GOSPODARSTVO

Do kraja godine u Osijeku ćemo imati novi krematorij

Kremacijska peć bit će instalirana u postojeći objekt na Centralnom groblju

  Objavljeno 15.07.2019
  Ivona Amidžić

  Projekt građevinske prilagodbe prostora, kupnje i instalacije kremacijske peći financirat će Grad Osijek, a vrijednost investicije je oko 2,5 milijuna kuna. Ta je cijena značajno niža od cijene koja je za isti projekt vrijedila prije nekoliko godina, pa je i to jedan od razloga zbog kojeg je Grad odlučio ići u ovu investiciju.

  Riječ je o novoj komunalnoj usluzi čija je cijena prihvatljiva i isplativa svima u krugu oko 120 kilometara od Osijeka, dakle regionalno je konkurentna.

  Prema novom projektu, kremacijska peć bit će instalirana u postojećem objektu na Centralnom groblju do kraja godine. U objektu se trenutno nalazi sedam odarnica, a kako bi se smanjili troškovi izgradnje krematorija predviđeno je da se kremacijska peć instalira na mjestu posljednjih dviju odarnica te da se omogući pristup kroz desni ulaz s oproštajnog platoa.

  Riječ je o potpuno novom komunalnom standardu koji ide ukorak sa sve češćim zahtjevima i potrebama građana te s europskim trendovima gdje je kremacija korisnika u porastu.

  Zahvaljujući osječkoj kremacijskoj peći bit će smanjena i cijena usluge kremiranja pokojnika jer više neće biti potreban službeni prijevoz pokojnika u zagrebački krematorij i službeni transport urne u povratku.

  “Projekt je rezultat povećanog broja upita građana, odnosno potreba za uslugom kremiranja u Osijeku jer cijene usluge zagrebačkog krematorija trenutno znatno povećava trošak transporta pokojnika iz Osijeka u Zagreb i povratak urne s pepelom u Osijek”, komentira zamjenik gradonačelnika Osijeka, Boris Piližota.

  U Hrvatskoj dosad samo jedan krematorij u Zagrebu

  Trenutno u cijeloj Hrvatskoj radi samo jedan krematorij, zagrebački, koji je izgrađen 1985. i svi koriste njegove usluge. Kompletna usluga uključuje prijevoz tijela pokojnika u zagrebački krematorij i povratak urne te troškove pokopa u grobnicu ili kasetu kolumbarija. Ukupno stoji oko 7.000 kuna.

  “Nižu cijenu  izgradnje krematorija postižemo tako što će za novu uslugu  biti preuređen i prilagođen dio postojećeg objekta na Centralnom groblju. Ukopovi su stručnjaci pripremili dokumentaciju kojom je argumentirano da cijeli projekt može biti gotov do kraja godine”, izjavio je Piližota.

  Prethodne godine je na Centralnom groblju dovršen novi kolumbarij za pohranu urni, a u kompleksu je i novi ružičnjak za posipanje pepela.

  foto: Ukop

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Trenutno je u tijeku rekonstrukcija i izgradnja staza na groblju u Klisi, a uskoro započinje i izgradnja staza na groblju u Višnjevcu"

  Nova infrastruktura zaokružila komunalnu opremljenost donjogradskog groblja

  U sklopu sustavnih aktivnosti poboljšanja infrastrukture na osječkim grobljima, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i direktor tvrtke Ukop Hrvoje Ostrički, službeno Više…

  Novost u ponudi su i solarni lampioni ...

  Ukop svake srijede snižava cijenu staklenih lampiona za 50% kako bi smanjio potrošnju plastike!

  Svake srijede u Ukopovim cvjećarnicama – Sv. Ana i Centar, odobravaju popust od čak 50% na sve staklene lampione koje Više…

  Svaki nestanak cvijeća, vaza ili lampiona obavezno treba prijaviti policiji!

  “Manje je vandalizma, ali više je krađa s grobova” – Nove kamere na grobljima

  U zadnje su vrijeme vandalizmi na grobljima vrlo rijetka pojava. No, kako se unatrag nekoliko godina smanjuju vandalska oštećenja tako Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Grad Osijek ovime je obogatio sadržaje produženih boravaka, a sve je to dio godišnjeg plana koji je rezultirao uvođenjem radionica robotike

  Roboti dolaze u sve osnovne škole grada Osijeka

  Još je dovoljno vremena ostalo za prijaviti se, a svi koji predaju potpunu dokumentaciju subvenciju će i dobiti

  Do sada predano 1119 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

  Trenutno raspoloživa radna mjesta, po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova – posao.hr-a

  Stiže 10 novih prilika za posao!