ŽIVOT

Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv boli

Bol je sastavni dio većine medicinskih stanja. Zbog velike raznolikosti boli i njezinih uzroka, kroničnu bol može biti teško liječiti. Terapije i tretmani razlikuju se ovisno o uzroku boli - i ne djeluju svi tretmani na sve ljude

Objavljeno 17.10.2023
Darija Kovačić

Međunarodna udruga za proučavanje boli (IASP) pokrenula je 2004. godine inicijativu Globalne godine protiv boli, s temom “ublažavanje boli mora biti ljudsko pravo” i ciljem senzibiliziranja vlada, javnih institucija i privatnog sektora o potrebi uspostave potrebnih resursa za potporu istraživanju, dijagnozi i liječenju boli na globalnoj razini.

Međunarodni dan borbe protiv boli podržava i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja kaže da je: “kronična bol bolest, a njeno liječenje ljudsko pravo”, a obilježava se 17. listopada.

– Bol je sastavni dio većine medicinskih stanja. Zbog velike raznolikosti boli i njezinih uzroka, kroničnu bol može biti teško liječiti. Terapije i tretmani razlikuju se ovisno o uzroku boli – i ne djeluju svi tretmani na sve ljude. Nažalost i danas se kako među zdravstvenim djelatnicima tako i u javnosti u cjelini često susrećemo sa zanemarivanjem boli.  To je frustrirajuće za svaku osobu s kroničnom boli, pogotovo kada oni oko njih ne razumiju. Bolesnici često čuju bolne komentare kada propuste posao, društveni događaj ili se čak žale na svoju bol, poput „ne izgledaš bolesno”, „samo si depresivan” ili „ako smršaviš, vježbaš ili izađeš na svjež zrak, osjećati ćeš se bolje” – rekla je Marica Kristić, dr. med, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja iz Poliklinike Prva, prve specijalizirane Poliklinike za liječenje boli na istoku Hrvatske.

Mnogi ljudi ne znaju da postoje liječnici koji su specijalizirani za liječenje boli. Danas imamo na raspolaganju brojne metode liječenja kronične boli, a prvi je korak potražiti pomoć. Ako želimo osigurati zdrav život i dobrobit za sve u svim dobima bol moramo destigmatizirati i učiniti ju vidljivom!

Postoji brojni postupci za ublažavanje boli. Međutim, ne postoji niti jedan postupak koji liječi sve bolove. Tretman koji pomaže u ublažavanju kronične boli u leđima, osteoartritisa ili glavobolje, možda neće imati učinka na kroničnu bol od fibromialgije ili dijabetičkog oštećenja živaca. Ponekad je potrebno isprobati nekoliko pristupa kako bi se pronašla prava kombinacija liječenja koja djeluje za pojedinog pacijenta. Jedna od mogućnosti je i minimalno invazivno liječenje boli koje obuhvaća različite tehnike poput primjene lijekova putem igle u područje zglobova, tetiva ili oko živaca te  blokiranja prijenosa živčanih impulsa bolnim područjem – istaknula je Darija Venžera Azenić, dr. med, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja iz Poliklinike Prva u Osijeku.

Neke od metoda koje se primjenjuju u liječenju boli u Poliklinici Prva u Osijeku su klasična i laser akupunktura, Emmett i Bowen terapija, riječ je o bezbolnim i neinvazivnim metodama kojima se pacijentima značajno poboljšava kvaliteta života.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Cilj humanitarne akcije je prikupiti 150 tisuća kuna, koliko je procjena da će terapija iznositi da se Stjepanu omogući da, nakon nje, uz asistenta pridruži svojim vršnjacima u dječjem vrtiću i nastavi napredovati"

Humanitarna akcija “Zajedno za Stjepana”: Od samog se rođenja bori s teškim dijagnozama

Humanitarna Udruga Istra pomaže pokrenula je još jednu hvalevrijednu akciju. Ovoga puta riječ je o prikupljanju financijskih sredstava potrebnih za Više…

Anušić: Cijepljenje izvrsno organizirano, kontinuirano dolaze nove doze

U Osječko-baranjskoj županiji 100 novopozitivnih, četiri osobe umrle

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZZJZ) obrađeno je 415 Više…

Do danas je ukupno testirano 1 822 875 osoba, od toga 8 370 u posljednja 24 sata

Stožer: U Hrvatskoj 944 nova slučaja zaraze, umrle 52 osobe

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 944 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrle su 52 osobe te je broj aktivnih slučajeva Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Cilj projekta je bolja zaštita djece na internetu, a sve kroz radionice i kampanje za promociju digitalne pismenosti

U Osijeku potpisan sporazum o suradnji na projektu zaštite djece na internetu

Tijekom provođenja navedene akcije vozačima i putnicima u vozilu su dijeljeni informativni leci pod nazivom „Čuvajte život, vežite pojas“

Policija provela preventivno-represivnu akciju usmjerena na utvrđivanje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa

Za posjetitelje će biti osigurani dodatni programi poput  aqua aerobica,  DJ-a i praćenja utakmica Europskog nogometnog prvenstva.

Otvorena je Kopika, cijena ulaznica je ista a ima i novosti…