ŽIVOT

Danas slijede nove upute za zaštitu bolničkih sustava od prodiranja koronavirusa

Beroš: Gotovo svakodnevno ekspertna skupina Ministarstva zdravstva radi situacijske analize i odlučujemo o tome što i kako napraviti

  Objavljeno 29.06.2020
  Ivona Amidžić

  Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će danas biti proslijeđene nove upute zdravstvenim ustanovama kako trebaju postupati u novonastalim okolnostima da bi se bolnički sustav zaštitio od prodora koronavirusa.

  “U ponedjeljak će ići nova uputa zdravstvenim ustanovama kako reagirati u ovim okolnostima”, rekao je Beroš u nedjelju upitan kako tumači novi rast zaraženih u Hrvatskoj.

  Ministar je to kazao nakon novinarske opaske kako su među danas potvrđenih 67 novozaraženih koronavirusom troje djelatnici zagrebačke KB Dubrava.

  Zdravstveni sustav uz još neke najizoloženiji širenju zaraze

  “Zdravstveni sustav, uz još neke sustave, najizloženiji je širenju zaraze. Gotovo svakodnevno ekspertna skupina Ministarstva zdravstva radi situacijske analize i odlučujemo o tome što i kako napraviti”, naglasio je.

  Pojasnio je kako u kreiranju mjera radi sprječavanja širenja epidemije sudjeluju i Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor, istaknuvši da mjere u sprječavanju koronavirusa “sad moraju biti selektivne i ciljane”.

  “I sad, kao i u ranijim situacijama, moramo djelovati zajedno i ponašati se odgovorno i napraviti sve da zaštitimo zdravstveni ustav,” poručio je Beroš. Dodao je kako u ovom trenutku nisu zabrinjavajuće brojke oboljelih zdravstvenih djelatnika i onih u samoizolaciji.

  Zabrinjava što je više od polovice novozaraženih u ZG iz noćnih klubova za mlade

  Osobno ga, istaknuo je, zabrinjavaju podaci da je više od polovice novozaraženih u Zagrebu “iz noćnih klubova za mlade”.

  “Stožer je poduzeo određene mjere, to jest nadzor rada tih klubova  Te mjere su poduzete prije nekoliko dana i morat ćemo pričekati još koji dan da vidimo rezultate tih mjera. Vjerujemo da će to biti dovoljno da se spriječi širenje infekcije”, rekao je Beroš.

  Mladima je poručio da se pridržavaju mjera potrebne fizičke udaljenosti i izbjegavaju kontakte te, ako ikako mogu, izaberu mjesto zabave na otvorenom, a ne u zatvorenom prostoru.

  Pritom je spomenuo i ples, rekavši kako neki moderni plesovi najčešće isključuju bliski kontakt, a “sve ono što uključuje kontakt nije poželjno jer se jedino dodirom virus prenosi”.

  Udruga Rode organizirala je peticiju da roditeljima omogući boravak s oboljelom djecom u bolnicama, a upitan hoće li se, unatoč epidemiji, roditeljima omogućiti takav boravak, ministar je kazao kako je to osjetljivo pitanje.

  Ako je ikako moguće treba izbjegavati posjete roditelja bolesnoj djeci

  “To je vrlo osjetljivo pitanje, struka je već dala preporuku da, ako je ikako moguće, treba izbjegavati posjete roditelja bolesnoj djeci upravo iz sigurnosnih  razloga”, kazao je Beroš. Naveo je kako je ekspertnoj grupi dao zadatak da razmotri taj problem radi pronalaženja “optimalnog rješenja”.

  Na upit kako komentira SDP-ove primjedbe da se u Hrvatskoj ne obavlja dovoljno testiranja na koronavirus, odgovorio je kako su takve izjave pokušaj prikupljanja “političkih bodova u predizbornoj kampanji”.

  “Te priče se odnose na situaciju koja je politička, predizborna je utrka, pojedinci pokušavaju dobiti određen političke poene”, ocijenio je i naglasio da broj testiranja raste.

  Broj testiranja primjereno raste

  “Mislim da je danas obavljeno više od 800 testiranja, što je daleko više od prije nekoliko dana kad je bilo 200 testiranja, a to je potpuno jasno jer broj kontakata raste. Samo u Đakovu je organizirano preko 500 briseva, znači broj testiranja raste i ono je primjereno”, rekao je Beroš.

  Ustvrdio je kako su zdravstveni kriteriji za testiranje vrlo jasni, uključuju određene simptome i kontakte s oboljelima, a takva strategija se, tvrdi, pokazala potpuno dobrom i usporedivom s onim zemljama koje su obavljale puno više testiranja, a imale daleko lošije rezultate nego RH.

  “Još jednom smo poklonili vjeru struci i mislimo da je ono što je struka iznjedrila glede kriterija testiranja optimalno u ovom trenutku”, izjavio je ministar, komentirajući SDP-ove primjedbe na račun Nacionalnog stožera.

  (Hina)

  foto: screenshot

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas se tako popeo na ukupno 798

  Nacionalni stožer: Broj novooboljelih danas 86

  U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Više…

  U sklopu ove akcije izradili su 2.391 i podijelili 2.030 zaštitnih vizira koji se sastoje od nosača izrađenih 3D pisačem, zaštitne PET folije i elastične gume – pričvrsnice za korisnikovu glavu

  Zahvala volonterima i Zajednici tehničke kulture na pomoći u borbi protiv pandemije

  Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš na primanju za volontere Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka – zahvalila dionicima koji su bili uključeni Više…

  Od jučer 57 novih ljudi u samoizolaciji, njihov broj se tako popeo na ukupno 1.926 u našoj županiji

  STOŽER OBŽ: Još 14 novih osoba pozitivno na koronavirus, dosad testirano najviše uzoraka

  U zadnja 24 sata na koronavirus je testirano 215 uzoraka, što je do sada među najvišim dnevnim brojem obrada, a Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Ovakav centar je danas europski i svjetski standard, ono što Grad Osijek, naša županija, Sveučilište i Fakultet trebaju imati"

  Otvorene nove ordinacije dentalne medicine Doma zdravlja Osječko-baranjske županije

  Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas se tako popeo na ukupno 798

  Nacionalni stožer: Broj novooboljelih danas 86

  Nova Europass platforma, dostupna na 29 jezika, služi kao potpora građanima Europe da lakše naprave korak dalje u svojem profesionalnom razvoju

  U jednom danu izrađeno preko 13 tisuća životopisa