OSJEČANI

DKolektiv: Dodijeljene volonterske nagrade u 2020.

Ove godine dodijeljeno je šest nagrada u kategoriji za volonterski angažman pojedinca, tri nagrade za primjer dobre prakse uključivanja volontera i jedna nagrada za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju.

    Objavljeno 04.12.2020
    Darija Kovačić

    Pod naslovom „Učiniti nevidljivo vidljivim“ u četvrtak, 3. prosinca 2020., dodijeljene su godišnje volonterske nagrade koje već petnaestu godinu dodjeljuje DKolektiv – organizacija za društveni razvoj (nekadašnji Volonterski centar Osijek).

    Nagrade su dodijeljene pojedincima i organizacijama koji su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici. Ove godine dodijeljeno je šest nagrada u kategoriji za volonterski angažman pojedinca, tri nagrade za primjer dobre prakse uključivanja volontera i jedna nagrada za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju.

    Marino Barišić – Svojim idejama, zalaganjem, entuzijazmom i energijom Marino je na noge podigao Klub mladih pisaca amatera Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo „Tinta“, čiji je i voditelj od 2019. godine. Okupio je mnoge mlade koji rade na svojim tekstovima, uče o javnom nastupu, sudjeluju u književnim večerima, promoviraju pisanje i umjetnost općenito u gradu i šire. Sudjeluje i u drugim aktivnostima knjižnice, a aktivan je i u Udruzi A.R.L.A. koja promiče urbanu kulturu. Njegovo oštećenje vida nitko niti ne primjećuje jer ni na koji način ne dopušta da ga ono ograničava.

    Ljubica Brigitte Nikić – odgovorna je i predana volonterka koja se ističe otvorenošću za sudjelovanjem u širokom rasponu aktivnosti, ali i dugogodišnjem volontiranju u PRONI Centru za socijalno podučavanje. Sudjelovala je na velikom broju aktivnosti informiranja i educiranja mladih, a od samog početka krize izazvane koronavirusom, ova volonterka vedrog duha bila je važan dio online podrške mladima u području mentalnog zdravlja. Kao dio neformalne inicijative mladih HANGOUT doprinosi promjenama u zajednici i stvaranju pozitivnih priča iniciranih od samih mladih.

    Milan Ivanović – pokretač i jedan od osnivača „Panon“ instituta za strateške studije Osijek kroz koji je uključio akademsku zajednicu u volonterski angažman na društvenom i privrednom razvoju slavonske regije. Posvećenost ideji potvrđuje organizacijom znanstvenih skupova, sudjelovanjem u javnim raspravama i na raznim skupovima organizacija civilnog društva, kulturnih i znanstvenih institucija, pisanjem znanstvenih i stručnih radova, mentoriranjem mlađih znanstvenika i stručnjaka… Sve aktivnosti obavlja volonterski, a u nedostatku poslovnog prostora, i iz vlastitog doma.

    Jadranka Kokolari – Zapaženi doprinos u jačanju izviđaštva grada Osijeka, Slavonije i Baranje i šire dala je Jadranka, predsjednica Izviđačkog kluba „Javor“. Kao izviđačka volonterka aktivna je već 40 godina, a svojim primjerom i volonterskim angažmanom poticaj je svim volonterima Kluba. Jadranka osmišljava, priprema i realizira niz humanitarnih, zdravstvenih, edukativnih i kulturno-umjetničkih sadržaja. Idejni je pokretač Festivala izviđačkih pjesama, a 2019. godine dala je svoj obol organizaciji nacionalnog Zborovanja Saveza izviđača Hrvatske održanog u Osijeku.

    Ema Ilić –  je jedna od najpredanijih mladih volontera Udruge za terapiju i aktivnosti pomoću konja „MOGU“. Pouzdana, komunikativna i uvijek nasmijana, ističe se odgovornošću, željom za radom te ljubavlju prema konjima i korisnicima terapijskog jahanja – djeci i mladima s teškoćama u razvoju.  Volontira u različitim aktivnostima poput skrbi o konjima, provedbi terapije pomoću konja, održavanju kondicije i poslušnosti konja. Svojim angažmanom doprinosi stvaranju ugodnog, sigurnog i poticajnog okruženja za same korisnike.

    Vesna Baša – Svojom vedrinom i duhovitošću Vesna u svako predavanje o izazovima i potrebama gluhoslijepih osoba unosi radost, ali i otklanja stereotipe i predrasude prema osobama sa složenim senzoričkim oštećenjima. Pored senzibilizacije djece i mladih za osobe s gluhoslijepoćom, ova volonterka održava i praktičan dio radionica o kretanju gluhoslijepih osoba. Unatoč tomu što i sama ima senzoričko oštećenje vida i sluha te teškoću s kretanjem, svojim angažmanom doprinosi povećanju aktivnosti i kvaliteti rada Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

    Primjeri dobre prakse uključivanja volontera:

    Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka – Potaknuti nedostatkom zaštitne opreme za medicinske djelatnike uslijed krize prouzročene pandemijom COVID-19, Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka pokrenula je akciju izrade zaštitnih vizira za liječnike KBC-a Osijek. U akciju su se uključili djelatnici Zajednice i 22 volontera koji su koristeći opremu Zajednice ili čak vlastitu opremu izrađivali potrebne nosače. Ovu vrijednu inicijativu prepoznao je Grad Osijek i financijski ju je podržao. U akciji je izrađeno 2391, a podijeljeno 2030 zaštitnih vizira.

    Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja jedan je od programa udruge čiji se rad temelji na vrijednostima i promicanju volonterstva. Na liniji svakodnevno dežuraju volonteri i volonterke koji prolaze detaljnu edukaciju kako bi žrtvama i svjedocima kaznenih djela te njihovim obiteljima mogli pružiti emocionalnu podršku, potrebne pravne i praktične informacije. Za vrijeme krize izazvane pandemijom linija je otvorena svim građanima koji su imali potrebu za razgovorom, a volonteri i volonterke tom su se pozivu pridružili podržavajućim porukama i fotografijama.

    Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci – Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama „Prijateljstvo“ – Feričanci dodatno se angažirala u svojoj lokalnoj zajednici pomažući starijim i nemoćnim osobama u nabavi hrane i lijekova za vrijeme krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Inače, glavne aktivnosti ove udruge usmjerene su na organizaciju kvalitetnog provođenja slobodnog vremena učenika, mladih i učenika s teškoćama. Kroz kreativne aktivnosti i radionice potiču bolju socijalizaciju učenika i mladih. Udruga je i pokretač raznih manifestacija u Općini Feričanci u koje se uključuju brojni mještani.

    Doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju:

    Osnovna škola Okučani – Humanost, solidarnost, nesebičnost, empatija, briga za druge i odgovornost prema lokalnoj zajednici vrijednosti su koje ova škola zagovara među učenicima potičući ih na volonterski angažman. Okupljeni u Volonterski klub OŠ Okučani učenici sudjeluju u obilježavanju prigodnih datuma, različitim ekološkim i humanitarnim aktivnostima organiziranima u školi i zajednici. Škola u volonterske aktivnosti potiče i uključivanje roditelja i stručnjaka različitih disciplinarnih područja. Tijekom 2020. godine svojoj su zajednici poklonili više od 3000 volonterskih sati.

    Kako je ova godina po mnogočemu izazovna i posebna, tako se i ovogodišnja svečanost dodjele volonterskih nagrada održala u nešto drukčijem okruženju u odnosu na prethodne godine – virtualno putem aplikacije Zoom s izravnim prijenosom na Facebook stranicu DKolektiva. Online dodjelu možete pogledati OVDJE.

    Putem video poruke, pozdrav i čestitku dobitnicima nagrada uputila je zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka, gđa Žana Gamoš.

    DKolektiv – organizacija za društveni razvoj od 2006. godine dodjeljuje godišnje volonterske nagrade s ciljem afirmacije volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti kroz vrednovanje doprinosa pojedinaca i organizacija koje djeluju za opće dobro.

    U proteklih 14 godina dodijeljeno je 127 nagrada aktivnim pojedincima, organizacijama koje u svoj rad uključuju volontere, obrazovnim ustanovama te poslovnim organizacijama koje promiču volonterstvo.

    Nagrade su dodijeljene u povodu 5. prosinca – Međunarodnog dana volontera kojeg su proglasili Ujedinjeni narodi 1985. godine. Od tada vlade, UN i organizacije civilnog društva provode individualne i zajedničke akcije s ciljem obilježavanja tog dana.

    Foto: Facebook DKolektiv-Volonterski centar Osijek

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Korisnici mogu nazvati kako bi zatražili pomoć volontera Crvenog križa  ili zaposlenika oko odlaska u kupnju namirnica, lijekova, plaćanja režijskih računa ili prijevoza liječniku

    Crveni križ – program “Tu smo za vas”

    Volonteri Crvenog križa i dalje su tu za korisnike u okviru programa „Tu smo za vas 2“. Programom se provode Više…

    AI Hackathon događaj je koji će okupiti 45 studenata iz raznih dijelova Hrvatske, a organizira ga osječki Odjel za matematiku...

    Studenti iz cijele Hrvatske natjecat će se u programiranju

    Odjel za matematiku u Osijeku 28. i 29. listopada organizira još jedno izdanje Hackathona ove godine tema će biti Artificial Više…

    Osječki DKolektiv pokrenuo je prijave za dodjelu godišnjih volonterskih nagrada, koja će održati 5. prosinca 2022. godine...

    Prijavite svoje volontere!

    DKolektiv će 5. prosinca održati dodjelu godišnjih volonterskih nagrada povodom Međunarodnog dana volontera, prijaviti se mogu: ustanove, institucije, i poslovne Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za oko 2.600 učenika osmih razreda osnovnih škola za koje je Osječko-baranjska županija organizirala „Sajam obrazovanja“ je prezentirala sve na jednom mjestu te ponudila detaljne informacije o svim mogućnostima daljnjeg školovanja, kao i o zapošljavanju i stanju na tržištu rada.  

    [FOTO] Sajam obrazovanja ponudio osmašima sve informacije o srednjim školama

    Nova je to manifestacija namijenjena upravo maturantima kako bi im se pomoglo i usmjerilo u odabiru daljeg obrazovanja ili na tržištu rada

    [FOTO] Održan “Sajam mogućnosti – putokaz budućnosti” koji pomaže maturantima u odabiru studija i(li) posla

    Temeljni cilj manifestacije je predstavljanje svih srednjih škola i učeničkih domova Osječko-baranjske županije putem informativnih štandova te pružanje svih relevantnih informacija o nastavnim programima i upisima u izravnom kontaktu s učenicima, roditeljima i ostalom zainteresiranom javnošću

    [NAJAVA] Sajam obrazovanja i mogućnosti – kvalitetnim informacijama do najbolje odluke