ŽIVOT

Dječje kazalište Branka Mihaljevića: Iako pandemijska, ipak bolja godina uz 17.000 posjetitelja!

Prošlu, 2021. završili su sa čak šest premijerno izvedenih naslova i jednom obnovom

Objavljeno 03.01.2022
Ivona Amidžić

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u 2021. ostvarilo je veći dio svojih planiranih aktivnosti unatoč zahtjevnoj situaciji s epidemijom COVID 19. Iako je i u prošloj godini bilo odgađanja ipak bilježe veći broj publike i predstava u odnosu na prvu pandemijsku 2020. godinu.

Prošlu, 2021. završili su sa čak šest premijerno izvedenih naslova i jednom obnovom.

Nakon zahtjevne 2020. nastavila se izazovna 2021. no brzom su prilagodbom uspjeli ostvariti svoje ambiciozne planove, povećati broj izvedenih predstava i publike, unatoč epidemiološkim ograničenjima. Brojevi su, jasno, u skladu sa epidemiološkim preporukama i situacijom vezanom uz epidemiju COVID-19, ali ipak veći nego 2020. godine.

Odigrali su ukupno 203 predstave iz premijernog i repriznog programa. Ukupno je predstave u protekloj sezoni pogledalo preko 14.000 gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 180 predstava sa 11.403 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli su 23 predstave, a pogledalo ih je 2.650 gledatelja. Brojna su događanja i manifestacije ipak održane u Kazalištu tako da je na svim predstavama i ostalim događanjima kroz kazalište prošlo gotovo 17.000 gledatelja, točnije njih 16.626.

Šest je premijernih naslova obilježilo 2021. U svibnju je izvedena predstava nastala prema romanu Damira Miloša Bijeli klaun, kao diplomska predstava lutkarske režije mlade Tončice Knez, potom na Osječkome ljetu kulture predstava Dubravka Jelačića Bužimskog Kako je Temnava dobila dan u režiji Jasmina Novljakovića, a na ovogodišnjemu ljetu svoju je praizvedbu doživjela i predstava nastala prema strip slikovnici Dražena Alerića Bon ton iza duge u izvedbi Dramskog studija za srednjoškolce, u listopadu klasik Ivane Brlić Mažuranić Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica u režiji Dubravka Torjanca i pred kraj godine ponovno diplomska predstava prema tekstu Ivane Šojat Oblak čvoraka i blagdanska Posljednja ovčica Ulricha Huba u obje režiji Damira Mađarića. Obnovili su i uspješnicu Vrijeme za bajku, a iz repriznog je programa izvođeno 13 naslova.

Najizvođenije predstave su legendarna Zeko, Zriko i janje (32), Posljednja ovčica (28) i Lav koji nije znao pisati (20).

U Kazalištu su ipak održane i tradicionalne manifestacije Djeco kazalište vas zove, Zimske radosti i Noć kazališta, te Kazališni maraton.

28. SLUK

Gostovali su na festivalima u zemlji i inozemstvu, uobičajeno njihove su predstave izabrane za sve značajnije festivale, a posebno su ponosni što su uspjeli organizirati tradicionalni Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske i ponovno u Osijeku okupiti ponajbolja lutkarska ostvarenja unatoč neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji.

28. izdanje Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske održano je od 24. do 30. svibnja u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku te okupilo 200-tinjak sudionika u 6 dana održavanja festivala uglavnom iz Hrvatske, ali i gostiju iz inozemstva. Pridržavajući se svih epidemioloških mjera predstave je ipak svakodnevno pogledao određeni broj gledatelja iako su kapaciteti gledališta bili smanjeni.

Predstave je u Dječjem kazalištu i u Barutani te izložbe u predvorju Kazališta, Kulturnome centru i Muzeju Slavonije pogledalo oko 850 gledatelja. U natjecateljski program SLUK-a izbornica Teodora Vigato uvrstila je 12 predstava od prijavljenih 27, a u off programu odigrane su još četiri predstave, te organizirane tri izložbe.

Stručni ocjenjivački sud u sastavu Ria Trdin, Dražen Ferenčina i Miroslav Čabraja pogledao je 12 predstava u natjecateljskoj konkurenciji i odabrao najbolje u brojnim kategorijama.

NAGRADE I PRIZNANJA

7. FESTIVAL DJEČIJE UMJETNOSTI –  FEDU SARAJEVO, BIH ( 03.5.-07.05.2021.)

Ljepotica i zvijer, romantična i tajanstvena bajka za cijelu obitelj u kojoj snaga ljubavi pobjeđuje strah i predrasude, nastala u koprodukciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci bila je dio programa 7. po redu, Festivala dječje umjetnosti FEDU Sarajevo, koji je održan online.

Stručni žiri dodijelio je nagradu Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i Gradskom kazalištu Joza Ivakić – Vinkovci, za najbolju scenografiju/kostimografiju, uz obrazloženje: “Kostimografija i scenografija su u potpunosti oplemenili i bajkovito dočarali svaki lik u predstavi, kostimi/lutke slikovito objašnjavaju karaktere i daju slobodu mašti, a scenografija fluidno igra kroz cijelu predstavu i u potpunosti nas uvlači u radnje i mjesta dešavanja kroz svaku scenu.”

28. SUSRET LUTKARA I LUTKARSKIH KAZALIŠTA – 28. SLUK, Osijek ( 24.5.-30.5.2021.)

Dječje kazalište Branka Mihaljevića na 28. SLUK-u osvojilo je tri nagrade i dva priznanja. Naime, nagradu za najbolju predstavu festivala dodijelio im je Dječji prosudbeni odbor, a Stručni ocjenjivački sud samo je potvrdio tu odluku proglasivši svoju odluku: Pliva patka preko Drave najbolja je predstava u cjelini!

Glumac Gordan Marijanović dobio je nagradu za najbolju glumu-animaciju za svoju ulogu toj predstavi. Kazalište je zaslužilo i povelju HAZU za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni, a voditelj tehnike Dražen Golubić priznanje za dugogodišnji rad u lutkarstvu.

“Uz nadu da će nam 2022. biti još sadržajnija i bolja zahvaljujemo što ste nas pratili i veselimo se novim druženjima u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića”, poručuju iz kazališta.

foto: DKBM

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Misija Volonterskog centra Osijek je biti inspiracija i podrška demokratskoj kulturi, razvoju civilnog društva i volonterstva, stvaranju prilika za jednake mogućnosti i aktivno sudjelovanje građana

Dodjela ovogodišnjih volonterskih nagrada 2021.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham sudjelovao je u svečanosti dodjele godišnjih volonterskih nagrada 2021. sinoć u Kulturnom centru Više…

Ceremonijalno vaganje za finale “Armagedon Jamnica Pro Sport” MMA lige održat će se u Portanovi u petak 3.12. u 19:00 sati

Borci MMA lige danas u Portanovi, a tu su i svakodnevna darivanja posjetitelja

Sve do 24. prosinca u Portanovi možete igrati nagradnu igru Advent u Portanovi – zajedno kroz blagdane do 30.000 kn Više…

Ni Portanova ne ostaje imuna na nogometno ludilo koje se sprema od danas...

Euro u Portanovi donosi brdo nagrada za sve!

Ovih dana započinje nogometna euforija povezana s Europskim prvenstvom u nogometu, a iz Portanove poručuju da su spremni. Osim što Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Pričaonice tijekom mjeseca siječnja u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek održavaju se u Središnjoj knjižnici i u dva ogranka...

U srijedu zadnja pričaonica u Gisku

Plan podjele je takav da će se kante dijeliti u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, uključujući i subote kada su građani kod kuće...

Nastavlja se Unikomova podjela žutih i smeđih spremnika

Promet će se kroz gradilište odvijati prema postavljenoj privremenoj regulaciji prometa uz suženje ceste i naizmjenično prometovanje vozila jednim prometnim trakom...

Privremena prometna signalizacija: Djelomično otvorena cesta od Osijeka prema Našicama