GOSPODARSTVO

Dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award 2023.

Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojila su 82 dobitnika iz Republike Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, te jedan iz Republike Srbije.

    Objavljeno 01.12.2023
    Darija Kovačić

    Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo”, 30. studenoga 2023. godine dodijelila je 86 povelja i posebnih priznanja, u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, koja se održava već jedanaestu godinu.

    Ukupno je bilo prijavljeno 197 kandidata iz 20 hrvatskih županija, osam kandidata iz Bosne i Hercegovine te jedan iz Republike Srbije. Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojila su 82 dobitnika iz Republike Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, te jedan iz Republike Srbije.

    Na svečanosti dodjele bio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te brojni drugi uzvanici: Osječko-baranjski župan Mato Lukić; Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta; Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Domagoj Mikulić, državni tajnik u ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije; Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu.

    Zastupnici u Hrvatskom Saboru: Nataša Tramišak, Madgalena Komes, Stipan Šašlin, Goran Ivanović i Marin Mandarić te Njezina Ekselencija Elma Kovačević-Bajtal, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj te Njezina Ekselencija Wirta-i Suwartini, veleposlanica Indonezije u Republici Hrvatskoj. Župani, dožupani, gradonačelnici i načelnici, predstavnici Turističkih zajednica, predstavnici bosansko-hercegovačkih županija te drugi gosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

    O dobitnicima je odlučio Ocjenjivački sud kojim je predsjedala Slavija Jačan Obratov, a članovi su bili: Robert Baćac, Stjepan Cukor, Dubravko Fijačko, Slavija Jačan Obratov, Dijana Katica, Damir Krešić, Jelena Mesić, Mirjana Miličević, Ružica Rašperić, Spomenka Saraga, Dora Smolčić Jurdana, Tihana Sudarić i Dejan Tubić.

    Dobitnici s područja  Osječko-baranjske županije su sljedeći:

    Zlatnu povelju u kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija osvojila je Baranjska kuća. Također, zlatnu povelju u kategoriji Ruralno turistički projekti osvojili su 57. Đakovački vezovi. Srebrnu povelju u kategoriji Tradicijska (ruralna) domaćinstva osvojila je Kuća biljkinog oca. Brončanu povelju u kategoriji Vinski turizam osvojio je OPG Klara Zahec. Isto tako, brončanu povelju u istoj kategoriji osvojila je Vinarija Magistra. Posebno priznanje za turističku valorizaciju tradicijske kuće u kategoriji Turistička seljačka gospodarstva osvojio je CSÓRTOK. Također, posebno priznanje za edukativne sadržaje u ruralnom prostoru u kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru osvojio je OPG Duša Baranje.

    Dodijeljene su i šampionske  titule te je „Veliki zlatni suncokret“ u kategoriji Vinski turizam osvojila Vinarija „Boškinac“ iz Novalje – Ličko-senjska županija. U kategoriji Aktivni turistički sadržaji šampionska titula „Veliki zlatni suncokret“ pripao je Javnoj ustanovi Nacionalni park Mljet – Dubrovačko-neretvanska županija. U kategoriji Ruralno turistički projekti šampionska titula „Veliki zlatni suncokret“ pripala je Centru za posjetitelje – Dvorac Janković iz Suhopolja – Virovitičko-podravska županija.

    Ove je godine na svečanosti prvi put dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma, a istu je osvojila Egle Katunar iz Vrbnika.

    U Toulouseu, u Francuskoj 28. listopada 2023.  održana je Generalna skupština Europske vinske rute ITER VITIS, kojom je predsjedala Emanuela Panke, a sudjelovali su članovi iz Hrvatske, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Grčke, Gruzije, Francuske, Izraela, Italije, Libanona, Moldavije, Portugala, Španjolske i Ukrajine.

    U okviru Generalne skupštine ITER VITIS-a održana je i svečana dodjela nagrada Iter Vitis Award, a jedna od jedanaest nagrada došla je i u Hrvatsku.

    Vinatlon je proglašen najboljom vinsko-turističkom manifestacijom – Best Wine Tourism Event. U Francuskoj su nagradu, u ime organizatora Udruge Vinogradara Baranje Zmajevac i Općine Kneževi Vinogradi preuzeli Dijana Katica i Robert Baćac, a dodjela Suncokreta bila je prigoda da nagrada dođe do glavnih organizatora Vinatlona.

    FOTO: Dino Spaić

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Hrvatska zajednica inovatora, početkom lipnja objavila je Javni poziv za podnošenje prijedloga za godišnju nagradu „Inovacija godine“ za komercijaliziranu inovaciju u 2021. godini

    Hrvatska zajednica inovatora dodjeljuje nagradu za “Inovaciju godine” za 2021. godinu

    Hrvatska zajednica inovatora, početkom lipnja objavila je Javni poziv za podnošenje prijedloga za godišnju nagradu „Inovacija godine“ za komercijaliziranu inovaciju Više…

    Inače, Kreativna riznica je dobro poznati popularizacijski simpozij koji se od prve godine održava na osječkom Ekonomskom fakultetu

    Čestitamo: Predstavnici osječkog IT sektora dobitnici su nagrada 8. Kreativne industrije!

    Na Ekonomskom fakultetu održana je završna „Gala vodikova svečanost“ kojom je zaključena 8. Kreativna riznica koja je ove godine imala Više…

    Hotel Westin danas je ispunila posebna slavljenička, poduzetnička i ženska energija

    Najbolje hrvatske poduzetnice ove godine su Dorotea Effenberger, Kristina Ukalović i Danira Glavinić!

    U Hotelu Westin po šesti se put održala dodjela Nagrade najboljim poduzetnicama 2020. godine. Nagradu “Inspirativna poduzetnica godine” dobila je Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Ali zato nosi najbolje popuste u svibnju, portastična srijeda ovaj mjesec održat će se u srijedu 8. svibnja

    Portanova – Portastična srijeda ovaj mjesec kasni

    Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Gundulićevoj ulici u Osijeku - od Ulice Stjepana Radića do Vukovarske ulice te dio Vukovarske ulice i Ulice kardinala A. Stepinca

    Potpuno se za promet zatvara dio Gundulićeve ulice

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!