POLITIKA

Đapić: Vlada mora ili pozvati na red ravnatelja HRT-a ili ga razriješiti dužnosti

Đapić reagirao na posljednju emisiju "Nedjeljom u 2" i gostovanje Sergeja Trifunovića

  Objavljeno 08.05.2018
  Nikolina Ćosić

  Kao reakciju na posljednju emisiju “Nedjeljom u 2” u kojoj je gostovao Sergej Trifunović, predsjednik stranke Desno Anto Đapić održao je danas konferenciju za medije. Đapić je na konferenciji rekao kako je posljednja emisija “Nedjeljom u 2” Aleksandra Stankovića obilovala izljevima mržnje prema hrvatskom narodu, kao i vrijeđanjem i napadima na pojedince koji se nisu mogli braniti, uključujući i samog Đapića što ga je i navelo na reakciju.

  Istaknuo je kako se protiv medija ne ratuje, ali odgovorna politika mora reagirati na stanje u medijima kada oni izlaze iz okvira svog djelovanja i uključuju se u ono što nije njihov opis, a posebno jer se radi o javnom servisu te je napomenuo kako nitko s HRT-a nije došao na konferenciju.

  Đapić kaže kako najmanje krivi urednika emisije, za kojeg kaže da samo radi ono što mu se dopušta i što je uređivačka politika HRT-a, te je svoje reagiranje usmjerio prema vladi i ravnateljstvu HRT-a. Napomenuo je kako svi građani plaćaju održavanje javne televizije enormnim svotama novca i zato treba reagirati kada ovakvo ponašanje iskače u potpunosti izvan medijskih sloboda i profesionalne etike te narušava javni moral u hrvatskom društvu.

  Opetovano vrijeđanje hrvatskog naroda ističući mitologiju Jasenovca, spominjući vijence od djece, srpskih očiju koje su slane Paveliću, vrijeđanje pojedinih javnih osoba u hrvatskom društvu, kao što sam i ja, od toga da me se uspoređuje s notornim ratnim zločincem i čovjekom koji i dan danas pokazuje pretenzije i mržnju prema hrvatskom narodu, pretenzije prema hrvatskom teritoriju, za mene je velika uvreda, a mislim da je uvreda i za sve one koje sam predvodio u Domovinskom ratu kao postrojbe HOS-a,  te političku stranku s kojom se u Saboru i izvan njega borio za hrvatsku suverenost i neovisnost te izgradnju Hrvatske kao demokratske države. “, rekao je  Anto Đapić.

  Javno je prozvao Vladu Republike Hrvatske da se očituje o, kako kaže, teškom incidentu na Hrvatskoj televiziji, jer je “nezamislivo je da bi se na srpskoj televiziji moglo dogoditi gostovanje nekog hrvatskog političara ili kulturnjaka koji bi u nekom srpskom studiju, srpske javne televizije mogao dopustiti vrijeđanje srpskog naroda, ili srpske tradicije, povijesti ili kulture.”

  Smatra i kako hrvatska vlada, odnosno predsjednik Plenković, mora ili pozvati na red ravnatelja HRT-a ili ga razriješiti dužnosti. Dodao je i kako mu se Aleksandar Stanković osobno ispričao te kako je ustvrdio kako mu je usporedba sa Šešeljem promaknula, što je Đapiću teško vjerovati, ali prihvaća ispriku kao priznanje osobne pogreške Stankovića. Đapić želi gostovati u “Nedjeljom u 2” kako bi odgovorio na optužbe.

  Odgovarajući na optužbe koju su izrečene u emisiji Đapić je ustvrdio kako niti on osobno, niti i jedna postrojba HOS-a tijekom Domovinskog rata nije stavljena u kontekst ratnog zločina. Đapić je ustvrdio i kako HRT postaje ozbiljan problem hrvatskog društva koji se samo produbljuje te će se prije ili kasnije morati riješiti. Kazao je i kako ravnatelj HRT-a nakon ponovljenih gafova objektivno ne može ostati više na tom položaju te je najavio kako će se i dalje zalagati za njegovu smjenu.

  Iako su u jučerašnjem intervjuu s Đapićem na Direktno.hr objavili kako je najavio tužbu prema HRT-u, to danas nije spominjao.

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  ''Projekt Slavonija'' uvelike se medijski promovira, objavljene su samo riječi hvale, a u praksi od toga nema ništa! Hoće li se situacija promijeniti?!

  Sonja Čikotić: Kako će mladi ostati u Hrvatskoj?!

  Projekt Slavonija, Baranja i Srijem - 8 milijardi kuna u okviru projekta do sada je uloženo u istok Hrvatske

  Nova ulaganja za Slavoniju, Baranju i Srijem

  "Ovo je početna konferencija za projekt školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva koja su najviše pogođena upravo tom situacijom, milijun i pol kuna vrijedan je projekat, a sva djeca koja su obuhvaćena s tim problemom imati će prehranu kroz cijelu godinu."

  Ivan Anušić: Besplatna prehrana, kuhani obrok, hrana koja je ekološki zdrava i ispravna te dobavljena s naših OPG-ova