ŽIVOT

Davor Božinović se oglasio o popuštanju mjera

Objavio je grafički pregled hrvatskih slučajeva od prvog do danas

Objavljeno 01.04.2020
Ivona Amidžić

Voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u srijedu da zasad mogu biti zadovoljni kako građani poštuju mjere uvedene radi sprečavanja širenja zaraze.

“Postaje očito da su građani u najvećem broju shvatili nužnost provedbe i držanja svih mjera – i zbog sebe samih i zbog svojih obitelji, a naravno i zbog činjenice da time najbolje pomažu da se ta infekcija ne širi diljem Hrvatske, i s te strane možemo biti i zadovoljni i zahvalni”, rekao je  Božinović u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, koja se iznimno, zbog situacije vezane uz epidemiju koronavirusa, emitirala iz zgrade Ministarstva unutarnjih poslova.

Pet do sedam dana trebali bi imati silazni trend

Na pitanje ima li naznaka za optimizam i jesu li u Stožeru zadovoljni stabilnim i ne pretjerano skokovitim rastom broja oboljelih od koronavirusa na dnevnoj razini, odgovorio je da broj nije eksponencijalan, ali da nas to ne smije opustiti.

“Činjenica je da taj broj raste i da nije eksponencijalan, ali to nas ne smije opustiti”, rekao je te dodao kako stručnjaci kažu da bi pet do sedam dana trebalo imati silazni trend oboljelih kako bi se moglo govoriti da su mjere doprle do najvećeg broja ljudi, “a mi to još uvijek nemamo”. Rekao je i da se promišlja o tome gdje se treba popustiti, ali da još nismo u toj fazi.

Pozvao je sve da se, bez obzira na lijepe dane i blagdane, drže pravila – ostani doma bez obzira koliko je to teško

“Moramo naći načina i i unutarnje snage jer nam je to jedini zalog da iz ove situacije izađemo sa što manje štete i žrtava”, dodao je.

Rekao je kako će biti zadovoljan ako se pokaže da je utemeljen podatak da zbog potresa u Zagrebu neće biti znatnijeg povećanja broja oboljelih.

Istaknuo je da je potres ostavio dosta posla s kojim se trebaju nositi i Vlada i gradske vlasti

“Da je samo to – bio bi velik problem za Hrvatsku, a situacija s epidemijom ga usložnjava jer se ne mogu svi u punom opsegu angažirati oko saniranja posljedica, a taj posao ne može čekati. Dakle, jedna vrlo kompleksna situacija za Vladu, za ljude koji su pretrpjeli štete i to je dodatan izazov s kojim ćemo se morati nositi”, rekao je Božinović.

Zamoljen da komentira to što slovenska Vlada najavljuje izlazak na granicu zbog epidemije koronavirusom i migranata, rekao je da bi se suzdržao od komentara i dodao da su migracije sada minorne.

Migracije su sada minorne jer s jedne strane zapadne zemlje koje su krajnji cilj ilegalnih migranata nisu više tako atraktivne kao što su bile prije mjesec dana, s druge strane sve granice su u Europskoj uniji više ili manje zatvorene, a s treće strane države koje imaju veći broj migrantske populacije smjestile su ih zatvorene prostore i nema više slobodnog kretanja. Dodatni razlog zašto ih nema je i taj da se sva ograničenja kretanja odnose i na krijumčare i sve one kojim su im pomagali u organizaciji prelaska preko Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske dalje u Europu, rekao je Božinović.

Činjenica je da broj slučajeva raste i da nije eksponencijalan. Ali ne smijemo se opustiti. Stručnjaci kažu da bismo 5…

Objavljuje Davor BožinovićSrijeda, 1. travnja 2020.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U tijeku je projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Osijek u Bizovcu, koji će uz razvoj nove tehnologije, okupiti sve segmente civilne zaštite na jednom mjestu te gdje će se održavati i edukacije i druge aktivnosti potrebne da bi sustav još bolje funkcionirao.

Korištenjem novih tehnologija sustav civilne zaštite osigurava još veću sigurnost građana i u kriznim situacijama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, Ravnateljstvo civilne zaštite i Osječko baranjska županija danas Više…

Nazočili su predstavnici Vatrogasne zajednice OBŽ-a, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite, HGSS-a, Hrvatskih voda, Zavoda za hitnu medicinu OBŽ, Crvenog križa, Društva podvodnih aktivnosti Slavonija te Radiokluba Osijek

Svečani prijem Osječko-baranjske županije za operativne snage Civilne zaštite

U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (13. prosinca 2023. godine) održan je svečani prijem za pripadnike operativnih snage Civilne Više…

Ravnateljstvo civilne zaštite Područnog ureda Osijek i Stožera civilne zaštite OBŽ predstavilo edukacijske modele poplave, potresa i klizišta, a prvi put je predstavljen simulator potresa izrađen za edukaciju i podizanje svijesti građana

[FOTO] Edukacijom se povećava sigurnost i smanjuje rizik u slučaju nepogoda i katastrofalnih događaja

U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (9. studenoga 2023. godine) održan je sastanak Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!