ŽIVOT

Danska otkrila 256 slučajeva novog soja koronavirusa

Ova je nordijska zemlja postala vodeća u praćenju mutacija koronavirusa jer je većinu pozitivnih testova provela analizom sekvenciranja genoma.

  Objavljeno 17.01.2021
  Darija Kovačić

  U Danskoj je registrirano 256 slučajeva infekcije zaraznijom varijantom koronavirusa, poznatoj po nazivu B117, koja se prvi put pojavila u Velikoj Britaniji, izvijestile su zdravstvene vlasti.

  Danske su vlasti u srijedu produljile mjere zatvaranja za tri tjedna, nastojeći tako ograničiti širenje nove varijante virusa. Očekuje se da će upravo novi soj biti dominantan do sredine veljače, prenosi Index.

  Ova je nordijska zemlja postala vodeća u praćenju mutacija koronavirusa jer je većinu pozitivnih testova provela analizom sekvenciranja genoma.

  Po službenom izvješću Državnog instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (SSI) objavljenom u subotu, od sredine studenoga do 10. siječnja novom varijantom virusa zaraženo je 256 Danaca, a to je 1.3 posto svih pozitivnih testova obavljenih u spomenutom razdoblju.

  U prvome tjednu siječnja postotni udio pozitivnih testova koji su sadržavali mutaciju imao je stopu rasta od 3,6 posto, koja je zabrinula vlasti i potaknula ih da produlje zatvaranje u cijeloj zemlji.

  Preliminarni podaci ukazuju na to da je 11 zaraženih novom varijantom koronavirusa prije zaraze bilo na putovanjima – petero ih je bilo u Velikoj Britaniji, no SSI ističe kako nije u potpunosti jasno jesu li se zarazili u inozemstvu ili u Danskoj.

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 986 osoba.

  25 novopozitivnih na području OBŽ

  U Kliničkom bolničkom centru Osijek  i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije Više…

  Na bolničkom liječenju nalaze se 62 osobe oboljele od COVID-19, i to 50 u osječkom KBC-u, od kojih je 11 na respiratoru

  STOŽER OBŽ: U Osječko-baranjskoj županiji 32 novozaražene osobe

  U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđena su 32 nova slučaja zaraze koronavirusom, a najviše novozaraženih, njih 11, je Više…

  Na bolničkom liječenju nalazi se 56 osoba, njih 44 liječi se u KBC-u, od kojih je devet na respiratoru

  U Osječko-baranjskoj županiji 71 novopozitivna osoba

  U posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo obrađeno je 476 uzoraka od Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prošle je godine Mladforma utvrdila kako 98 ulica i trgova u gradu Osijeku nose imena muškaraca, a njih samo 6 nosi imena žena

  Akcija Mladforme povodom Međunarodnog dana žena: „Ženskom stranom ulice“

  Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 986 osoba.

  25 novopozitivnih na području OBŽ

  Europski parlament će idućeg tjedna raspravljati i glasati o programu EU za zdravlje koji bi trebao pomoći nacionalnim zdravstvenim sustavima da budu spremniji za buduće izazove i pandemije.

  Hrvatske europarlamentarke različito o uspješnosti vlade u provedbi cijepljenja