ŽIVOT

Dok pijete prvu jutarnju kavu pročitajte nešto o njoj… Što nam se sprema?

Kavi prijeti izumiranje? :O Uživajmo dok možemo!

Objavljeno 17.01.2019
Antonela Verković

Jeste li već popili prvu jutarnju kavu ili vas ona tek čeka? Ne oklijevajte, bacite se na kuhanje… Jer, tko zna koliko još ćemo imati tu priliku ako se situacija ovako nastavi!

“Ovim istraživanjima ne želimo izazvati paniku, već odaslati poziv na akciju” – istaknuli su i stručnjaci…

Stručnjaci upozoravaju!

Više od polovice vrsta divlje kave ugroženo je i prijeti im izumiranje, prema istraživanju Kraljevskog botaničkog vrta Kew u zapadnom dijelu Londona, objavljenom u srijedu u znanstvenom časopisu Science Advances.

Od 124 vrsta divlje kave, 75 vrsta je ugroženo zbog sječe šuma, klimatskog zagrijavanja i širenja bolesti i štetnih vrsta, prema tom istraživanju vođenom u nekoliko afričkih šuma od Sijera Leonea do Madagascara.

Svjetska proizvodnja kave sada počiva na dvije vrste: arabici (oko 60 posto proizvodnje) i robusti (40 posto). Osim izravne prijetnje tim dvjema vrstama, divlje podvrste o kojima ovisi poboljšanje njihovih sjemena također su u opasnosti.

“Proizvođačima trebaju divlje podvrste, jer one imaju potrebne gene za razvoj kava otpornih na bolesti i klimatske promjene”, objasnio je Aaron Davis iz odjela za istraživanje kave u Kraljevskom botaničkom vrtu u Kewu.

Od razdoblja dugotrajne suše do širenja plijesni, brojne su prijetnje za uzgoj kave. Od 75 ugroženih vrsti koje su identificirali istraživači, 13 je kritično ugroženih, 40 je ugroženih i 22 je osjetljivih.

Općenito je 22 posto biljaka ugroženo, a kava je posebno ugrožena zbog visoke osjetljivosti na svoj okoliš.

“U svijetu postoji 100 milijuna uzgajivača kave i ako oni izgube mogućnost uzgoja kave ili ostvarivanja zarade, to će stvoriti ogromne društveno-gospodarske probleme”, naglasio je Davis.

Jedno drugo istraživanje koje su objavili istraživači Botaničkog vrta u Kewu u časopisu Global Change Biology, bavi se divljom arabicom.

Uzevši u obzir projekcije klimatskih promjena, ova vrsta o kojoj ovisi trgovina vrijedna 13,8 milijarda dolara također je u opasnosti od izumiranja.

“Ovim istraživanjima ne želimo izazvati paniku, već odaslati poziv na akciju. Želimo reći ne trebamo ove resurse odmah, ali ako o njihovom očuvanju ne počnemo odmah razmišljati, mogućnosti će nam se brzo smanjivati”, zaključio je Davis.

FOTO: Pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Građani Hrvatske trebali bi posvećivati više pažnje prilikom pripreme i čuvanja hrane, a deklaracije čita njih gotovo 95%. Pogledajte zanimljive rezultate ovog istraživanja.

Panel rasprava u Osijeku – Istraživanje HAPIH-a o navikama hrvatskih građana vezanim uz kupovinu, pripremu i čuvanje hrane

Iako je odgovornost za sigurnost hrane na svima u procesu od proizvodnje do onoga tko je stavlja na tržište, kupovinom Više…

Policija moli građane da sudjeluju u istraživanju putem anketnog upitnika, a koje provodi Ravnateljstvo policije

PU osječko-baranjska u suradnji s Ravnateljstvom policije započinje provođenje istraživanja o korupciji

Svrha istraživanja je dobiti Vaše mišljenje o raširenosti korupcije u Hrvatskoj te njezinom utjecaju na Vaš život, a sve kako Više…

U finalnom natjecanju testirala se sposobnost natjecatelja da u roku od petnaest minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, četiri cappuccina i četiri koktela na bazi kave...

Proglašeni pobjednici tradicionalnog barističkog natjecanja

Uoči Međunarodnog dana kave koji se obilježava 1. listopada, Franck je u zagrebačkom Johann Francku proglasio pobjednike već tradicionalnog barističkog Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja