ŽIVOT

Dodijeljene potpore u turizmu, OBŽ bilježi rast noćenja od 36%

Riječ je o bespovratnim potporama namijenjenim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtima i trgovačkim društvima koji su registrirani za djelatnosti pružanja smještaja na području Županije

Objavljeno 30.07.2021
Ivona Amidžić

Kao i prošle godine, Osječko-baranjska županija je putem javnog poziva dodijelila potpore u turizmu radi ublažavanja posljedica usred epidemije bolesti COVID-19.

Riječ je o bespovratnim potporama namijenjenim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtima i trgovačkim društvima koji su registrirani za djelatnosti pružanja smještaja na području Županije. Potpore su po korisniku iznosile do 40.000 kuna, na poziv se javio ukupno 21 korisnik, a za ovu potporu utrošeno je 600.000 kuna.

– Cilj ovih potpora je pomoći našim OPG-ima i drugim djelatnicima u turizmu da prebrode vrijeme pandemije i da se što prije vratimo unaprjeđenju kontinentalnog turizma koji je na području naše županije bilježio pozitivne trendove. Najnoviji podaci turističkih dolazaka i noćenja tome govore u prilog jer se povećava broj noćenja u odnosu na prošlu „kovid“ godinu i približavamo se rekordnim brojkama iz 2019. godine – rekao je župan Ivan Anušić.

Prema podacima eVizitora, Osječko-baranjska županija u prvih sedam mjeseci ove godine bilježi porast broja noćenja od 36% u odnosu na 2020. godinu. Usporedimo li isto razdoblje na području županije u 2019. i 2021. godini, bilježimo ove godine čak 70% noćenja u odnosu na 2019. godinu koja nije imala kovid pandemiju.

Na području Baranje bilježimo porast broj gostiju iz Poljske koji su u transferu prema Jadranu i borave 2 do 3 dana na destinaciji te najviše uživaju u eno-gastronomiji. Većina gostiju dolazi iz Varšave i Krakowa.

– Dobra vijest je da od sredine kolovoza ponovo kreću kruzeri na području hrvatskog Podunavlja, što je dodatan pokazatelj prilagodbe sektora na ograničavajuće uvjete poslovanja i ujedno razlog za

optimizam – istaknula je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Osječko-baranjska županija putem Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport nastavlja s potporama u turističkom sektoru za koji je ove godine kroz četiri modela potpora osigurano 2,62 milijuna kuna.

– Još uvijek nam je otvoren Javni poziv za dodjelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama  i to do utroška sredstava planiranih u Proračunu ili najkasnije do 31. listopada 2021. godine. Županija sustavno ulaže u podizanje kvalitete turističke usluge te razvoj dodatnih sadržaja koji daju prepoznatljivost nama kao turističkoj destinaciji – rekla je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport.

Potpora se dodjeljuje za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama koje su od značaja za razvoj ruralnog turizma i predstavljanje turističkih potencijala Županije, kojima se promiče i predstavlja Županija kao aktivni sudionik u razvoju ruralnog turizma.

Pravo prijave za korištenje potpore imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti i trgovačka društva registrirani za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u ruralnom turizmu, udruge registrirane za djelatnosti povezane uz selektivne oblike ruralnog turizma i druge fizičke i pravne osobe koje imaju prebivalište odnosno sjedište na području Županije.

foto: OBŽ

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Poduzetnice i ostale nazočne žene uključene u poslovni svijet, na seminaru održanom u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, pozdravio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Uručio im je ruže te čestitao njihov Dan

Poduzetnički obzor special – Žene u poduzetništvu

Povodom Međunarodnog dana žena danas (8. ožujka 2024. godine) u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije održan je seminar Više…

Gostoljubivost ponuđača smještaja prepoznata je i od korisnika Booking.com platforme pa je Osječko-baranjska županija 2023. godine proglašena najsrdačnijom hrvatskom regijom.

Osječko-baranjska županija kao hedonistička destinacija ponovo bilježi rekordne turističke rezultate

Osječko-baranjska županija u turističkom smislu iz godine u godinu postavlja nove rekorde, 2023. godina ponovo je najuspješnija turistička godina, a Više…

Program je pun, a izložbena dvorana se postavlja pored nas. Stotinjak proizvođača vina i žestokih pića uz proizvođače hrane i slastica te tvrtke koje pružaju razne usluge u vinogradarstvu, vinarstvu, voćarstvu i poljoprivredi, kao i izlagači iz drugih povezanih sektora, garancija su da nas ponovno očekuje uzbudljiv sajam

Sve je spremno za dosad najveći i najsadržajniji WineOS

Sve je spremno za deveti WineOS koji nas očekuje predstojećeg vikenda u Gospodarskom centru Osječko – baranjske županije. U petak Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša