ŽIVOT

Dosta pojeftinilo gorivo – Pogledajte cijene na različitim pumpama

Vlada je smanjila trošarine i fiksirala maržu...

Objavljeno 22.03.2022
Ivona Amidžić

Osnovni benzin, eurosuper 95, od danas se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 11.84 kune, što je 1.16 kuna jeftinije nego jučer, eurodizel povoljniji je za 1.89 kuna, dok su premium goriva osjetnije povoljnija nego prošli tjedan, prenosi Index.

Eurosuper 95, podsjetimo, prošli je tjedan, do utorka u ponoć, stajao 13 kuna, a dizel 13.91 kunu, dok su premium dizelska goriva premašivala 15 kuna po litri.

Po podacima s tražilice jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te portala cijenegoriva.info, cijena eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Lukoila i još nekih distributera od danas iznosi 11.84 kune, što je značajno pojeftinjenje.

Još je veće kod eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 12.02 kune po litri, a bio je 13.91 kunu. Portal cijenegoriva.info objavio je da je spremnik benzina od ponoći jeftiniji za 58 kuna, a dizela za 94.5 kuna.

Od ovog utorka jeftinija su i premium goriva.

Cijene goriva kod različitih distributera

Tražilica jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazala je da od danas Ina prodaje svoju benzinsku “stotku” za 13.02 kune, a bila je 14.06 kuna. S druge strane, eurodizel class plus sada je 13.32 kune, a bio je 15.03 kune. Eurosuper 95 class plus od danas se prodaje za 12.73 kune, pojeftinjenje sa 13.67 kuna.

I na Lukoilu eurosuper 95 ecto prodaje se za 12.73 kune, a bio je 13.67 kuna.

Crodux za litru eurosupera 100 traži 13.07 kuna, a bio je 14.11 kuna, dok Q Max eurosuper 100 na postajama Petrola stoji 13.17 kuna (bio je također 14.11 kuna).

“Stotka” na Tifonu stoji 13.21 kunu, bila je 13.93 kune.

Od danas se, nadalje, Inin eurodizel class plus, kao i Lukoilov eurodizel ecto prodaju po cijeni od 13.32 kune, dok su do jučer bili 15.03 kune.

Na Tifonu eurodizel premium stoji 13.93 kune (bio je 14.96 kuna po litri, dakle isto značajno pojeftinjenje), dok Crodux svoj eurodizel maxpower i Petrol svoj Q Max eurodizel prodaju po cijeni od 13.37 kuna, a bili su čak 15.08 kuna po litri.

Vlada smanjila trošarine i fiksirala maržu

Vlada je, podsjetimo, na očekivanu eksploziju cijena goriva prije dva tjedna reagirala dvjema uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo.

Tako je uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ukupna marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri.

Izmjenama Uredbe o trošarinama država je, pak, na rok od 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Na osnovu tih mjera vlada je procijenila da će se rast cijena osnovnog eurosupera i eurodizela uspjeti zadržati u rasponu od 80 lipa do 1.20 kuna po litri, dok bi bez tih mjera realni tržišni porast iznosio oko dvije kune.

foto: unspalsh

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Sve poskupljuje. Dovoljno je otići u prvu trgovinu i steći takav dojam. Stanje je kritično za dosta građana a neki se iz očaja okreću i kriminalu, krađama...

Sve poskupljuje. Evo koliko ručak plaćamo danas, a koliko je koštao prije 2 godine

Ne rastu samo cijene hrane I to se ne tiče samo Hrvatske, dapače, hrana u Hrvatskoj i dalje je, prema Više…

Na Kopiki se mogu iznajmiti i ležaljke a cijene su predviđene za djecu od 08-15 godina i invalide i odrasle. Cijene se razlikuju za posjetu radnim danom i vikendom

Poznate cijene za ulaz na Kopiku, moći ćete iznajmiti i ležaljku

Grad Osijek utvrdio je i objavio cijene ulaza na popularno kupalište Copacabanu. Odrasle osobe plaćat će 15 kuna ulaz radnim Više…

Uz ova poskupljenja, čeka nas teška jesen i pitanje je kako će se uz sve veće posupljenje hrane mnogi građani moći prilagoditi ovim novim poskupljenjima

U jedan dan najavljena su četiri značajna poskupljenja

O tome da građane Republike Hrvatske očekuje veliki ekonomski i socijalni udar svjedoče, između ostaloga, i poskupljenja koja su najavljena Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Zajednica povratnika OBŽ obilježila je 30. obljetnicu osnutka i prisjetili se svojih početaka u Glazbenoj školi Franje Kuhača...

Povratnici iz OBŽ-a proslavili 30. obljetnicu rada

Učenici Osnovne škole Vladimir Becić jučer su uz oslikavanje murala ponešto naučili i o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena...

OŠ Vladimir Becić prva oslikala ekološki mural!

Osječki jesenski sajam održat će se u listopadu po 25. put, tom prilikom Županija osigurava besplatan nastup svim poduzetnicama...

OBŽ – Osigurani besplatni štandovi za poduzetnice