KULTURA

Danas na rasporedu OLJK-a neobični naslovi: “Glavom kroz zid” i “U agoniji”

Ponovno imate priliku pogledati i reprizu praizvedbe ovogodišnjeg OLJK-a "Doljnjodravska 11"

Objavljeno 08.07.2019
Ivona Amidžić

Danas nas očekuju promocija knjige “Glavom kroz zid” Zorana Predina uz kratak kantautorski koncert u dvorištu GISKO-a, te nesvakidašnje viđenje predstave “U agoniji” koje donosi Narodno pozorište Beograd. Osim toga, danas je ponovno na rasporedu i repriza praizvedbe ovogodišnjeg OLJK-a “Doljnjodravska 11” koja započinje u 21:30. Izaberite svoje favorite i uživajte!

“GLAVOM KROZ ZID”

Nepopravljivi romantik, vječni šaljivdžija, neizliječeni nostalgičar, oštar kritičar, neostvareni košarkaš – sve je to i mnogo više jedan od najvažnijih kantautora, pjesnika i pjevača s ovih prostora Zoran Predin.

Osječka publika imat će ga prilike upoznati kroz promociju njegove druge prozne knjige “Glavom kroz zid” u kojoj se, u tridesetak proznih minijatura, suvereno kreće od tmurne političke sadašnjosti do buntovnih mladenačkih dana, od intimnih obiteljskih zgoda do žestoke kritike nacionalizma.

Svejedno prepričava li stare zgode iz karijere Lačnog Franza ili kada opisuje strah od zubara, u baš svakoj životnoj situaciji on bira teži put, bez zadrške se svrstava na stranu slabih i uvijek pliva protiv struje, ne da bi bio drugačiji, već da bi ostao čovjekom.

Osim promocije knjige, koja počinje u 19 sati i 30 minuta, u dvorištu GISKO-a, Predin će održati i kratak kantautorski koncert.

“U AGONIJI”

Narodno pozorište Beograd donosi pomalo drugačije viđenje Krležina djela “U agoniji”. Predstava ne započinje uobičajeno, svađom bračnog para Lenbach, u trenutku kada Austro-Ugarske Monarhije više nema i kada su pripadnici aristokracije odjednom morali zarađivati kruh kojekako i snalaziti se u novim uvjetima.

U beogradskoj predstavi čitavog tog prvog čina nema; detronizirani Lenbach već je izvršio samoubojstvo, a Laura, još umrljana muževljevom krvlju, pokušava s advokatom Križovcem, čovjekom kojeg zaista i do kraja voli, nekako izaći iz te životne noćne more.

Bitno za predstavu je da redateljica Ana Đorđević taj komad nije vidjela kao ‘epsku priču jedne ljubavi’, nego kao dramu ‘u zoru suvremenog doba kakvo danas znamo’. Dvoličnost, cinizam i pokvarenost advokata Križovca, koji novcem i utjecajem može kupiti sve, čak i vlastitu ministarsku fotelju, a ljubav jedne žene baciti pod noge, obrazac je društvenog procesa ‘modernizacije’ koji je započet nakon Prvog svjetskog rata i čiju zrelu fazu gledamo upravo sada.

Predstava će biti odigrana u Barutani, s početkom u 21 sat i 30 minuta.

foto: OLJK

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Predstava Baka ima dečka popularna je i posjećena od velikog broja gledatelja na razini Hrvatske posljednjih mjeseci, a u našoj će ju organizaciji gledatelji prvi puta imati prilike pogledati besplatno.

Komedija Baka ima dečka u Centru za kulturu Čepin

U organizaciji udruge Rame uz rame će se u Centru za kulturu Čepin u subotu 9. ožujka 2024. održati komedija “Baka Više…

Najavljujemo Vam događanja koja će se u sklopu Osječkog ljeta kulture odvijati u njegovom posljednjem tjednu

[NAJAVA] Posljednji tjedan 23. Osječkog ljeta kulture

Četvrtak, 31.8./19.00 sati/Arheološki muzej Osijek – promocija romana i razgovor s autoricom IVANA ŠOJAT: ROGUS. Književne večeri OLJK-a predstavljaju roman Više…

Veliki orkestar TŠ „Batorek“ s poznatim solističkim imenima: Stjepanom Jeršekom - Štefom, Igorom Delačem, Blankom Došen, Viktorijom Kulišić, Dinkom Glavašem, i brojnim drugima…

Velikim koncertom na OLJK-u s poznatim imenima tamburaške scene, TŠ “Batorek” obilježava 30 godina škole

Velikim koncertom u sklopu Osječkog ljeta kulture Tamburaška škola „Batorek“ obilježit će tri desetljeća postojanja Škole koja je odškolovala ponajbolje Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!