KULTURA

Dani makedonske kulture u Osijeku

Riječ je o bogatom višednevnom programu u kojem se poštovatelji makedonske kulture imaju priliku upoznati s najrazličitijim kulturnim sadržajima; makedonskoj glazbi, plesu, književnosti, izložbama slikara, projekcijom filmova te kulinarskim specijalitetima

Objavljeno 26.10.2019
Petar Tauković

Kulturna manifestacija „Dani makedonske kulture“ u Osijeku se održava već dugi niz godina i jedna je od najznačajnijih manifestacija Makedonskog kulturnog društva „Braća Miladinovci”. Riječ je o bogatom višednevnom programu u kojem se poštovatelji makedonske kulture imaju priliku upoznati s najrazličitijim kulturnim sadržajima; makedonskoj glazbi, plesu, književnosti, izložbama slikara, projekcijom filmova te kulinarskim specijalitetima.

Društvo i ove godine, a u povodu 25. rođendana, organizira višednevan program koji je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, i tom je prigodom zamjenik gradonačelnika Boris Piližota danas primio Nazifa Xhaferija, otpravnika poslova Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije uz predstavnike makedonske nacionalne manjine za Grad i Županiju – Jagodu Cvetičanin i Dragoljuba Siljanoskog te predsjednika MKD Braća Miladinovci Borisa Trajanovskog.

,,Makedonska nacionalna manjina jedna je od najaktivnijih manjina u Osijeku i uistinu je zadovoljstvo s njima surađivati, posebice u pogledu naše želje da iduće godine, 9. svibnja – kada se promiče mir i jedinstvo, obilježimo Dan nacionalnih manjina”, kazao je Piližota.

Nazif Xhaferi zahvalio je osječkom dogradonačelniku na doprinosu u obilježavanju 25. godina djelovanja Društva Braća Miladinovci te pozvao građane Osijeka da zajedno s njima proslave Dane makedonske kulture.

Ovo je dobar faktor za suradnju i širenje kulturne raznolikosti u Hrvatskoj, a mi tu doista imamo što ponuditi. Ovih dana spremamo bogatu agendu i sve vas pozivam da zajedno proslavimo ove dane, poručio je Xhaferi.

Inače, MKD Braća Miladinovci jedno je od šest društava koje djeluje u okviru Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i 25 godina svojim programima obogaćuje kulturni život grada Osijeka i šire.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Riječ je o 23 slike koje su otuđene iz Iloka u razdoblju od 1988. do 1998. godine, od čega najveći dio za vrijeme Domovinskog rata i procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja“

U sklopu „Dana frankofonije“ u Osijeku otvorena izložba „Ukradena baština“ i nove prostorije “Francuske alijanse”

Osječka udruga “Francuska alijansa” u utorak je otvorila nove prostorije, a u suradnji s Muzejom grada Iloka tom je prigodom otvorena Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Krov se urušio u gledalište koje je bilo potpuno poplavljeno, a u njegovu središtu uništen je ležao svečani kristalni luster.

Dan kada je gorjelo HNK u Osijeku 16.11.1991.

Ove godine kazalište priprema izvrsni bogati program, a u pripremi su i Kreveljoke

Europska noć kazališta u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića (16.11.) PROGRAM

Dođite, iskusite nešto neobično i novo i podržite našeg mladog umjetnika

Audioperformans “OSscape” Marka Jovića (15.11.) NAJAVA