KULTURA

Dodijeljene Nagrade Hrvatskoga glumišta 2018. – Šnajder i Mrkonjić ‘uletjeli u nagrade’

Intendant osječkoga HNK-a Božidar Šnajder primio je nagradu HDDU- a za promicanje opere, operete i mjuzikla

Objavljeno 25.11.2018
Alan Srčnik

Nagrade Hrvatskoga glumišta 2018., za koje se zna reći da su zapravo kazališni Oskari, a kazališnim djelatnicima su posebno priznanje jer ih je nagradila struka – Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), dodijeljene su u subotu navečer na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Upravni odbor HDDU-a nominirao je mnoge kazališne umjetnice i umjetnike, u kategorijama dramske, radio i televizijske umjetnosti, za scenografiju i kostimografiju, operetu i mjuzikl i plesnu umjetnost, a dodijelio je i nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti i dvije nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje. Nagrade su dodijeljene 26. put, a svečanost se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Svečanost se održava 24. studenoga u spomen na isti datum davne 1860. kada je glumac Vilim Lesić na pozornici Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu, nakon prekida predstave na njemačkome jeziku, a na nagovor Dimitrija Demetra rekao -od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskome jeziku.

Zoran Mihanović nagrađen za doprinos kazališnoj umjetnosti, Blaženka Milić za operetu i mjuzikl, a Mustafa Nadarević za dramu

Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjentosti dobio je Zoran Mihanović za, kako je istaknuto u obrazloženju, “vrsno, dramaturški promišljeno oblikovanje svjetla što već četrdestak godina bitno podiže kvalitetu kazališnih izvedaba”.

Žiri za operetu i mjuzikl dodijelio je ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje sopranistici i dugogodišnjoj prvakinji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu Blaženki Milić (rođ. Cigić), rođenoj 1939. u Mostaru u Bosni i Hercegovini. Laureatkinji je nagradu uručila pročelnica Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer. U obrazloženju nagrade stoji i kako “iskrenost interpretacije i umjetničko poštenje krase karijeru primadone Blaženke Cigić Milić, koja je u razgovorima često znala reći da svaku rolu koju pjeva, pjeva sa srcem. Poseban doprinos dala je na polju duhovne i domoljubne glazbe, posebno u Domovinskom ratu na koncertima mira i nade na kriznim ratom pogođenim područjima”.

Ovogodišnja Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje za dramu pripala je istaknutome glumcu Mustafi Nadareviću, rođenom 1943. u Banjoj Luci u Republici Bosni i Hercegovini. Kako, među ostalim, stoji u obrazloženju nagrade, “Mustafa Nadarević je ukupnim umjetničkim radom, intrigantnim režijama i duhovitim scenarijima, svojom dubokom posvećenošću božici Thaliji, svojim pedagoškim radom i svakim svojim nastupom doista potvrdio da je velikan hrvatskoga glumišta, koji je cijeli svoj život posvetio umjetnosti riječi, geste i emocije, obogativši kulturu Republike Hrvatske, kao i kulture susjednih zemalja. Laureatu je nagradu uručila pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, a Nadarević je rekao kako se ovim priznanjem oprašta od kazališta na čijim je daskama proveo punih 50 godina.

Najbolja dramska predstava u cjelini, najbolja režija, najbolja glumica i najbolji glumac

Najbolja dramska predstava u cjelini je Eshilova “Orestija” u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto, a nagradu je uručila predsjednica HDDU-a Perica Martinović.

Nagradom za najbolje redateljsko dramsko ostvarenje nagrađen je Igor Vuk Torbica za režiju predstave “Tit Andronik” Williama Shakespearea i produkciji Zagrebačkoga kazališta mladih.

Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Zrinka Cvitešić za ulogu Ane Šafranek u predstavi “Tko pjeva zlo ne misli” V. Majera – K. Golika – R. Medvešeka u režiji Renea Medvešeka i produkciji HNK u Zagrebu.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Dražen Čuček za ulogu Njega u predstavi “Opet on” Timura Vermesa u režiji Marka Jurage i produkciji Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija.

Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu primila je Ivana Boban za ulogu Tete Mine u predstavi “Tko pjeva zlo ne misli” V. Majera – K. Golika – R. Medvešeka u režiji Renea Medvešeka i produkciji HNK-a u Zagrebu, a za najbolju mušku sporednu ulogu Domagoj Mrkonjić za ulogu Lonke u predstavi “Osječki long, long play” Branka Kostelnika u režiji Saše Anočića i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku za Osječko ljeto kulture.

Nagrada za najbolju lutkarsku predstava ili predstavu za djecu i mlade pripala je predstavi “Nikomu pravo” Ane Prolić prema motivima narodne pripovijetke “Svijetu se ne može ugoditi” u režiji Ane Prolić i produkciji Kazališta lutaka Zadar.

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstavu nagradu je dobio Ozren Prohić za tekst “Pjerin” Marina Držića  izveden u produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju nagrađena je Irena Kraljić u dramskoj predstavi “Snježna kraljica” Hansa Christiana Andersena u režiji Paola Tišljarića i produkciji Gradskog kazalište Trešnja iz Zagreba te u predstavi “U potrazi za slovom “R”” Petre Cicvarić u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta “Zorin dom” Karlovac, a nagradu za najbolju kostimografiju dobio je Mladen Radovniković za dramsku predstavu “Orestija” Eshila u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto.

Nagrade za najbolju predstavu u cjelini u opereti i mjuziklu, najbolja ženska i muška uloga

Intendant osječkoga HNK-a Božidar Šnajder primio je nagradu HDDU- a za promicanje opere, operete i mjuzikla.

Za najbolju predstavu u cjelini nagrađena je predstava “Byron” Darka Domitrovića i Mire Gavrana u režiji Ivane Čoh i izvedbi Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija iz Zagreba.

Za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje nagradu je dobila Nina Kleflin za režiju mjuzikla “Čarobnjak iz Oza” u izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Šibeniku.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Hana Hegedušić za ulogu Cathy u mjuziklu “Prošlih pet godina” Jasona Roberta Browna u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu.

Za najbolju mušku uloga nagradu je primio Bože Jurić Pešić za ulogu Mirka u mjuziklu “Mala Floramye” Ive Tijardovića u režiji Gorana Golovka i izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu.

Nagrade za plesnu umjetnost

Nagradu za najbolju plesnu predstavu u cjelini dobila je predstava “Tamo vani i ovdje unutra” koncept Ana Kreitmeyer, u koreografiji i izvedbi Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad u suradnji s Festivalom Perforacije, Zagreb i Teatrom &TD, Zagreb.

Za najbolje koreografsko ostvarenje u plesnoj umjetnosti nagrađen je Matija Ferlin za koreografiju u plesnoj predstavi “Staging a Play: Tartuffe” u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i koprodukciji Zagrebačkoga kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta, Pula.

Za najbolju žensku plesnu ulogu nagrađena je Sonja Pregrad za ostvarenje u predstavi “Tamo vani i ovdje unutra” u koreografiji i izvedbi Ane Kreitmeyer i njezinoj u suradnji sa Festivalom Perforacije, Zagreb iTeatrom &TD, Zagreb.

Nagradu za najbolju mušku plesnu ulogu dobio je Darko Japelj za ostvarenje u predstavi “Staging a Play: Tartuffe” u koreografiji Matije Ferlina i produkciji i izvedbi Zagrebačkoga plesnog ansambla i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta Pula.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Susret ugode održat će se u subotu 5. siječnja 2019., s početkom u 12:00 sati, u Muzeju Slavonije, na adresi Trg Sv. Trojstva 6.

Susret ugode uz Božidara Šnajdera

Poštovani prijatelji, srdačno vas pozivamo na “Susret ugode” u društvu  intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku gosp. Božidara Šnajdera i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz