KULTURA

“Dječak koji je govorio Bogu” u osječkom HNK

"Sretni smo što uopće radimo, jer u većini svjetskih kazališta nema predstava. Svjesni smo svega i nije nam teško raditi probe i dvokratno i poštovati sve epidemiološke mjere"

Objavljeno 29.03.2021
Ivona Amidžić

U HNK u Osijeku u tijeku su probe za veliku ansambl predstavu “Dječak koji je govorio Bogu”, temeljenu na istoimenom romanu Damira Mađarića, koja će biti premijerno izvedena 9. travnja, prenosi Radio Osijek. O premijeri je govorila ravnateljica drame Petra Bernarda Blašković.

“Sretni smo što uopće radimo, jer u većini svjetskih kazališta nema predstava. Svjesni smo svega i nije nam teško raditi probe i dvokratno i poštovati sve epidemiološke mjere zahvaljujući kojima se u kazalištu osjećamo sigurno”, rekla je ravnateljica Blašković.

“Dječak koji je govorio Bogu” potresna je priča o strahotama holokausta, točnije o židovskom dječaku Emanuelu F., kojemu nagomilano, udruženo zlo ubije roditelje, baku i djeda te ga odvede na put bez povratka u koncentracijski logor Auschwitz.

Postojanja zla smo svi svjesni kroz sitna ranjavanja što ih tijekom života pretrpimo, no koja preživimo, prilagođavamo se i mijenjamo uslijed tih sitnih zala sve dok jednoga dana pred ogledalom, u odrazu ne vidimo nekog drugog. Zlo je sitno dok se ne omasovi onako kako se to tijekom povijesti događalo, kako bi se moglo ponoviti. Zato priča Damira Mađarića o dječaku Emanuelu služi poput budnice za onemogućavanje mraka. Dječaku znakovita imena (Bog je s nama) nagomilano, udruženo zlo ubija roditelje, baku i djeda, a njega odvodi u koncentracijski logor Auschwitz, na put bez povratka. Logorom, ironično, upravlja ljubitelj umjetnosti, osobito kazališta koji je organizirao vlastitu kazališnu trupu koja samo za njega i osoblje izvodi Shakespeareova djela. U iščekivanju smrti, Emanuel mu čita Goethea.

“Roman je nastao na pomalo čudan način. Htio sam napisati priču, ili malo veći roman za djecu srednjeg uzrasta, gdje bi bilo govora o jednom djetetu koje strašno želi biti glumac, a što mu nikako ne uspijeva, no ta mi je tema nekako odjedanput izmaknula iz ruke. Budući da doma imam veliku biblioteku koja se bavi Izraelom, Židovima, Drugim svjetskim ratom i holokaustom, rodila mi se ideja da bi taj dječak mogao biti dio židovske obitelji u jednom malom gradu, kojemu se dogodi to što mu se već dogodi”, rekao je autor.

Potresno, beskrajno katarzično djelo, ovu panaceju za obnovu duše režirat će osvjedočeno sjajni Samo M. Strelec, kao predstavu koja ruši i podiže.

Ulogu Emanuela F., dječaka koji se, s obzirom na vanjske okolnosti, morao naglo transformirati u mnogo zreliju osobu, igrat će Antonio Jakupčević.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dani plesa ove su godine posvećeni primabalerini Miji Čorak Slavenskoj

18. Dani plesa u Slavonskom Brodu, Osijeku i digitalno

Čuvajući uspomenu na prvu domaću primabalerinu koja je gracioznošću i ljepotom očarala svijet, afirmirajući istovremeno ples i plesnu umjetnost, Kazališno-koncertna Više…

Ova kultna predstava o plahom Janjetu, uplašenom Zeki i besposlenom Zriki već godinama živi u srcima mnogih generacija Osječana

Veliko zanimanje za legendarnu predstavu “Zeko, Zriko i Janje”

Prošle godine obnovljena predstava “Zeko, Zriko i Janje” Branka Mihaljevića cijelog je tjedna na repertoaru osječkog Dječjeg kazališta, koje je Više…

"Već treću godinu zaredom obilježavamo Dan crvenih haljina po uzoru na Amerikance, a projekt smo započeli prvi u Hrvatskoj"

“Udovice” u prigodi Dana crvenih haljina

Dramska premijera “Udovica” Sławomira Mrożeka u režiji Jasmina Novljakovića igrat će se u osječkom HNK u prigodi Dana crvenih haljina, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

“Lanterna: knjiga mrak rastjeruje” je besplatna edukacija namijenjena mladima od 18 do 30 godina

Svjetski savez mladih Hrvatska otvorio je prijave za književno-edukativne radionice “Lanterna: knjiga mrak rastjeruje”.

Osim filma Zašto skačem, u Kino klubu ovaj tjedan možete pogledati i mnoge druge naslove koji su na programu...

Novi filmski tjedan u kinu Urania nastavlja s projekcijom dokumentarca “Zašto skačem”

Cilj Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek jest osnaživanje zajednice svojih korisnika

Čitateljski klub za odrasle “Matilda”