ŽIVOT

Danas je krenuo novi vlak od Osijeka prema Vinkovcima

Putovanje traje četrdesetak minuta, a vlak postiže maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat

Objavljeno 15.10.2020
Ivona Amidžić

Danas je krenuo novi vlak od Osijeka prema Vinkovcima, što je prvi korak u obnavljanju HŽ flote u Slavoniji, piše Radio Osijek.

Putovanje traje četrdesetak minuta, a ovaj dizel-električni motorni vlak postiže maksimalnui brzinu od 120 kilometara na sat i ima 167 sjedećih te 175 stajaćih mjesta.

Vlakom su putovali predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i župan osječko-baranjski Ivan Anušić sa suradnicima, a u  Vinkovcima je vlak dočekao župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.

“Od danas na relaciji Osijek – Vinkovci prometuje novi niskopodni vlak, kako je i dogovoreno i najavljeno, te se nadam da će se i dalje nastaviti tako kvalitetna suradnja s Hrvatskim željeznicama. Želja nam je obnoviti i pruge i kolodvore  te uvesti u promet moderne vlakove. Danas počinjemo s ovim, već je uvedena jedna nova linija, takozvani ‘studentski vlak’, koji će od sljedeće godine biti potpuno besplatan za studente iz Osječko-baranjske županije. Uskoro će početi i obnova zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, a dodamo li tome i obnovu željezničkog koridora Osijek – Virovitica – Zagreb, mislim da nas čeka jedno novo razdoblje ulaganja i moderniziranja željezničkog prometa. Moramo svi raditi na tomu da se infrastruktura, to jest pruge na prostoru cijele Hrvatske zanove, kako bi se omogućila i nabavka modernih vozila koja bi mogla na tim relacijama prometovati i većim brzinama. Iskustva su drugih zemalja, kao i velikih svjetskih gradova, da se uglavnom prometuje vlakom, pa bi to trebala biti i naša budućnost”, rekao je župan Anušić.

“Uvođenjem ove nove linije želimo unaprijediti kvalitetu željezničkog putničkog prijevoza na području ove dvije slavonske županije. Ova je dionica jedna od najfrekventnijih što se tiče broja putnika: na godišnjoj se razini između Vinkovaca i Osijeka preveze nešto manje od 200 000 putnika, tako da će ovaj novi vlak pokrivati većinu linija između Osijeka i Vinkovaca i sigurno će u sklopu svog dnevnog prometovanja izvesti i dvije linije prema Županji i Vukovaru,” kaže Željko Ukić.

Dodaje kako je cilj unaprijediti kvalitetu prijevoza za cijelo ovo područje, a ovaj je vlak, zasigurno “vlak za 21. stoljeće”.

“Vožnja traje četrdesetak minuta, ali se u ovom trenutku radi na poboljšanju infrastrukture. Konkretno, na kolodvoru Laslovo radi se zahvat koji bi omogućio mimoilaženje vlakova. Projekt će se završiti u prvih šest mjeseci sljedeće godine. Ovakvih vlakova imamo pet u floti, proizvođač je domaći, tvrtka ‘Končar’, a do kraja 2023. namjeravamo nabaviti još sedam takvih vozila i jedan bi dio svakako trebao završiti i na ovom području. Inače, do 2023. namjeravamo nabaviti 40 novih vlakova, od toga 33 električna,” izjavio je Ukić.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prema željama najmlađih i ove godine HŽ je odlučio organizirati veselo blagdansko putovanje na kojemu će se djeca družiti, pjevati i zabavljati se, a uskrsni Zeko razveselit će ih i darivati

Uskoro kreće Zeko-express

HŽ Putnički prijevoz od 16. ožujka ponovno organizira vožnje dječjih uskrsnih vlakova Zeko-express. U Zeko-expressu bit će organiziran zabavni program, Više…

"Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države?"

SDP Osječko-baranjske županije: Osuđujemo svaki oblika nasilja i očekujemo odgovornost onih koji su dopustili ozbiljne propuste u postupanju u slučaju stradavanja mlade studentice u Osijeku

Vezano za slučaj mlade studentice iz Osijeka koja je usmrćena a o čemu smo pisali ovdje: Policajca koji je usmrtio Više…

Na startu je za sve sudionike utrke Red Bull čekao s osvježavajućom okrijepom od koje su trkači dobili krila, a 100% svih donacija i startnina ide izravno u projekte istraživanja leđne moždine

[FOTO] Wings for life u Osijeku

Wings for Life World Run doista je jedinstvena i globalna utrka za trkače i sudionike u invalidskim kolicima. Iako je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje

Jesi li se ikada osjećao/a diskriminirano/a zbog svog rodnog identiteta, ili si možda svjedočio/la takvom ponašanju u profesionalnom ili društvenom okruženju? Što misliš o suzama? Je li normalno da dečki plaču?

“Uđi u moje konversice” – radionica Info centra za mlade

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.