ŽIVOT

Danas je Međunarodni dan panseksualnih i panromantičnih osoba

Poznajete li ove termine LGBT zajednice?

Objavljeno 24.05.2018
Nikolina Ćosić

Iako većini običan četvrtak, današnji dan, 24. svibnja, određen je kao Međunarodni dan vidljivosti panseksualnih i panromantičnih osoba.

Panseksualnost je seksualna orijentacija koja se definira kao seksualna, romantična ili emotivna privlačnost prema osobama svih rodnih identiteta, što znači da panseksualne osobe privlače i osobe koje se ne identificiraju unutar društveno određenih definicija muškog i ženskog identiteta. Samoidentificirani panseksualci tvrde da je spol neznatan ili irelevantan u određivanju hoće li netko biti seksualno privlačan drugima. Iako možda na prvu podsjeća na biseksualnost, postoji razlika. Zbog prefiksa bi odnosno dvo, biseksualna osoba je seksualna ili romantična privlačnost prema dva spola (muškaraca i žena), ili dva roda (muškarci i žene). Panseksualnost, međutim, sastavljena od prefiks pan- je seksualna privlačnost prema osobama svih spolova i rodova. Jednostavnije rečeno, biseksualci osjećaju privlačnost prema muškarcima i ženama, a panseksualci prema svima.

Panromantičnost je nešto uži pojam koji se odnosi na privlačnost prema osobama svih rodnih identiteta u romantičnom, ali ne nužno i u seksualnom smislu (panromantične osobe mogu biti aseksualne, a to je samoodređenje osobe koja nalazi seksualno ponašanje neprivlačnim, ili koja je indiferentna prema tome).

Panseksualna zastava je roze, plave i žute boje i predstavlja ženski, muški i druge rodove. Žuta boja uključuje genderqueer osobe, androgine osobe, trans i interspolne osobe koje se ne identificiraju isključivo kao muškarci ili žene.

Onima koji sada stoje na štandovima po gradu na kojima pozivaju prolaznike da daju potpis za referendum za ukidanje Istanbulske konvencije vjerojatno se diže kosa na glavi dok čitaju o seksualnim orijentacijama i rodnim identitetima, dok se drugima diže kosa na glavi od njih na štandovima. Neki možda nisu posebno priklonjeni niti jednoj niti drugoj strani, ali su izgubljeni u moru terminologije LGBT zajednice i spolnih i rodnih odrednica. Činjenica je da smo desetljećima daleko od slaganja oko tih pitanja.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku