KULTURA

Danas obilježavamo svjetski dan animiranog filma

Znate li odakle je kadar sa slike? ;)

Objavljeno 28.10.2019
Ivona Amidžić

Danas obilježavamo “Svjetski dan animiranog filma” koji je prvi put obilježen prije 17 godina, 28. listopada 2002. godine u spomen na dan kada je Emile Reynaud 1892. godine u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci.

Najpoznatiji hrvatski animirani filmovi

1. Profesor Baltazar (1968.)  Autori: Zlatko Bourek, Zlatko Grgić, Boris Kolar, Tomica Simović, Ante Zaninović

2. Surogat (1961.) Autor: Dušan Vukotić

3. Mali leteći medvjedići (1989.) Autori: Pero Kvešić, Dušan Vukotić, Neven Petričić 

4. Čudesna šuma (1986.) Autori: Milan Blažeković, Doro Vlaho Hreljanović

5. Inspektor Maska (1962.) Autori: Boris Kolar, Borivoj Dovniković, Dragutin Vunak, Ivo Vrbanić, Josip Duiella

6. Maxi Cat (1972.) Autor: Zlatko Grgić

7. Čudnovate zgode šegrta Hlapića (1997.) Autor: Milan Blažeković

Surogat

Od 1972. u Zagrebu se održava Svjetski festival animiranoga filma (Animafest) na kojem sudjeluju najpoznatiji autori i koji je s vremenom stekao ugled jednog od najutjecajnijih festivala animiranoga filma. “Zlatno razdoblje” animiranog filma završava dodjela Oscara 1962. godine za film “Surogat” Dušana Vukotića.

Surogat (kadar iz filma prikazan na naslovnoj slici) je crtani film Dušana Vukotića iz 1961. godine; prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država. Film je po svijetu prikazivan i poznat pod drugim nazivima na raznim jezima: The Substitute, Cypporar, Der Ersatz, Le Succēdanē, Surrogatto… Pored američkog Oscara, Surogat je osvojio i brojne druge nagrade na festivalima u Beogradu, Bergamu, Corku, San Franciscu, Oberhausenu… Po tom kriteriju Surogat je i danas najnagrađivaniji film koji je proizveden u Hrvatskoj.

Surogat je 10-minutni crtani film za odrasle, redatelja i glavnog animatora Dušana Vukotića i scenarista Rudolfa Sremca. Film je nastao u sada već slavnim skromnim prostorijama Studija za crtani film Zagreb filma u zagrebačkoj Vlaškoj ulici.

Surogat prikazuje vrlo jednostavnu priču o čudnom trokutastom čovječuljku koji provodi dan na plaži, a sve što mu treba jednostavno napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, a na kraju jednako tako sve i ispuše, uključujući i sebe.

foto: youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!