GOSPODARSTVO

Dobar posao u Slavoniji!? Osijek prodao Županiji RRA za 1,7 milijuna kuna

Osim što je Županija ondje imala 50 posto udjela, sve e-mail adrese, znakovito, djelatnika RRA su glasile na domenu obz.hr

  Objavljeno 07.08.2018
  Alan Srčnik

  Vijećnici osječkog Gradskog vijeća u ponedjeljak su usvojili Prijedlog Odluke o prijenosu poslovnog udjela Grada u trgovačkom društvu Regionalna razvojnu agencija Slavonije i Baranje (RRA) na Osječko-baranjsku županiju, uz naknadu od 1,7 milijuna kuna – piše Hina.

  Znači to da je Grad prepustio udjele u Regionalnoj razvojnoj agenciji OBŽ-i, a koja je uz nositelje i partnere na projektima, bila ponajbolja agencija u povlačenju sredstava Europske unije u Hrvatskoj.

  Pa ipak, valja i znati, da osim što je Županija ondje imala 50 posto udjela, sve e-mail adrese, znakovito, djelatnika RRA su glasile na domenu obz.hr.

  A i lijepo je da Grad  Županija surađuju. Osječani najbolje znaju da to godinama nije išlo …

  Kako je pojasnila Anamarija Kardoš Matić, zamjenica pročelnika gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, ovom odlukom Grad Osijek prenosi svoj poslovni udio u RRA (50 posto) na Osječko-baranjsku županiju uz novčanu naknadu od 1,7 milijuna kuna.

  – To je učinjeno zbog stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju zbog čega je Županija imala obvezu osnovati Javnu ustanovu Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije koja bi se bavila istom djelatnošću kojom se do sada bavila RRA. Nema smisla da postoje dva trgovačka društva koja se bave jednakom djelatnošću – rekla je Kardoš Matić.

  Županija će cjelokupnu gospodarsku djelatnost RRA prebaciti na Javnu ustanovu. Pri tome se podrazumijeva da time Javna ustanova preuzima sve obveze, sve poslove, sve EU projekte te sve djelatnike RRA. Javna ustanova ima i obvezu koordinirati putem partnerskih vijeća grad  Osijek i sve ostale gradove  i općine u Osječko-baranjskoj županiji i pomagati im u regionalnom razvoju i EU projektima, dodala je Kardoš Matić.

  IVAN VRKIĆ

  Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić ocijenio je da je ovim dogovorom još jedanput pokazana dobra suradnja između Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

  Na upit u što će Grad utrošiti tih 1,7 milijuna kuna odgovorio je da ako to bude zakonski moguće, najveći dio sredstava ići će u stvaranje novih radnih mjesta i poticanje zapošljavanja.

  – Mislimo da je najbolje u to utrošiti novac jer povećanje zapošljivosti može smanjiti odlazak mladih iz ovih područja – rekao je.

  Podsjetimo, RRA je osnovao Grad Osijek 2005. godine, a Osječko-baranjska županija je godinu dana kasnije ušla u suvlasništvo s 50 posto udjela.

  (Hina)

  VEZANE VIJESTI

  Radi se o projektu ukupne vrijednosti 1.395.189,70 EUR, koji je u sklopu programa prekogranične suradnje

  ENERGETSKA OBNOVA – osnovne škole u Gradu Osijeku

  Kroz prvu etapu projekta „Education for Sustainability – Green and Energy Efficient Schools (ES-GEES)“  planirano je izgraditi solarnu fotonaponsku elektranu, Više…

  Ukupna vrijednost sufinanciranih projekata iznosi preko 3,5 milijuna kuna, a riječ je o projektima održavanja nerazvrstanih cesta, javnih površina i groblja te projektima javne rasvjete.

  Ministar Predrag Štromar u posjetu Osječko-baranjskoj županiji – sufinancirani brojni projekti

  Brojni projekti uključeni su u današnji radni posjet ministra Predraga Štromara Osječko-baranjskoj županiji. Projekti su vezani uz održavanje nerazvrstanih cesta, Više…

  Nakon sastanka sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem potpisani su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava

  U Osijeku potpisani ugovori vrijedni više 4.400.000,00 kuna poduzetničkim potpornim institucijama

  Osječko-baranjsku županiju jučer posjetili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, pomoćnica ministra Ana Mandac te predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  'Čepinski ipsilon' se polako pretvara u kružni tok ...

  Napreduje čepinski ipsilon – Razrovano, grbavo, ali samo što nije …

  U svakom trenutku 15 senzora prati njezino stanje i javlja proizvođaču treba li što i kako intervenirati u održavanju

  Beli Manastir postavio pametne klupe i pohvalio se na Facebook-u

  Neimarski radovi su počeli. Nije bilo teatralnog rezanja vrpce i polaganja kamena temeljca. To je tako kada se zaista radi ...

  Krenuli radovi na Pampasu – Stigle građevinske dozvole