ŽIVOT

DOKKICA organizira 9. Festival učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni”

Ove će se godine, zbog aktualnih okolnosti, održati u vanjskom dijelu Kulturnog centra Osijek

Objavljeno 28.08.2020
Ivona Amidžić

Dječji kreativni centar „DOKKICA” 31. kolovoza organizira 9. Festival učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni”. Festival se trebao, tradicionalno, održati u ožujku u povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade uz nastup 160 učenika iz 13 osnovnih škola grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

Ove godine Festival je dio projekta „Održivi razvoj kroz dramski odgoj” financiranog sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, a projektni su partneri, uz 13 osnovnih škola, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku i Hrvatski centar za dramski odgoj. Ove godine učenički igrokazi stvarani su u okviru tema održivog razvoja, a svaki je vezan za jedan ili više Globalnih ciljeva održivog razvoja.

Uz sve želje učenika i mentorica za sudjelovanjem u odgođenom Festivalu, zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, 8 škola moralo je, nažalost, odustati od sudjelovanja.

Podsjećamo kako se Festival svih 8 godina održavao u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, a ove godine, zbog aktualnih okolnosti, održat će se u vanjskom dijelu Kulturnog centra Osijek.

U Festivalu će nastupiti učenici iz 5 osnovnih škola, i to 4 izvedbe na pozornici i jedne putem videozida. Škole sudionice i igrokazi: OŠ Zmajevac, PŠ Novi Bezdan „#POPULARNI” (mentorica Ana Škaro), OŠ Vladimira Becića Osijek „JeDNO” (mentorica Iva Čerina Čajkovac), OŠ Frana Krste Frankopana Osijek „POKRENIMO SE, HITNO!”  (mentorica: Vlatka Benki Brkić), OŠ Ljudevita Gaja Osijek „MOŽEMO SVE ” (mentorica Antonela Zec) i OŠ „Mladost” Osijek „BUDI I TI KAO LAV”  (mentorica Janja Lučić). Uz izvedbe učeničkih igrokaza publika će moći uživati i u glazbeno-plesnom dijelu programa uz nastup članova Dječjeg benda Dokkice i plesača Plesnog studija Wings. Himnu će pjevati mlada pjevačica u usponu Sara Krpan, a program će voditi Maja Varga iz Dokkice.

U sklopu projekta „Održivi razvoj kroz dramski odgoj” Dokkica je do sada održala edukacije za mentorice pod vodstvom Ivana Kristijana Majića, dramskog pedagoga i kazališnog redatelja i doc. dr. sc. Renate Jukić, voditeljice Kolegija „Odgoj i obrazovanje za održivi razvoj” na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a za učenike – glumce dramske radionice pod vodstvom stručne suradnice, dramske pedagoginje Ane Škaro. U okviru projekta predsjednica Dokkice i pokretačica Festivala Ines Novak posjetila je Hrvatski centar za dramski odgoj te predstavila iskustva u provedbi i razvoju Festivala tijekom godina.

Festival se održava s ciljem promicanja dramskog odgoja i dječjeg dramskog stvaralaštva osnovnih škola Osječko-baranjske županije, ljubavi prema kazalištu kao i priznanja nastavnicima za njegovanje dramskog odgoja.

Legendarnu maskotu Ribicu dizajnirala je Nikolina Dinješ, ilustratorica i grafička dizajnerica, a festivalsku himnu osmislila je Ines Novak, dok je aranžman za himnu napravio Darko Ocvirk, prof. glazbene kulture.

Ove godine Festivalu će nazočiti i članovi predsjedništva Hrvatskog centra za dramski odgoj, stručnjaci u području dramskog odgoja iz Zagreba, dr. sc. Vlado Krušić, dramski pedagog i redatelj i Snježana Čubrilo, dramska pedagoginja. Također, Festivalu će nazočiti i ravnatelj Dječjeg kazališta Ivica Lučić dok će u žiriju za dodjelu nagrada za izvedbe učeničkih igrokaza, uz dramskog pedagoga i kazališnog redatelja Ivana Kristijana Majića i dramsku pedagoginju Stelu Macakanja-Bačić, sjediti i  glumica Areta Ćurković.

U okviru projekta planira se održati i tematski okrugli stol na kojemu će mentorice moći razgovarati o dramskom odgoju i Festivalu sa stručnjacima u području dramskog odgoja dr. sc. Vladom Krušićem, Snježanom Čubrilo, Ivanom Kristijanom Majićem i Stelom Macakanja-Bačić.

Festival će se održati u ponedjeljak, 31. kolovoza, s početkom u 19 sati u vanjskom prostoru Kulturnog centra Osijek uz poštivanje epidemioloških mjera. Ulaz je slobodan, a posjetitelji se mole da dođu ranije radi provedbe postupka mjerenja temperature.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Pješice i biciklima otkrivat će se okolica Osijeka i ljepote Baranje, a spreman je i večernji glazbeni program

Sutra počinje deveti po redu Panona Fest 2020

Udruga za kreativni razvoj Slap obilježava 20 godina rada te organizira svima poznati, deveti po redu, Panona fest koji će Više…

U novim istraživanjima znanstvenici su počeli otkrivati koji biološki mehanizmi uzrokuju teške ishode

Otkriveno što štiti djecu od korone

Većina djece prebolijeva covid-19 uz blage simptome i kliničke slike, piše Index. Više istraživanja, među kojima i jedno provedeno u Više…

Potpora je ostvariva u slučaju kada je zbog nezaposlenosti članova obitelji uzrokovane pandemijom koronavirusa jedno ili više djece izloženo riziku...

Zaklada “Hrvatska za djecu” pruža jednokratnu novčanu pomoć obiteljima pogođenima koronavirusom

Zaklada “Hrvatska za djecu” pozvala je u srijedu obitelji pogođene Covidom-19 da se prijave za primanje jednokratne novčane potpore u iznosu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Cijeli tjedan za svaku šetnju koju pružite jednom od njihovih "kerovaca" možete izvući tombolu - Naglašavaju kako se svaka dobitna ;)

Udruga Pobjede pripremila veliku tombolu u Azilu “Povratak otpisanima”

U dva dana možete očekivati kulturno-umjetnički program i bogatu gastronomsku ponudu :D

I ove se godine održava Paprikafest u Lugu, sajam domaće začinske paprike i drugih proizvoda

U samoizolaciji još 75 novih kontakata, trenutno ukupno 445 osoba

U zadnja 24 sata u laboratoriju KBC-a Osijek obrađen 201 uzorak, samo dva nalaza pozitivna