ŽIVOT

Donosimo SVE detalje o novim osobnim iskaznicama – definitivno i poskupljuju

Nove će e-osobne sadržavati beskontaktni čip, fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom formatu, služit će i kao zdravstvene iskaznice i kao putovnice, a moći će se koristiti i na mobitelima...

    Objavljeno 03.08.2021
    Ivona Amidžić

    Od jučer je moguće podnijeti zahtjev za novu osobnu iskaznicu. One se uvode zbog novih sigurnosnih standarda Europske unije, prenosi Index. E-osobne druge generacije predstavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na presici u NSK.

    Koje sve novosti donosi nova osobna iskaznica

    Šef Agencije za komercijalnu djelatnost govori o novostima koje donosi nova osobna.

    Novosti su:

    • biometrijski podaci (slike lica i dva otiska prstiju)
    • mobilna aplikacija – moći će se mobitelom prijaviti na egrađane, građani će moći putem mobitela potpisivati dokumente, a aplikacija će biti besplatna
    • integracija sa zdravstvenom iskaznicom – sadržava matični broj osiguranika
    • novi zaštitni elementi protiv krivotvorenja – novi optički element, antikopirni mikroelementi, nove nevidljive UV reaktivne boje
    • oznaka za slijepe i slabovidne osobe te taktilni elemeti

    Nove će e-osobne sadržavati beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorima nositelja osobne iskaznice, odnosno fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom formatu. Služit će i kao zdravstvene iskaznice, a moći će se koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna. Građani bi njima trebali moći brže i jednostavnije prelaziti granicu i potpisivati razne dokumente putem otiska prsta. Na 11 lokacija u policijskim upravama osigurani su i e-kiosci za aktivacuju novih osobnih iskaznica.

    Građani koji imaju novu osobnu iskaznicu više neće morati pokazivati zdravstvenu

    Nova osobna imat će biometriju, a služit će kao putovnica, ali i zdravstvena iskaznica. Imat će i svoju digitalnu inačicu na pametnim telefonima, te pristup svim uslugama sustava e-građani, od najniže do najviše razine sigurnosti.

    Budete li imali aplikaciju na mobitelu, čitač vam više neće trebati.

    Nova osobna, najavljuje se, moći će poslužiti i za podizanje kredita bez odlaska u banku jer će sadržavati otiske prstiju i digitalni potpis.

    Građani koji izvade novu osobnu iskaznicu više neće morati pokazivati ni zdravstvenu iskaznicu ni iskaznicu dopunskog osiguranja, pojašnjeno je na presici.

    U trenutku korištenja zdravstvene zaštite sa iskaznice se očita MBO, odnosno matični broj osigurane osobe s nove iskaznice i provjerava se kroz informacijske servise ima li ta osoba u tim trenutku obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje.

    Osobne vrijede do datuma isteka koji na njima piše

    Osobne iskaznice ranijih generacija vrijede do datuma isteka otisnutog na njima, naglašeno je još jednom.

    “Osobne iskaznice vrijede do datuma koji je naveden na njima. Ako je pod rok isteka upisano ‘trajno’, a po novom zakonu neće pisati ‘trajno’ nego se osobne izdaju na rok od 40 godinama svim osobama starijim od 70 godina, to i dalje vrijedi za sve osim za dva izuzetka: za osobe koje na današnji dan nisu napunile 70 godina, njihove osobne vrijede još 10 godina, dakle do 3. kolovoza 2031. Druga iznimka su oni koji imaju osobne izdane po zakonu iz 1991., one će se morati zamijeniti do 3. kolovoza 2026. godine”, rečeno je na presici.

    Ukratko, ako imate osobnu iskaznicu na kojoj piše da vrijedi trajno, a mlađi ste od 70 godina, morate je zamijeniti u narednih 10 godina. Ako pak imate osobnu izdanu po zakonu iz 1991., morate je zamijeniti novom u roku od pet godina.

    Što ako netko izgubi mobitel na kojem je aplikacija?

    “Građani mogu pristupiti putem mobilnog uređaja do svog udaljenog certifikata, najvišom razinom sigurnosti će se moći prijaviti u sustavu eGrađani”, rečeno je na presici.

    Svatko tko ima važeću osobnu iskaznicu s aktivnim certifikatima može sa stranice eid.hr pokrenuti zahtjev i potpisati ga s postojećim certifikatima te ga u zadnjem koraku povezati sa svojim uređajem.

    Ako se izgubi mobitel, neće se morati mijenjati osobna iskaznica nego će se putem interneta deaktivirati aplikacija. Točnije, korisnički podatci, tj. korisnički račun je povezan s portalom na kojem ga je korisnik aktivirao i u bilo kojem trenutku, ukoliko se izgubi mobitel, korisnik na portalu može deaktivirati aplikaciju.

    Sama aplikacija je zaštićena i na uređaju visoko sigurnosnim mehanizmima zaštite tako da postoji dvostruka zaštita.

    Prednosti nove osobne iskaznice

    “Jutros je zaprimljeno oko 2.500 zahtjeva naših građana, to je vrlo optimističan broj, govori o interesu građana”, rekao je Božinović.

    Kazao je kako je riječ o kompleksnom poslu koji je na razini EU trajao otprilike dvije godine.

    “Uredbom se izjednačavaju parametri osobnih u Hrvatskoj s parametrima osobnih u drugim članicama EU. Povećali smo i sigurnih osobnih, ugradnjom biometrijskih karakteristika može se nedvojbeno utvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Omogućava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo portalu eGrađani”, kaže Božinović.

    “Uključivanjem biometrijskih identifikatora se daje konkretan doprinos smanjenju krađe identiteta. Osobna se izjednaččava s putovnicom u koju su ranije sadržani ti elementi. To znači da će građani brže prelaziti granice”, rekao je Božinović dodajući kako će ovo povećati sigurnost u EU i schengenskom prostoru.

    “Imaju funkcionalnost i zdravstvene iskaznice, integriran je i matični broj osiguranika”, kazao je.

    “S početkom izdavanja osobnih nove generacije ne prestaju važiti osobne prve generacije. Nove osobne se izdaju na rok od 5 godina”, rekao je Božinović. Kaže da je ovo važan iskorak na polju digitalizacije.

    Nove cijene osobnih iskaznica – poskupljuju

    Jučer je stupio na snagu i Novi pravilnik o cijeni osobnih iskaznica kojim će one poskupjeti. Vađenje elektroničke osobne iskaznice koštat će 100 kuna za sve mlađe od 70 godina koji je vade bilo prvi put ili je zamjenjuju zbog isteka roka važenja (dosad je cijena bila 79.50 kuna).

    Pravilnikom se ukida posebna kategorija djece do pet godina pa će i za njih roditelji morati plaćati 100 kuna (dosad se za djecu do 5 godina plaćalo 60 kn), no za mlađe od 18 godina prvo izdavanje osobne bit će besplatno. Stariji od 70 godini jedini će plaćati manje od 100 kuna. Oni će osobnu iskaznicu s elektroničkim certifikatom plaćati 70 kuna, no to je 20 kuna više nego sada, s time da je dosad niža cijena vrijedila za one starije od 65 godina (iznosila je 49.50 kuna), a prema novim pravilima vrijedi tek za starije od 70 godina.

    Svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije. Postojeće im vrijede do roka koji je otisnut na njima, a prema posebnoj odluci koja je donesena zbog koronavirusa, osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. vrijede bez obzira na datum isteka na osobnoj, i to najdulje 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije.

    foto: vlada.gov.hr

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    U srpnju i kolovozu MUP omogućava građanima dolazak po izrađene dokumente i subotom od 08:00 - 13:00 sati

    MUP Osijek – Subotom po dokumente

    Iz policije javljaju kako će zbog povećanog broja neuručenih dokumenata, te ukazane potrebe i interesa građana, u vremenu od 9. Više…

    U cilju smanjenja rizika od zaraze i širenja epidemije, pojedine policijske uprave promijenile su način rada zaprimanja stranaka na način da je potrebna najava i dogovaranje termina dolaska telefonom ili elektroničkom poštom ili je promijenjeno radno vrijeme upravnih poslova

    Policija građanima: Na šaltere dolazite samo ako vam je jako hitno

    Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pozvalo je u utorak građane da zbog smanjenja rizika od zaraze koronavirusom samo u slučaju neodgodive Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

    100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

    Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

    [FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja

    Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

    ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave