ŽIVOT

Dr. Ljiljana Perić otkriva što je sve proživjela dok je bolovala od koronavirusa

Temperatura se penjala do 38,5 i silazila do 35,7 - Dolazila je u valovima, prvo svakih šest sati onda osam...

Objavljeno 12.05.2020
Ivona Amidžić

Predstojnica Klinike za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić, jučer se vratila na posao nakon 33 dana bolovanja koje je provela u borbi s koronavirusom. To joj je bilo prvo bolovanje u 34 godine staža u KBC-u Osijek, piše Jutarnji List.

Prvo što je dr. Perić potvrdila je da zna točno kako je unijela virus u tijelo, a radilo se o nesvjesnom diranju lica. Perić je objasnila kako je prije nekoliko godina išla na operaciju oka i to je oko “bilo sklono” čestim infekcijama. Nakon odrađene smjene skinula je rukavice, golim rukama dirala masku na licu i istim rukama rutinski počešala oko. Ono se nakon dva dana počelo crveniti i nije prolazilo čak ni uz pomoć antibiotske masti.

Došla je i temperatura, a 7. joj je travnja potvrđen pozitivni nalaz na koronavirus.

Odlučila je ostati na liječenju u bolnici zbog više faktora koje je procijenila iz iskustva. Radi se o dobi, visini temperature, stalnoj izloženosti virusu, iscrpljenosti organizma… Postojao je rizik od komplikacija i nije im htjela dati startnu prednost.

Kako je sve izgledalo?

Svaki put je, na kratko, prije temperature dolazila zimica, a temperatura se penjala do 38,5, osjećala se jako iscrpljeno i imala je upalu mišića. Znala je da se treba dobro znojiti i unositi dovoljno tekućine kako bi to nadoknadila, a tijelu će pomoći i vitamin C. Tako je odlučeno kako je najbolja venska terapija skidanja temperature, a koja se uvijek ponovno vraćala nakon šest sati.

Nakon tri dana temperatura se vraćala nakon osam sati, pa nakon 12 i onda je nestala. Nakon toga ju nisu mogli dignuti iznad 35,7, ali to je već bio sam kraj borbe.

Prva su tri dana bila najkritičnija jer je onda najveća šansa da se razvije upala pluća, no doktorica Perić je uspjela sve izgurati.

Spomenula je i najpoznatije simptome koji se vežu uz COVID-19, a to su kašalj, grlobolja i poremećen osjet okusa. Kašljala uopće nije, grlobolja je bila nešto blaža, ali su joj zato okusi bili pomiješani i imala je veliku dozu neugode na nepcu. Kao primjer opisuje kako joj je ista hrana u jednom trenutku bila neslana, a potom preslana.

Iskustvo je puno pomoglo

Dr. Perić je opisala i kako se pobrinula da jede kvalitetno i unosi puno vitamina C, meda i mliječnih proizvoda. Za to se, kod svojih pacijenata, uvjerila da puno pomaže.

Zbog svoje dobi se bojala, ali borbu je ipak dobila. Teoretski se sad više ne bi trebala moći zaraziti, ali i dalje će nositi svu potrebnu zaštitnu opremu i poštovati mjere zaštite.

Najavila je kako će svakako napraviti serološki test kako bi se vidjelo postoje li antitijela koja bi trebala biti tamo. Za usporedbu, antitijela kod gripe ne prežive dugo u tijelu, zato se gripom svake sezone možemo ponovno zaraziti i zato se rizičnoj skupini preporuča cijepljenje svake godine. Za koronavirus ipak postoji nada da antitijela traju nešto duže.

foto: youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Specifičnim načinom liječenja uspio bi se spriječiti pad broja stanica imunološkog sustava...

Britanski znanstvenici krenuli s testiranjem potencijalno učinkovite vrste liječenja COVID-19

Britanski znanstvenici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao pridonijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze covidom-19 u bolesnika s teškom Više…

Na bolničkom liječenju su 42 osobe, preostaje ih samo petero na respiratoru

Stanje u Hrvatskoj: Nema novozaraženih, još 11 osoba ozdravilo

U posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa, a preminula je još jedna osoba, čime je ukupan broj preminulih narastao Više…

Nastavlja se trend negativnih nalaza na koronavirus na području Osječko-baranjske županije

STOŽER OBŽ: Nema novooboljelih, još jedna izliječena osoba

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek testirano je 148 uzoraka, a u Zavodu za javno zdravstvo 16 i ni Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Ogromni farmski kompleksi su mjesta nastanka patogena s potencijalom razvoja opasnih infekcija"

Udruga Pobjede poziva hrvatske tvrtke na priključenje svjetskom cage-free trendu online

Specifičnim načinom liječenja uspio bi se spriječiti pad broja stanica imunološkog sustava...

Britanski znanstvenici krenuli s testiranjem potencijalno učinkovite vrste liječenja COVID-19

"Trajalo je samo nekoliko minuta, ali smo led skupljali lopatama..."

(VIDEO) Doslovno iz vedra neba: Led zabijelio Retfalu!