ŽIVOT

Deseti ciklus Otvorenog četvrtka još je bogatiji sadržajima nego prošli ciklus

Otvoreni četvrtak projekt je popularizacije znanosti u organizaciji Filozofskog fakulteta Osijek, a sastoji se od niza popularno-znanstvenih predavanja

Objavljeno 05.10.2021
Ivona Amidžić

Krajem travnja 2013. održano je prvo predavanje u sklopu Otvorenog četvrtka. Od tada u sklopu istoga organizirana su brojna predavanja s temama iz društvenih i humanističkih, ali i tehničkih te biomedicinskih znanosti. Samim time ove jeseni otvaramo jubilarni, deseti ciklus.

Kao što je mnogima već poznato, Otvoreni četvrtak projekt je popularizacije znanosti u organizaciji Filozofskog fakulteta Osijek, a sastoji se od niza popularno-znanstvenih predavanja. Kroz projekt predavači s osječkog Filozofskog fakulteta i drugih znanstvenih institucija te slobodni istraživači dobivaju priliku podijeliti s javnošću rezultate svojih istraživanja. Istodobno, kroz razgovor s publikom dobivaju korisne povratne informacije. Na taj način kroz Otvoreni četvrtak znanstvena se istraživanja predstavljaju široj javnosti, pri čemu posjetitelji predavanja nisu tek pasivni primatelji informacija, već rado sudjeluju u raspravama.

Kao i prošle godine, voditeljski tim Otvorenog četvrtka ostaje isti: dr. sc. Luka Pejić, Domagoj Kostanjevac i Petra Pekarić. Vrijeme i mjesto održavanja također su isti – jednom mjesečno, odnosno četvrtkom, u učionici 54 (II. kat) s početkom u 18 sati na Filozofskom fakultetu Osijek (Lorenza Jägera 9). U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i novih epidemioloških mjera program će se nastaviti održavati preko Zooma, što je uspješno ostvareno u prošlom ciklusu. Sva će predavanja biti posljednji četvrtak u mjesecu, dok će se predavanje u prosincu održati ranije zbog božićnih i novogodišnjih blagdana. Ulaz je na sva događanja slobodan.

Deseti ciklus Otvorenog četvrtka, čiji će program biti ostvaren od listopada 2021. do svibnja 2022., još je bogatiji sadržajima nego prošli ciklus. Nastavljamo s održavanjem tribina te ćemo u desetom ciklusu imati dvije tribine – u studenom o izazovima urbanizacijskom razvoju Osijeka, a u ožujku tribinu o rodnim politikama u Hrvatskoj. Novost je svečano otvorenje ciklusa koje će se održati 14. listopada, a o njemu ćete uskoro saznati više. Posjetitelji predavanja moći će slušati predavanja posvećena nizu tema – od neologizama, starih vjerovanja do novosti u istraživanju ovladavanja stranim jezicima, (ne)uspjeha jugoslavenske diplomacije i prvomajskih proslava.

Više o Otvorenom četvrtku možete saznati na sljedećoj poveznici: https://www.ffos.unios.hr/znanstveni-portal/otvoreni-cetvrtak/, a svakako nas pratite i na Facebooku: https://www.facebook.com/otvorenicetvrtak te na Instagramu: https://www.instagram.com/otvorenicetvrtak/. Za ona predavanja za koja su predavači dali suglasnost bit će organiziran i prijenos uživo preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka. Sve upite možete poslati na [email protected].

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost

[NAJAVA] FUZ&JA – Politički izbori i strukturna polarizacija hrvatskog društva

U četvrtak, 28. ožujka 2024., održat će se sedmo popularno-znanstveno događanje u sklopu 12. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta Više…

FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku - Vječno vraćanje jednakog - Nietzscheova najznanstvenija ili najreligioznija misao?

[NAJAVA] popularno-znanstveni Otvoreni četvrtak na FFOS-u

U četvrtak, 29. veljače 2024., održat će se šesto popularno-znanstveno događanje u sklopu 12. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta Više…

Petaši su nedavno iz Povijesti učili o starim civilizacijama te im je ovo predavanje bilo jako zanimljivo. Naš je gost tako pred prepunom učionicom, učenicima koji su ga pozorno slušali, pričao o razvoju grobnica u vrijeme drevnih Egipćana, piramidama, faraonima Ramzesu Drugom i Tutankamonu, o posljednjem sudu i mumificiranju te o faraonki Hatšepsut.

Turistički vodič i egiptolog iz Kaira učenicima petih razreda održao dvosatno predavanje i radionicu o starom Egiptu

Osnovnu školu Jagode Truhelke u Osijeku posjetio je 24. siječnja turistički vodič i egiptolog iz Kaira, Mohamed Hatem koji je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša