Arhiva

Dani lipe u Osijeku: Svečani koncert u HNK

  Objavljeno 27.11.2011
  OsijekNews redakcija

  To su: 135. godišnjica postojanja i uspješnog rada ‘Lipe’ te 25 ‘zlatnih godina’, tijekom kojih je aktualna generacija osvojila ukupno čak 16 zlatnih medalja i plaketa, dva srebra i dvije bronce na domaćim i inozemnim natjecanjima.

  U sklopu bogatog raznovrsnog četverodnevnog programa (‘Dani Lipe u Osijeku’ traju od 24. do 27. studenoga), ‘Lipa’ je ovih dana promovirala Dokumentarij o 25 ‘zlatnih godina’ Društva, zatim sadila mladicu lipe u središtu grada i imala svoj poštanski žig, a sada je vrijeme za – glazbu.

  Kao veliko finale ‘Dana Lipe u Osijeku’, u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek u nedjelju, 27. studenoga 2011. godine, s početkom u 19,30 sati, ‘Lipa’ će izvesti veliki svečani koncert, koji će po mnogo čemu biti jedinstven i poseban. Tom prigodom ‘lipaši’ će, pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach i kodirigentice prof. Ozane Tomić, izvesti presjek najznačajnijih skladbi (ukupno njih 25) koje su pjevali u proteklih četvrt stoljeća. Bit će tu od klasičnih i suvremenih skladbi preko dijelova Mozartova ‘Requiema’ (koje je ‘Lipa’ sa suradnicima uspješno izvela na Osječkom ljetu kulture 2006. godine) i tamburaških pjesama , pa do gospela, jazza, evergreena i, naravno, pop-rock hitova iz ‘Lipinog’ iznimno uspješnog programa ‘Bum! Tres! LIPA Ples’.

  Osobita nam je čast što će, kao gosti na koncertu, po jednu ili dvije pjesme dirigirati nekoliko bivših uspješnih dirigenata zbora – prof. Jelena Burić, prof. Lidija Neznanović, magistra Vesna Svalina i maestro Mladen Tutavac – a za ovu prigodu (nadamo se, i dulje) u ‘Lipu’ se vratio niz članova koji su pjevali u proteklih 25 godina, a sada nisu dijelom stalne postave Društva. Stoga će u pojedinim skladbama na sceni biti gotovo stotinu ‘lipaša’. 

  K tome, nastupit će nekoliko vokalnih solista – Sanja Toth, Dubravka Perković Brković i Igor Delač, a kao instrumentalna pratnja ‘Lipi’ u pojedinim pjesmama pojavit će se plesačice Športsko-plesne udruge ‘Feniks’ Osijek, tamburaši Slavonskog tamburaškog društva ‘Pajo Kolarić’, pijanistica prof. Sandra Mikulandra Tutavac, dio nekadašnjeg Jazz banda Argus i pop-rock sastav, popularno nazvan ‘Bum Tres band’. 

  Sve navedeno ponovno će pratiti video  projekcije dvojca The Levax Creative Ideas te kvalitetan razglas i rasvjeta, a članovi zbora također će zasjati u novom ruhu. Naime, predstavit će nove ženske i muške odore suvremenijih krojeva i boja, koje im je osigurao Grad Osijek. Tom prigodom predstavnik Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj, uručit će priznanja zaslužnim članovima ‘Lipe’, a ‘lipaši’ pripremaju i nekoliko iznenađenja.

  S obzirom da će se na koncertu, čiji je glavni pokrovitelj Grad Osijek, nalaziti brojni gosti, suradnici i prijatelji ‘Lipe’ iz Hrvatske i Mađarske, te predstavnici sponzora i donatora, kao i činjenicu da je on izazvao veliki interes građana, moramo obavijestiti javnost kako su sve ulaznice za koncert razgrabljene u vrlo kratkom vremenu. 

  Stoga je ‘Lipa’ u pregovorima s jednim velikim sponzorom oko ponavljanja toga koncerta (inače, on će biti i snimljen i emitiran na televiziji), ali će to, budući da u njemu sudjeluju brojni gosti, biti moguće tek u proljeće iduće godine, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Veliki Božićni sajam u Čepinu na kojem nas očekuju mnoga iznenađenja i koncert Nine Badrić

  Spektakularni Božićni sajam u Čepinu + koncert Nine Badrić

  Ovaj vikend nas očekuje baš pravi adventski događaj i to u Čepinu! Čepin je već poznat po svom Božićnom sajmu Više…

  Učenici i nastavnici pripremajući slasna jela testirali nove moderne uređaje

  [FOTO] PROJEKT VIRTUS: Ugostiteljsko-turistička škola Osijek otvorila specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva

  Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljskoturistička škola otvorio je u četvrtak, 7. listopada 2021. godine suvremeni specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva koji Više…

  Osim Murine, u novom filmskom tjednu premijerno možete pogledati i nastavak velikog animiranog hit crtića Avanture obitelji Bigfoot gdje odlazimo s Adamovom neobičnom obitelji na još jednu nezaboravnu pustolovinu

  KINO „Snovi obično umiru u raju“…

  …rečenica je koju u jednoj od scena filma Murina izgovori bogati američki poduzetnik Javier (Cliff Curtis), a koja je ujedno Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Veliki Božićni sajam u Čepinu na kojem nas očekuju mnoga iznenađenja i koncert Nine Badrić

  Spektakularni Božićni sajam u Čepinu + koncert Nine Badrić

  Osim Murine, u novom filmskom tjednu premijerno možete pogledati i nastavak velikog animiranog hit crtića Avanture obitelji Bigfoot gdje odlazimo s Adamovom neobičnom obitelji na još jednu nezaboravnu pustolovinu

  KINO „Snovi obično umiru u raju“…