ŽIVOT

Danas se obilježava svjetski dan komaraca

Možda nas danas malo puste na miru... ;)

Objavljeno 20.08.2019
Ivona Amidžić

Svjetski dan komaraca obilježava se 20. kolovoza, u spomen otkrića engleskog doktora Ronalda Rossa, koji je 1897. utvrdio kako su ženke komarca Anopheles vektor za parazita iz roda Plasmodium, odgovornim za bolest malariju te ga prenose među ljudima. Od 1930-ih godina svake se godine na taj datum održavaju događanja u Londonskoj Školi higijene i tropske medicine.

Sposobnost prijenosa zaraznih bolesti komarce svrstava među najsmrtonosnije životinje na svijetu, s višemilijunskim smrtnim ishodima svake godine. U današnje vrijeme rasta temperatura, urbanizacije, globalizacije te povećanja populacije, kako ljudske tako i komaraca, važno je istaknuti komarce kao potencijalne vektore za prijenos zaraznih bolesti i izbijanje epidemija. Na globalnoj razini prvenstveno se radi o bolestima poput malarije, chikunguye, zika virusne infekcije, dengue i groznice zapadnog Nila.

Na području Hrvatske pronađena je 51 vrsta komaraca, no samo je manji broj onih koje mogu biti vektori za pojavu epidemija arbovirusnih infekcija. Procesi globalizacije kao što su intenzivirana migracija ljudi i transporta roba te klimatske promjene rezultirale su porastom oboljelih od bolesti koje prenose komarci.

Hrvatska ima dugogodišnju tradiciju suzbijanja komaraca. Suzbijanje komaraca podrazumijeva složene, pažljivo planirane cjelovite mjere uništavanja komaraca, odnosno kombinaciju preventivnih i kurativnih mjera s konačnim ciljem postizanja smanjenja, zaustavljanja rasta i razmnožavanja ili potpunog uklanjanja prisustva komaraca.

Više je mjera koje je moguće poduzeti u svrhu sprječavanja širenja navedenih bolesti. U Republici Hrvatskoj suzbijanje komaraca dobro je pravno uređeno te se uredno provodi od strane nadležnih institucija. Dio mjera se, s druge strane, odnosi i na odgovorno ponašanje pojedinaca.

Tri koraka u osobnoj zaštiti od uboda komaraca su:

 • Zaštitite prozore i vrata mrežama protiv insekata, odnosno boravite u klimatiziranim prostorima.
 • Nosite svijetlu odjeću dugih rukava i nogavica na području s puno komaraca.
 • Upotrebljavajte sredstva koja odbijaju komarce, tzv. repelente i koristite ih strogo prema uputama proizvođača.

Mjere zaštite u suzbijanju komaraca, pogotovo na močvarnim područjima i uz rijeke:

Voda je stanište neophodno za razvoj komaraca, stoga je najbolji način u borbi protiv komaraca u razdoblju od travnja do listopada uklanjanje svih izvora vode koji im omogućuju razmnožavanje. Uloga svakog pojedinog građanina u provođenju mjera za smanjenje uvjeta za razvoj komaraca je izuzetno značajna, jer svojim savjesnim, odgovornim ponašanjem i aktivnim uključivanjem sudjeluje u sprečavanju širenja invazivnih vrsta komaraca.

Preporuke za smanjenje uvjeta za razvoj komaraca:

 • Potrebno je redovito kositi travu da bi se izbjegla pojava visoke trave kao staništa za odrasle jedinke komaraca.
 • Potrebno je uklanjati vegetaciju koja stvara hlad oko vodenih staništa i unijeti predatore, npr. ribe, vodozemce i kukce u bare i vrtna jezerca radi prirodnog smanjenja brojnosti ličinki.
 • Potrebno je redovito uklanjati krupni otpad (gume, bačve).
 • Sve ostale materijale (npr. plastične folije, tende, cerade) treba odlagati tako da se izbjegne nakupljanje kišnice.
 • Spremnike za vodu kao što su kade, bačve i posude za zalijevanje vrtova treba pokriti pokrovima od plastike ili sličnog nepromočivog materijala ili mrežom protiv komaraca.
 • U vrtovima i dvorištima treba pregledavati mjesta gdje se nakuplja kišnica, a posude u kojima se nakuplja voda kao npr. tanjurići ispod vaza za cvijeće, posude iz kojih životinje (domaći ljubimci) piju vodu i dr. treba periodički prazniti i čistiti svakih sedam dana.
 • Unutar groblja, gdje nema vode tretirane larvicidnim sredstvima, vaze za cvijeće treba puniti vlažnim pijeskom ili vodu za vazu pri svakoj zamjeni cvijeća tretirati nekim larvicidnim proizvodom.
 • Kad se upotrebljava umjetno cvijeće, vaza koja je na otvorenom mora i dalje biti napunjena vlažnim pijeskom.
 • Vlasnici svih radionica i objekata koji u sklopu posla skladište gume trebaju prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštititi ih nepropusnom folijom te ukloniti gume koje se ne koriste i provoditi dezinsekciju nepokrivenih guma svakih sedam dana.
 • Na gradilištima treba sprečavati nakupljanje vode u spremnicima i žljebovima kao i svim drugim potencijalnim mjestima pogodnim za nastanak legla komaraca.
 • Potrebno je obratiti pozornost na septičke jame, koje mogu postati veliko leglo komaraca; poklopac septičke jame treba držati hermetički zatvorenim, a ako to nije moguće, treba je zatrpati pijeskom ili zemljom.

(HZJZ)

foto: pixabay (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Provjerite gdje se "praši" od danas do subote - Pčelari, OPREZ!

Novi raspored aviotretiranja komaraca

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika tijekom noći utorka na srijedu došlo je do promjene termina adulticidnih tretmana dezinsekcije komaraca iz zraka na području Više…

Raspored tretiranja komaraca tijekom idućeg tjedna bit će, prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo, objavljen naknadno

Raspored aviotretiranja komaraca za vikend

Kako smo ranije i napomenuli, stigao je i raspored za aviotretiranje komaraca u drugim područjima. S obzirom na to da Više…

London, SAD, Split, Zagreb ... nema problema - i Osijek!? Komarcima unatoč!? :)

Ella Dvornik opet u Osijeku!? Snimila tretiranje komaraca!?

London, SAD, Split, Zagreb … nema problema – i Osijek! Ella Dvornik je već objavljivala na Instagramu fotografije iz Osijeka Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Iako je prošlo skoro dva mjeseca, Turistička zajednica primila je samo jednu ponudu za organizaciju ovog događanja

Ove godine ništa od Adventa u Tvrđi?

Ponovno pad temperature...

Vrijeme danas: Pretežno oblačno s kišom

Ujutro u unutrašnjosti uz slab mraz, a mjestimice moguće i maglu

Danas sunčano u Osijeku, ali bitno hladnije nego prethodnih tjedana