ŽIVOT

Doznajte kako najbolje zaštititi kućne ljubimce od eksplozija petardi i vatrometa

Kućni ljubimci opravdano se boje zvukova eksplozija petardi i vatrometa te je potrebno povesti računa o načinima njihove zaštite

Objavljeno 20.12.2019
Mirela Belaj

Bliže se božićni blagdani, a s njima i vatromet i bacanje petardi koje, osim što mogu naštetiti čovjeku, iznimno štete i životinjama. Kućni ljubimci poput mačaka i pasa često se boje i ne žele izaći iz kuće, a nerijetko dobiju srčani udar zbog posljedica straha. Metode kojima se sve to može spriječiti donosimo u nastavku.

Osigurajte ljubimcu sigurno mjesto u kući

Ako imate dovoljno veliku kuću ili stan, pripremite svom ljubimcu ugodno mjesto na kojemu će boraviti, spavati i jesti i na kojemu neće moći čuti vanjsku buku. To mjesto, primjerice, može biti ispod namještaja, stola, kreveta ili u ormariću. Nadalje, ljubimca možete privremeno smjestiti u najtišu prostoriju vašeg doma. Prostor ukrasite njegovim igračkama i ostalim poznatim stvarima koje ga i inače okružuju kako bi se osjećao bezbrižno i sigurno.

Ne tjerajte ljubimca u šetnju

U slučajevima kada vidite da se ljubimac boji i kada sami čujete zvukove bacanja petardi, nemojte s ljubimcem izlaziti na ulicu. Radije se poigrajte s njime kod kuće i napravite dužu šetnju s njim rano ujutro ili kasno navečer, odnosno u vrijeme kada nema tolike opasnosti. Također, preporučljivo je da psa ne ostavljate samoga u dvorištu, čak i ako ima kućicu.

Ne kažnjavajte ljubimca

Vaš ljubimac nije kriv zbog toga što osjeća strah. Dapače, taj je strah sasvim opravdan budući da životinje imaju snažno razvijen nagon za preživljavanjem i često veoma izražena i produbljena osjetila koja im omogućavaju prepoznavanje potencijalne opasnosti. Osim toga, životinje mogu osjetiti ljudske emocije, stoga pokažite da razumijete strah vašeg ljubimca i pružite mu maksimalnu ljubav i pažnju. Tako će se vaš ljubimac početi osjećati sigurno i zaštićeno, a time i sretno.

Dajte mu lijek

Kako za čovjeka, tako i za životinje postoje lijekovi koji otklanjaju stres, uznemirenost i tjeskobu. Za pse, primjerice, postoje pseće tablete za smirenje s melatoninom i lijekovi koji su slični standardnim antidepresivima za ljude i blagim sedativima. Naravno, prije nego što ih date svom ljubimcu konzultirajte se s veterinarom oko načina njihove upotrebe. Svaki je kućni ljubimac individualna jedinka i ne djeluje svaki lijek na njega jednako.

Ne ostavljajte ga često samim

Kućni ljubimac u ovom razdoblju više nego ikada treba vašu pažnju i vas same kako bi se osjećao zaštićeno. Ljubimac će se najbolje osjećati ako je uz vas i ako s vama „prebrodi” ovo razdoblje. Ako morate izaći iz kuće na duže vrijeme, pobrinite se da su prozori dobro zatvoreni i smjestite ljubimca na sigurno mjesto u kući na kojemu nema toliko buke i za koje znate da će na njemu uistinu biti siguran.

Puštajte mu zvukove petardi i vatrometa na računalu

Još je jedna učinkovita metoda protiv straha od zvukova pirotehničkih sredstava suočavanje sa strahom. Kada je vaš ljubimac u svojoj sigurnoj zoni, odnosno kod kuće s vama, vrlo je vjerojatno da se osjeća sretno i opušteno. Stoga mu baš tada, ali ne prejako, pustite zvukove petardi i vatrometa na svom računalu. Ljubimac će se tako s vremenom priviknuti na taj zvuk i vjerojatnije je da ga se neće toliko uplašiti čak i ako se bude nalazio vani u trenutku kada krene pucnjava.

Puštajte mu opuštajuće zvukove

Za vrijeme trajanja jake pucnjave, najbolje je da ljubimcu ipak pustite opuštajuće zvukove na računalu poput lagane glazbe ili zvukova iz prirode. Tako vaš ljubimac neće ni čuti što se događa izvan kuće i osjećat će se još bolje i bezbrižnije.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Službeno počela noćna mora za djecu, starije, bolesne, životinje i njihove skrbnike

Bez petardi! Odaberimo slavlje bez pucnjave i eksplozija!

– Prijatelji životinja mole građane da ne koriste pirotehniku i da prijavljuju kršenje zakona Iako pirotehnika, nažalost, odjekuje još od Više…

Kalendar za 2024. uz 12 prelijepih i fotogeničnih četveronožnih zvijezda donosi i njihove priče skupljene pod imenom "Još se nije rodio ko bi svima ugodio" i iz prve ruke, ili ako vam je draže - šape

Promocija najljepšeg kalendara na svijetu

“U Osijeku, uz riječ kalendar najčešće se veže pridjev najljepši, a kad se to desi svi već znaju o kojemu Više…

Gradski sportski savez osigurao je da biciklijada bude odrađena po pravilima, uz policijsku pratnju, tehničku pomoć i prvu pomoć. Planirani dolazak pred Azil je oko 11 sati, u koloni, gdje će vas dočekati 180 kerovaca željnih šetnji!

Bicikllijada – “Bajsom za azil”

Pozivamo sve naše sugrađane (a i one koji to nisu) da nam se pridruže na tradicionalnoj biciklijadi, koja se u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!