OSJEČANI

Dezinfekcija svega pa i namirnica koje kupite u trgovini!

Pranje ruku je možda najbolje, ali ne i jedino rješenje kojim se možete poslužiti...

Objavljeno 26.03.2020
Ivona Amidžić

Ruke su čovjekov najvažniji alat. Njima uzimamo predmete, pregledavamo, nosimo i prenosimo s jednog mjesta na drugi. Njima se služimo pri odabiru namirnica u trgovini i pregledavanju najboljih primjeraka voća i povrća.

Ako je neki artikal prije nas dirao netko drugi, prije nije bio problem. Ambalažu ne jedemo, a ono što jedemo ionako operemo.

Sad se nalazimo u drugačijoj situaciji i postoji opasnost da je artikal koji diramo, kupujemo i nosimo u svoj dom prije nas dirao netko drugi koji je svojim rukama na njega prenio nešto loše, konkretno koronavirus.

Prvo što trebate kad dođete natrag kući je oprati ruke. Temeljito, vodom i sapunom istrljajte ruke tako da budete sigurni da su čiste. Tada se bacate na ostatak posla.

Sve što unesemo u svoj dom preporučeno je obrisati i, po mogućnosti, dezinficirati. Neki za to koriste razrijeđeni ocat, a stvar će najbolje riješiti alkohol. Dezinficirati obavezno treba mobitel, ključeve, kartice, novčanik, u suštini sve ono što nekontrolitrano i nesvjesno diramo bez da to shvatimo.

Kupljene namirnice nije potrebno temeljito dezinficirati, jer veliku ulogu igra i vrijeme dovoza i rasporeda hrane u trgovini, koliko prođe do kupovine i konzumacije i slično. Ipak, tko zna tko je tu namirnicu prije nas dirao, pored nje kihnuo ili se nakašljao… Sva plastična pakiranja, tetrapak, vrećice, limenke, staklenke, kutije, boce i ostala pakiranja treba obrisati prije upotrebe kako bi bili najsigurniji, a hranu koju smo uzeli u rinfuzi dobro oprati prije jela u vrućoj vodi.

Odjeću, posteljinu, jakne, rukavice, šalove, krpe, ručnike i bilo što drugo što možete preporuča se prati na 90, a ako to nije moguće pomoći će i 60 °C.

Obuću u kojoj hodate vani poželjno je tamo i ostaviti, a ako to nije moguće bitno ju je temeljito obrisati i ostavljati odvojeno od obuće koja je namijenjena za dom. Ostavljajte ju samo na jednom mjestu u kući gdje nećete hodati u papučama ili natikačama, a u njima nikako ne izlazite van.

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Diljem Hrvatske u manjim akcijama čišćenja sudjelovalo nekoliko stotina volontera koji su prikupili gotovo pet tona otpada

Akcijom čišćenja osječke Promenade započelo ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora

Na Svjetski dan okoliša akcijom čišćenja Promenade u Osijeku započelo je ovogodišnje izdanje ekološkog projekta Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista Više…

Ispunilo se nekoliko vreća smeća, a Unikom je pomogao u odvozu prikupljenog otpada...

(FOTO) Pohvalno! Velika volonterska vikend akcija čišćenja šume kod Pampasa

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek organizirao je jučer volontersku akciju čišćenja šume pored Streljane Pampas u sklopu projekta Više…

Ertikli se mogu donijeti u prostorije Crvenog Križa Osijek na adresi Šetalište Petra Preradovića 6, svakim danom od 8.00 do 20.00 sati

Crveni Križ Osijek objavio informacije o prikupljanju pomoći za Ukrajinu

Crveni Križ Osijek objavio je na svojim internet stranicama popis artikala koje Crveni Križ prikuplja za izbjeglice iz Ukrajine. Radi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom