GOSPODARSTVO

Do kraja godine u Osijeku ćemo imati novi krematorij

Kremacijska peć bit će instalirana u postojeći objekt na Centralnom groblju

  Objavljeno 15.07.2019
  Ivona Amidžić

  Projekt građevinske prilagodbe prostora, kupnje i instalacije kremacijske peći financirat će Grad Osijek, a vrijednost investicije je oko 2,5 milijuna kuna. Ta je cijena značajno niža od cijene koja je za isti projekt vrijedila prije nekoliko godina, pa je i to jedan od razloga zbog kojeg je Grad odlučio ići u ovu investiciju.

  Riječ je o novoj komunalnoj usluzi čija je cijena prihvatljiva i isplativa svima u krugu oko 120 kilometara od Osijeka, dakle regionalno je konkurentna.

  Prema novom projektu, kremacijska peć bit će instalirana u postojećem objektu na Centralnom groblju do kraja godine. U objektu se trenutno nalazi sedam odarnica, a kako bi se smanjili troškovi izgradnje krematorija predviđeno je da se kremacijska peć instalira na mjestu posljednjih dviju odarnica te da se omogući pristup kroz desni ulaz s oproštajnog platoa.

  Riječ je o potpuno novom komunalnom standardu koji ide ukorak sa sve češćim zahtjevima i potrebama građana te s europskim trendovima gdje je kremacija korisnika u porastu.

  Zahvaljujući osječkoj kremacijskoj peći bit će smanjena i cijena usluge kremiranja pokojnika jer više neće biti potreban službeni prijevoz pokojnika u zagrebački krematorij i službeni transport urne u povratku.

  “Projekt je rezultat povećanog broja upita građana, odnosno potreba za uslugom kremiranja u Osijeku jer cijene usluge zagrebačkog krematorija trenutno znatno povećava trošak transporta pokojnika iz Osijeka u Zagreb i povratak urne s pepelom u Osijek”, komentira zamjenik gradonačelnika Osijeka, Boris Piližota.

  U Hrvatskoj dosad samo jedan krematorij u Zagrebu

  Trenutno u cijeloj Hrvatskoj radi samo jedan krematorij, zagrebački, koji je izgrađen 1985. i svi koriste njegove usluge. Kompletna usluga uključuje prijevoz tijela pokojnika u zagrebački krematorij i povratak urne te troškove pokopa u grobnicu ili kasetu kolumbarija. Ukupno stoji oko 7.000 kuna.

  “Nižu cijenu  izgradnje krematorija postižemo tako što će za novu uslugu  biti preuređen i prilagođen dio postojećeg objekta na Centralnom groblju. Ukopovi su stručnjaci pripremili dokumentaciju kojom je argumentirano da cijeli projekt može biti gotov do kraja godine”, izjavio je Piližota.

  Prethodne godine je na Centralnom groblju dovršen novi kolumbarij za pohranu urni, a u kompleksu je i novi ružičnjak za posipanje pepela.

  foto: Ukop

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Naši su planovi da kostur zgrade bude završen već u ljeto sljedeće godine kada zgradu planiramo i ostakliti"

  Mono počinje graditi prvi poslovni objekt u IT parku Osijek!

  Kao predvodnici priče o IT parku u Osijeku i njegovi prvi budući stanari, tvrtka Mono objavljuje kako napokon imaju zeleno svjetlo za Više…

  Provjerite popuste u cvjećarnicama i prilagođeno radno vrijeme

  Završene pripreme groblja za blagdan Svih svetih – postavljene i dodatne kamere

  Iz Ukopa javljaju kako su završene pripreme groblja za nadolazeći blagdan Svih svetih: na svim je grobljima trava pokošena, stabla Više…

  "Trenutno je u tijeku rekonstrukcija i izgradnja staza na groblju u Klisi, a uskoro započinje i izgradnja staza na groblju u Višnjevcu"

  Nova infrastruktura zaokružila komunalnu opremljenost donjogradskog groblja

  U sklopu sustavnih aktivnosti poboljšanja infrastrukture na osječkim grobljima, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i direktor tvrtke Ukop Hrvoje Ostrički, službeno Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Osječko-baranjska županija će napraviti energetsku obnovu zgrada svih škola i drugih ustanova kojima smo osnivač, a kao i u ove dvije škole koje danas obilazimo, postići ćemo velike uštede u energentima

  Europskim novcem obnovit će se sve školske zgrade

  Navedeni susret bio je izvrsna prilika i za predstavljanje Xiaomi 5G pametnih telefona na testnoj 5G mreži, upravo u srcu Osijeka na Trgu Ante Starčevića

  FOTO U gradu Osijeku, budućem prvom 5 G gradu u Hrvatskoj, predstavljen Xiaomi 5G pametni telefon

  Cjelodnevni boravak u Kopačkom ritu? Završavaju se višemilijunski projekti koji će to omogućiti a uz nove suradnje s Osječkim taksijem i lokalnim restoranima i OPGovima priča će se zaokružiti

  Kopački rit: Proširenje sadržaja, suradnja s Osječkim taksijem, restoranima i OPGovima