ŽIVOT

Danas u Hrvatskoj potvrđeno 49 novih slučajeva

U Splitu 14 zaraženih, u Zagrebu zaražena beba stara deset dana, Šostar: Trenutna situacija nije razlog za opuštanje

Objavljeno 21.07.2020
Ivona Amidžić

Danas nema konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite pa su najnovije podatke o širenju koronavirusa objavili putem priopćenja, piše Index.

U protekla 24 sata zabilježeno je 49 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.116. 139 osoba je na bolničkom liječenju, s devet pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1394 osoba, objavio je Stožer.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 4422 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 49 u protekla 24 sata. 3183 osobe su se oporavile, a dosad su preminule stotinu dvadeset i tri osobe. Do sada je ukupno testirano 105.526 osoba, od toga 1394 u protekla 24 sata, objavili su.

U Splitu 14 zaraženih

Najviše je zaraženih u Splitu, njih 14.

“Prema izvješću NZJZ-a SDŽ-a, od ukupno 396 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 14 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 11 osoba, iz Kaštela 1 osoba, iz Solina 1 osoba i iz Trilja 1 osoba”, priopćili su iz tamošnjeg stožera.

Jedan zdravstveni djelatnik na odjelu Ginekologije splitskog KBC-a pozitivan je na covid-19 i trenutno je u samoizolaciji, doznaje se od zamjenika ravnatelja splitskog KBC-a Krešimira Dolića.

“Odmah nakon što je utvrđeno da je taj zdravstveni djelatnik pozitivan na covid-19, poduzeli smo epidemiološke izvide kako bismo ustanovili s kime je bio u kontaktu od  zdravstvenog osoblja i pacijenata u KBC-u Split,” rekao je Dolić za Hinu.

Po Dolićevim riječima, provjerava se i je li se ovaj zdravstveni djelatnik koji je pozitivan na covid-19 pridržavao epidemioloških mjera koje uključuju i obvezno nošenje zaštitne maske.

“Sve držimo pod kontrolom i nema nikakve panike”, poručio je Dolić.

U Zagrebu zaražena beba stara 10-ak dana

U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana jedna novooboljela osoba od koronavirusa, a riječ je o novorođenčetu starom 10 dana, izvijestili su iz Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba.

Nažalost, radi se o djetetu 10 dana starom, u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, izvijestio je u utorak ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar i dodao da je to prva beba i druga trudnica u Hrvatskoj koji su covid pozitivni.

Trudnica je porođena na Svetom Duhu, a dijete je po našim informacijama klinički dobro, dodao je Šostar.

Objasnio je da je dijete kao zdravo bilo otpušteno iz bolnice, jučer je testirano i nažalost je pozitivno, ali nema nikakvih tegoba i klinička mu je slika potpuno uredna.

Rekao je i da dijete nije zaraženo u bolnici, nego je bila transmisija virusa s majke na dijete.

Šostar: Trenutna situacija nije razlog za opuštanje

U Nastavnom zavodu u ponedjeljak je obavljeno 420 testiranja, a od toga je jedan pozitivan.

“Šesnaest novih osoba je stavljeno u samoizolaciju, tako da ih sada imamo 624. Dvadeset i dva više izliječena”, izjavio je Šostar.

Poručio je da trenutna situacija i trend opadanja broja zaraženih proteklih dana nije razlog za opuštanje.

“Dolaze nam naši sugrađani koji su bili na raznoraznim druženjima pa očekujemo u sljedećim danima porast broja novozaraženih”, rekao je Šostar te apelirao na građane da se drže mjera i da na okupljanjima drže socijalnu distancu, izbjegavaju fizički kontakt i nose maske.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iako više nije stanje epidemije i opasnost od virusa SARS-COV-2 je manja, bolesnici na bolničkom liječenju, osobito oni najteži, mogu razviti teški oblik COVID-19. Preporuka Ravnateljstva KBC-a Osijek glasi: jedan, maksimalno dva posjetitelja po bolesniku, uz obvezno nošenje zaštitne maske

KBC Osijek – Nakon duže od tri godine dopušteni posjeti bolesnicima

Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u Kliničkom bolničkom centru Osijek ponovno su dopušteni! Bolnica je u vezi s tim postupila u skladu Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

Europski je tjedan cijepljenja koje je najbolja prevencija protiv zaraznih bolesti, ali i jedno od najvećih javno zdravstvenih dostignuća 20. stoljeća

U svijetu je broj cijepljene djece u padu, a u Hrvatskoj se po pitanju povjerenja u cjepiva osjetno promijenio trend u posljednje četiri godine

Ključnom porukom „Velika nadoknada cijepljenja“ ovaj se tjedan pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavaju ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan cijepljenja. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, rekao je kako je unatoč sve većoj pojavi antisemitizma koji se ubrzano širi Europom, ozračje u Osijeku dobro.

U Osijeku obilježen Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve Holokausta

"Osjećate kao da Vas ponekad nitko ne razumije? Pridružite se na prekrasnom druženju povodom Majčinog dana gdje ćete dobiti podršku i razumijevanje drugih majki! Priuštite si vrijeme za osobni razvoj kroz radionicu koja će Vam olakšati izazove roditeljstva! Naučite kako uspješnije komunicirati i osnažiti vezu sa svojom djecom uz pomoć voditeljice radionice - spisateljice za djecu, majke četvero djece i magistre edukacije hrvatskog jezika!

Komunikacijska radionica za majke u povodu Majčinog dana

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

[NAJAVA] Festival tista vas ponovno zove u srce baranje