ŽIVOT

DIP se oglasio o organizaciji glasanja na izborni dan

Donesene su Odluke o tehničkoj provedbi izbora u novonastaloj situaciji glede koronavirusa i o čemu bi trebalo voditi računa...

Objavljeno 30.06.2020
Ivona Amidžić

Državno izborno povjerenstvo (DIP) održalo je konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru s temom organizacija glasanja na izborni dan.

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa kazao je da je održana sjednica DIP i da su donesene Odluke o tehničkoj provedbi izbora u novonastaloj situaciji glede koronavirusa i o čemu bi trebalo voditi računa.

“Radi se o dvije tehničke upute. Jedna je tehnička uputa koja se tiče provedbe izbore redovnim biračkim mjestima, odnosno na gotovo 7.000 mjesta u Republici Hrvatskoj, a druga tehnička uputa odnosi se na provođenje izbora u domovima za starije jer tu postoje neki posebni epidemiološki zahtjevi”, rekao je Sessa.

Sessa je rekao da se cijela uputa DIP-a odnosi na slogan #budimoodgovorni i da se sve što su propisali odnosi na uređenje biračkog mjesta, organizaciju izbora na biračkom mjestu, ponašanje birača, ponašanje članova biračkog odbora, način na koji će se omogućiti glasovanje onima koji ne mogu doći na biračko mjesto uključujući i osobe koje će biti u samoizolaciji.

Sessa je naglasio i zamolio sve osobe koje su u samoizolaciji da se jave svojim izbornim povjerenstvima u svojim gradovima i općinama da bi se ta informacija mogla na vrijeme mogla proslijediti biračkim odborima te da bi oni mogli napraviti plan svoga rada u nedjelju i da bi se što većem broju takvih građana omogućilo ustavnom ostvarivanju njihovih prava.

“Osim ovih tehničkih uputa mi smo se pozvali na opće preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”, dodao je Sessa.

Fabijančić-Križanić: Epidemiološke će se mjere primjenjivati za vrijeme glasanja na samom biračkom mjestu

Vesna Fabijančić-Križanić naglasila je da će se epidemiološke mjere primjenjivati za vrijeme glasanja na samom biračkom mjestu.

“Što se tiče samog uređenja biračkog mjesta prije samog početka glasanja, gradska i općinska izborna povjerenstva su dužna voditi brigu da su sva biračka mjesta oprana redovitim sredstvom za pranje s mogućnosti da je s dezinficirajućim svojstvima. Što se tiče samih biračkih odbora, ono na što je naglasak, da će svi članovi biračkih odbora imati obvezne maske, preporuka je da imaju i rukavice, a ako imaju oštećenja na koži ruku, da obvezno nose rukavice”, naglasila je.

“Rukavice su obvezne kod člana biračkog odbora koji identificira birače prilikom dolaska na biračko mjesto. Predsjednici biračkih odbora osigurat će odmah na samom otvaranju biračkog mjesta na ulazu bude deficijens i isto tako će odrediti člana biračkog odbora koji će nanositi deficijens biraču ili će nadgledati je li to birač doista i učinio. Što se tiče glasačkih kutija i paravana oni moraju biti na razmaku od 1.5 metar . Ako postoji više birača na biračkom mjestu ti birači moraju biti na udaljenosti od 1.5 metar, a isto tako i glasačka kutija od članova biračkog odbora moraju biti na razdaljini od najmanje 1.5 metar u trenutku kada birač ubaci glasački listić u glasačku kutiju”, dodala je Fabijančić-Križanić.

Što se tiče glasanja izvan samog biračkog mjesta osim uobičajenih situacija kada birači ne mogu doći na biračko mjesto u slučaju invaliditeta ili bolesti sada su tu uključeni i birači koji su u samoizolaciji i njima dolaze članovi biračkog odbora na njihovu adresu stanovanja.

Evo kako će glasovati birači koju su u samoizolaciji

Fabijančić-Križanić naglasila je da birači koju su u samoizolaciji da najmanje tri dana prije izbora najave da su u samoizolaciji kako bi se birački odbor mogli organizirati.

“One epidemiološke mjere koje članovi biračkog odbora moraju primjenjivati  na osobe koje su bolesne ili imaju invaliditet da će glasanje takvim biračima odvijati pred vratima stana. Preporuka je da takvi birači imaju maske a članovi biračkih odbora tada će imati maske i rukavice te dezinficijens. Dezinficirat će ruke birača prije i poslije glasanja kao i svoje rukavice na rukama”, poručila je.

Naglasila je da će se vjerojatno dogoditi da takvi birači iz svojih razloga neće moći izaći ispred svog stana, a onda će i član biračkog odbora imati i svoje nazuvke na cipelama koje će obući pri ulasku u stan takvog birača.

“One osobe koje su u samoizolaciji će isto glasati pred vratima stana. Morat će obvezno imati maske na licu i ove ostale mjere koje su kod ostalih birača prisutne što se tiče epidemioloških mjera bit će i kod članova biračkih odbora i kod takvih birača”, kazala je Fabijančić-Križanić.

“Kod zatvaranja biračkog mjesta, odnosno prije početka prebrojavanja glasova, ono što je izuzetno važno da će predsjednici i zamjenici voditi računa da se prije istresanja glasačkih listića iz glasačkih kutija prije sve površine dezinficiraju i nakon što se osuše tek tada se vade glasački listići iz glasačkih kutija. Članovi biračkih odbora pri pribojavanju glasova moraju biti udaljeni 1.5 metar. Promatrači kod prebrojavanja glasova moraju biti udaljeni 2 metra. Maske su i dalje obvezne, rukavice se preporučuju, a ako članovi biračkih odbora imaju bilo ikakvo oštećenje na rukama onda su rukavice obavezne. Nakon što se završi prebrojavanje članovi biračkog odbora morat će dezinficirati ruke odnosno rukavice, prilikom potpisivanja zapisnika i nakon potpisivanja zapisnika. Ovo je u grubo, a sve detaljno je navedeno u tehničkim uputama”, naglasila je.

Ana Lovrin preporučila biračima da ujutro izmjere tjelesnu temperaturu

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin rekla je što se tiče preporuka preporučuje se biračima da ujutro izmjere tjelesnu temperaturu, te ako je tjelesna temperatura više od 37.2 °C ili ako imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične simptome za COVID-19 tada se trebaju javiti nadležnom liječniku i tada oni ne smiju pristupiti biračkom mjestu kao i birači  koji su zaraženi, te oni birači za koje je izrečena mjera samoizolacije.

“Druga je preporuka da birači nose maske, a posebna preporuka je za one birače koji predstavljaju veći rizik, koji imaju neke druge bolesti pa predstavljaju rizik od razvoja COVID-a 19”, dodala je Lovrin.

Lovrin je kazala da treba naglasiti da se radi o preporuci i da birači ako pristupe na biračko mjesto bez maske da će oni svejedno moći ostvariti svoje biračko pravo.

“Ako birač nosi masku, morat će je kod identifikacije nakratko skinuti od udaljenosti od 2 metra od člana biračkog odbora koji provodi identifikaciju. Što se tiče obveza svaki je birač po dolasku na biračko mjesto dužan dezinficirati ruke bilo samostalno ili dopustiti članu biračkog odbora da mu našprica ruke dezinficijensom. Također je obveza birača da samostalno pazi, ali to će biti pod nadzorom člana biračkog odbora, da bude na socijalnoj distanci od 1.5 metra od svih drugim osoba. Birači ulaze jedan po jedan na biračko mjesto, uvijek na razdaljini od 1.5 metra. Ako je potrebno pričekati, poželjni je da pričekaju na otvorenom prostoru. U prostoriji može biti toliko birača koliko je označeno biračkih mjesta za glasovanje. Preporuka je odnosno obveza da se birač na biračkom mjestu zadržava što kraće koliko mu je nužno da obavi glasanje. Preporuka je da birači ponesu sa sobom svoju kemijsku olovku, ali ako je ne budu imali moći će glasati i s kemijskom koju će dobiti na biračkom mjestu, a koja će se povremeno dezinficirati. Promatrači su isto dužni dezinficirati ruke prilikom dolaska i biti na udaljenosti od 1.5 metra od ostalih osoba. Obvezni su nositi maske a rukavice ako imaju oštećenja”, poručila je Lovrin.

Lovrin je naglasila da će promatrač biti udaljen s biračkog mjesta ako se ne pridržava propisanih mjera.

Ostale osobe poput medija koje se nalaze na biračkom mjestu također moraju dezinficirati ruke i preporučuje se nošenje maski.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Budite spremni na pitanja o osnivanju EU-a, njenim članicama, važnim zakonima i propisima,ali i temama slavnih ličnosti. Uskoro nam se bliže izbori za EU parlament pa je ovo prilika da se informiramo  i o ovoj temi.

Kviz večer o znanju povijesti, institucijama, politici, kulturi i zemljama Europske unije

Dragi ljubitelji znanja, zabave i izazova! Želimo vas pozvati na  EUforija- Zabava u duhu Europe pub kviz večer koja će Više…

Gong upozorava na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer "dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica

GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu izbornih jedinica

GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu pomoću koje građani mogu pronaći u koju izbornu jedinicu spadaju prema adresi na Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja

Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave