ŽIVOT

Danas je prvi dan jeseni, ali formalno još nije došla!

Jesen započinje na sjevernoj Zemljinoj hemisferi, dok u istom trenutku na južnoj počinje proljeće

    Objavljeno 22.09.2021
    Ivona Amidžić

    Ove godine jesenski ekvinocij, tj. početak jeseni, očekujemo danas, u srijedu, 22. rujna 2021. godine, ali u 21:21 sati. To je 265. dan u godini, a do kraja 2021. godine ostaje još 101 dan.

    Jesen započinje na sjevernoj Zemljinoj hemisferi, dok u istom trenutku na južnoj počinje proljeće.

    Jesen će trajati 91 dan, a završit će 21. prosinca u 16:59 sati kada započinje zima.

    Kakva nas prognoza očekuje za jesen?

    Ljeto je u Europu donijelo katastrofalne krajnosti. Dijelovi sjeverne i središnje Europe suočeni su sa smrtonosnim i povijesnim poplavama, prenosi Index. Opasne vrućine i razorni požari ostavili su traga u jugoistočnoj Europi. Prognostičari AccuWeathera objavili su veliku jesensku prognozu za 2021. godinu.

    Ljetna toplina na istoku

    Tema u većem dijelu Europe ove jeseni bit će temperature iznad normalnih, a istočni dijelovi kontinenta bit će područje u kojem će vrućine potrajati i nakon ljeta, piše AccuWeather.

    Uvjeti od Švedske do sjeverne Ukrajine i zapadne Rusije bit će topli kroz veći dio rujna, listopada i studenog. Temperature će ostati iznad normalnih.

    Najviša prosječna temperatura u istočnoj Europi iznosi oko 18-21 Celzijev stupanj početkom rujna, a zatim pada na oko 0 stupnjeva do kraja studenog. Na Balkanu i u Grčkoj normalne temperature padaju s 29-32 stupnja na 16-21 stupanj u istom razdoblju.

    Intenzivna ljetna vrućina na Balkanu

    Očekuje se da će se intenzivnija ljetna vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, posebno na početku jeseni, rekao je Reppert. Jezgra topline zadržat će se na Balkanu i u Grčkoj, gdje će biti mogući toplinski valovi, uglavnom tijekom prve polovice jeseni.

    Svjetska meteorološka organizacija (WMO) definira toplinski val kao razdoblje od pet ili više dana s prosječnim temperaturama za najmanje 5 stupnjeva Celzijevih iznad normale. Vrući i suhi uvjeti početkom sezone omogućit će da se šumski požari koji su harali selima po dijelovima Balkanskog poluotoka nastave do jeseni.

    Oluje s Mediterana mogu povremeno donijeti kratka olakšanja od vrućine, kažu meteorolozi. Krajem listopada i početkom studenog očekuju se veće količine oborine.

    “Burna prijetnja od poplava proširit će se iz Italije na Balkan, posebno u studenom”, rekao je Roys, dodajući da obilne oborine također mogu dovesti do klizišta.

    “Kiše mogu donijeti i grmljavinu. Lokalizirana tuča ne može se u potpunosti isključiti”, zaključuje.

    foto: unspalsh

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    U nastavku teksta donosimo neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje ove jeseni nude gastro iskustvo za pamćenje.

    Jesenski gastro vodič uz koje je odabir najboljih restorana mačji kašalj

    Regionalna restoranska scena dinamično je dočekala jesensko razdoblje, a tom svjedoči niz odličnih restorana, bistroa, vinarija i barova koji nude Više…

    Nakon što se u prošli petak još uvijek nalazio u dijelovima Panoramski kotač ovoga tjedan odlučio se podići i željno isčekujemo prvu ovogodišnju vožnju...

    FOTO: Jesenska idila u osječkoj Tvrđi

    Osječkom Tvrđom vlada prva jesenska idila, nakon što se prošloga tjedna nalazio još uvijek u dijelovima, Panoramski kotač (Sky View) Više…

    Mnogi su ovog ljeta potrošili i više od realnih mogućnosti pobjegavši na more, na odmor od svakodnevnih briga. No sada su se, povratkom u realnost našli pred financijskim izazovima koje donosi jesen

    Troškove početkom jeseni lakše je „izgurati“ uz otkup zlata

    Ljeto je došlo i prošlo, a jesen je pred vratima. Mnogi su ovog ljeta potrošili i više od realnih mogućnosti Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

    Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

    Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

    [FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

    U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

    Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!