KULTURA

Deveti Maraton kratkometražnog filma u kinu Urania

U sklopu 9. maratona kratkometražnih filmova kroz dva dana u kinu Urania bit će prikazana čak 23 naslova

Objavljeno 15.12.2021
Ivona Amidžić

Povodom najkraćeg dana u godini, u suradnji s HAVC-om, Kino mrežom i ostalim nezavisnim kinima diljem Hrvatske kino Urania pripremilo je bogat izbor domaćeg i europskog kratkometražnog filma.

Tako će u sklopu 9. maratona kratkometražnih filmova kroz dva dana u kinu Urania biti prikazana čak 23 naslova, među kojima je mnoštvo recentnih ostvarenja koja su imala svoje premijere na relevantnim festivalskim pozornicama te osvajala nagrade u Hrvatskoj i svijetu, podijeljena u četiri tematska bloka.

Mali domaći maratonci i Mali europski maratonci su blokovi namijenjeni najmlađoj publici, a možete ih pogledati u nedjelju 19. prosinca s početkom u 18:00 h, dok domaći program čini 11 suvremenih naslova, podijeljenih u dva programska bloka Domaći maratonci 1 i Domaći maratonci 2, koji su na rasporedu u ponedjeljak 20. prosinca s početkom u 18:00 h.

Filmovi će se prikazivati u Kino klubu uz redovne cijene ulaznica. Inicijativa Najkraći dan iz koje je proizašao Maraton kratkometražnog filma je nastala 2012. godine u Francuskoj s idejom promocije bogatog europskog repertoara kratkometražne forme. U međuvremenu se proširila na  mnoštvo europskih zemalja. U Hrvatskoj se održava već devetu godinu zaredom.

U novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže čak pet novih naslova.

Prvi put u povijesti Spider-Mana identitet našeg prijateljskog heroja iz susjedstva je otkriven i on više nije u stanju odvojiti svoj normalan život od visokih rizika super heroja – Spider-Man: Put bez povratkaJahač zmaja je nastao prema njemačkom dječjem romanu autorice Cornelije Funke, a govori o mladom zmaju koji kreće u potragu za posljednjim utočištem srebrnih zmajeva. Najpoznatiji mjuzikl svih vremena Priča sa zapadne strane ponovno oživljava pod redateljskom palicom legendarnog Stevena Spielberga, kao adaptirana moderna Shakespeareova tragedija Romeo i Julija na ulicama New Yorka. Treći film redatelja Stanislava Tomića Po tamburi svojevrsna je hrvatska inačica akcijskog kult-klasika The Warriors Waltera Hilla: privučen bogatom nagradom tamburaški sastav Aveti ravnice prijavljuje se na natjecanje na glazbenom festivalu na kojem je pogrešno optužen za krađu glavne nagrade. Na program Kino kluba stiže novi film jednog od omiljenih srpskih glumaca, ovaj put u ruskom izdanju – Sluga, o  mladom bogatašu Griši (Miloš Biković), koji je toliko ušuškan u svom lagodnom životu da misli da je „iznad zakona”, no kada ode predaleko u svojim ispadima njegov otac mora poduzeti radikalne mjere.

Ne propustite pogledati ni sinkronizirane crtiće Encanto: Naš čarobni svijetPjevajte s nama 2 i Veliki crveni pas Clifford,  istinite priče o obiteljskom carstvu najpoznatije talijanske modne kuće Dinastija Gucci i Spencer o prijelomnom trenutku kada se Lady Diana odlučila razvesti od princa Charlesa, dok u Kino klubu možete pogledati komediju o najboljim ćevapima u Sarajevu Deset u pola.

Iz kina napominju da se svi programi provode uz poštivanje Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija: svi prostori se redovno dezinficiraju, smanjen je kapacitet dostupnih sjedala u dvorani, svaki gledatelj bi trebao dezinficirati ruke, a maske su obavezne u svim prostorijama kina. Sukladno najnovijim preporukama, dozvoljena je konzumacija hrane i pića za vrijeme projekcije.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Uoči Uskrsa, Urania vas poziva na 2. po redu Cinema4YOU(th) filmski kviz, koji će se održati u Kino klubu kina Više…

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Kazalište Planet art se u goste vraća sa tri nova naslova: Ljubavna pisma (četvrtak 4.4. u 19:00 h), Posljednja Freudova Više…

Zahvatilo nas je Oscarovsko ludilo, a jedna novost u filmskom djelu programa je i hit koji je uzdrmao susjedstvo, pogledajte!

Kino – Oskarovci, Jorgovani i Rifovi revolucije

Zahvatilo nas je Oscarovsko ludilo! Uz pokoja iznenađenja i neke „sigurice“, nastup Ryana Goslinga i Slasha koji su zajedno otpjevali Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!