li tome i obnovu željezničkog koridora Osijek – Virovitica – Zagreb, mislim da nas čeka jedno novo razdoblje ulaganja i moderniziranja željezničkog prometa. Moramo svi raditi na tomu da se infrastruktura, to jest pruge na prostoru cijele Hrvatske zanove, kako bi se omogućila i nabavka modernih vozila koja bi mogla na tim relacijama prometovati i većim brzinama. Iskustva su drugih zemalja, kao i velikih svjetskih gradova, da se uglavnom prometuje vlakom, pa bi to trebala biti i naša budućnost”, rekao je župan Anušić.

“Uvođenjem ove nove linije želimo unaprijediti kvalitetu željezničkog putničkog prijevoza na području ove dvije slavonske županije. Ova je dionica jedna od najfrekventnijih što se tiče broja putnika: na godišnjoj se razini između Vinkovaca i Osijeka preveze nešto manje od 200 000 putnika, tako da će ovaj novi vlak pokrivati većinu linija između Osijeka i Vinkovaca i sigurno će u sklopu svog dnevnog prometovanja izvesti i dvije linije prema Županji i Vukovaru,” kaže Željko Ukić.

Dodaje kako je cilj unaprijediti kvalitetu prijevoza za cijelo ovo područje, a ovaj je vlak, zasigurno “vlak za 21. stoljeće”.

“Vožnja traje četrdesetak minuta, ali se u ovom trenutku radi na poboljšanju infrastrukture. Konkretno, na kolodvoru Laslovo radi se zahvat koji bi omogućio mimoilaženje vlakova. Projekt će se završiti u prvih šest mjeseci sljedeće godine. Ovakvih vlakova imamo pet u floti, proizvođač je domaći, tvrtka ‘Končar’, a do kraja 2023. namjeravamo nabaviti još sedam takvih vozila i jedan bi dio svakako trebao završiti i na ovom području. Inače, do 2023. namjeravamo nabaviti 40 novih vlakova, od toga 33 električna,” izjavio je Ukić.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tim psihologa iz Udruge Klikeraj ovim savjetovalištem želi stvoriti prostor gdje će se bistri mališani koji pokazuju specifične razvojne potrebe odnosno koji su osamljeni, bojažljivi, zbunjeni i nesigurni moći pronaći odgovore na određena pitanja i dobiti psihosocijalnu podršku.

U udruzi Klikeraj iz Osijeka s radom započinje savjetovalište Sidro

U udruzi Klikeraj iz Osijeka s radom započinje savjetovalište Sidro. Savjetovalište će biti namijenjeno u prvom redu darovitoj djeci, mladima i Više…

U četrdeset i šest osnovnih škola i vrtića grada Osijeka djeca počinju učiti o vrijednosti hrane, što je potrebno da hrana od polja dođe do stola, koliko se troši resursa i koliko truda moraju uložiti poljoprivrednici da je proizvedu.

Djeca Osijeka će biti mali ambasadori FAO-a u borbi protiv bacanja hrane

U četrdeset i šest osnovnih škola i vrtića grada Osijeka djeca počinju učiti o vrijednosti hrane, što je potrebno da Više…

Zaljubljenici u trčanje ili šetnju, prirodu i zdrav način života imaju prigodu uključiti se u humanitarnu akciju koju organizira Rotary klub Osijek

Humanitarna utrka End Polio Family run Osijek

Humanitarna utrka End Polio Family run Osijek 2020 će održati će se dana 24. listopada 2020. godine, s predviđenim startom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Pozvane su sve tvrtke, koje su prošle početne korake u razvoju poslovanja, da se prijave na otvoreni javni poziv za realizaciju prava građenja na preostalim građevinskim česticama u okviru IT parka

Predstavljeni ciljevi, svrha i planirane aktivnosti izgradnje IT parka Osijek

Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 301 novi kontakt oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2.931 osoba

Brojke najviše do sada: Novopozitivno 125 osoba u Osječko-baranjskoj županiji

Broj aktivnih slučajeva se tako u Hrvatskoj podigao na ukupnih 7.380

Stožer objavio: Potvrđena 1.563 nova slučaja zaraze koronavirusom od jučer, 13 osoba preminulo