KULTURA

Drage naše: Slijede “Ženijalni dani” u kinu Urania

8. mart je idealna prilika da vam poklonimo ciklus jakih filmskih naslova koji slavi sve majke, sestre, prijateljice, kume, bake... ŽENE! - piše i javlja kino Urania ...

Objavljeno 06.03.2019
Alan Srčnik

8. mart je idealna prilika da vam poklonimo ciklus jakih filmskih naslova koji slavi sve majke, sestre, prijateljice, kume, bake… ŽENE! – piše i javlja kino Urania …

Proslavu ćemo produžiti na 7 filmskih dana kako biste mogli pogledati čak 10 filmova koji na različite načine tematiziraju nepristajanje na status quo i prikazuju mogućnost promjene iz ženske i/ili feminističke perspektive.

U sklopu ciklusa filmova(O)ženiu dvorani Kino kluba moći ćete pogledati filmoveMary Shelley (četvrtak 7.3. u 18:00 h i ponedjeljak 11.3. u 18:00 h),Lada Kamenski (četvrtak 7.3. u 20:10 h i nedjelja 10.3. u 18:00 h), Halla ide u rat (petak 8.3. u 18:15 h i ponedjeljak 11.3. u 20:10 h), Marie Curie (petak 8.3. u 20:00 h i utorak 12.3. u 18:00 h), Dom (subota 9.3. u 18:30 h i utorak 12.3. u 19:45 h),Therese Raquin (subota 9.3. u 20:00 h i srijeda 13.3. u 18:00 h) i Prije mraka (nedjelja 10.3. u 19:30 h i srijeda 13.3. u 20:00 h), a dok su u redovnoj dvorani kina Urania na rasporedu filmovi Kapetanica Marvel (petak 8.3. u 21:30 h, subota 9.3. u 21:30 h, ponedjeljak 11.3. u 21:00 h, utorak 12.3. u 21:25 i srijeda 13.3. u 21:10), Druga strana svega (nedjelja 10.3. u 19:15 h i utorak 12.3. u 17:30 h) i Marija Kraljica Škotske (utorak 12.3. u 19:20 h). Peto izdanje ciklusa filmova (O)ženi – filmske manifestacije povodom Međunarodnog dana žena, pod zajedničkim nazivom Ženijalni dani u Kino mreži  (koje organizira Kino mreža uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova) podržat će 30 kina u 27 gradova, mjesta i otoka diljem zemlje. Sve filmove u sklopu ciklusaprikazujemo po sniženim cijenama ulaznica: 20 kn redovna i 16 kn studentska/ umirovljenička, osim Kapetanice Marvel za koji će se naplaćivati regularne cijene ulaznica (25 kn redovna, 20 kn studentska/ umirovljenička).

Kazališni repertoar u kinu Urania nastavljamo predstavama Kazališta Planet Art. Dana 28. ožujka (četvrtak) u 20 h ugostiti ćemo predstavu Velika zvjerka, a 11. travnja u 20 h predstavu Ljubavna pisma Staljinu.

Urnebesno iskrena komedija koja se gleda nekoliko puta – predstava Velika zvjerka govori o tri čovjeka raznih životnih dobi dolaze na veliku poslovnu konvenciju na kojoj bi mogli zauvijek financijski osigurati sebe, svoje obitelji i djelatnike tvrtke. Što je biznis, koja su njegova pravila, u čemu je tajna uspjeha…? Predstava pokušava naći odgovore na ta pitanja baveći se ljudskom egzistencijom potpuno izvan uobičajenih obrazaca razmišljanja o biznisu. Uz obilje iskričavog i originalnog humora koji je postao njezin zaštitni znak, nudi duboke spoznaje o čovjeku, njegovoj egzistenciji i njegovoj biti.

Povijesna fikcija Ljubavna pisma Staljinu inspirirana je crticom iz stvarnog života njezinih protagonista – jednog od najznačajnijih ruskih pisaca Mihaila Bulgakova i diktatora Josifa Visarionoviča Staljina. Drama obrađuje odnos totalitarizma i umjetnosti, autoritarnog vladara i pisca kroz osobni sukob Bulgakova i Staljina te propituje cijenu i granicu slobode i slobodne misli tada kao i danas. Kompleksno uranjajući u vrijednosti i razloge dva suprotstavljena principa, ova drama donosi dinamičnu i intenzivnu studiju vječnih pitanja koja se postavljaju pred pojedinca, društvo i umjetnost.

Zbog velikog interesa, ponavljamo i nenadmašnog Željka Pervana u četvrtak 18. travnja s početkom u 20 h, koji je obećao predstaviti svoj novi stand up materijal te urnebesnu komediju Kerovi u petak 5. travnja s početkom u 20 h (sve gledatelje koji su nam zapisani u predrezervacijama ćemo pravovremeno kontaktirati).

Ulaznice za sve navedene predstave mogu se rezervirati putem telefona 205-501 (Uprava, 9-17 h), 205-507 (blagajna kina, od 17-21:30 h), email-a: [email protected] i [email protected] ili našeg Facebook profila Kino Urania & Kinematografi Osijek (Inbox).

Uz ciklus filmova (O)ženi povodom Međunarodnog dana žena, novi filmski tjedan premijerno donosi Marvelov hit Kapetanica Marvel i biografsku komediju Kavalir s pištoljem. Na programu i dalje ostaju hrvatska horor komedija Posljednji Srbin u Hrvatskoj, oskarovac Zelena knjiga: Vodič za život, sinkronizirana i animirana avantura Lego Film 2, a ne propustite i sinkroniziranu animiranu avanturu Kako izdresirati zmaja te srpsku komediju Taxi blues na posljednjim projekcijama.

Iz Marvel studija stiže još jedan hit film, s Brie LarsonJude Lawom i Samuel L. Jacksonom u glavnim ulogama. PričaKapetanice Marvel prati razvoj Carol Denvers u jednu od najmoćnijih heroina Marvelovog filmskog svijeta u trenutku kad se Zemlja nalazi usred galaktičkog rata između dvije rase vanzemaljaca. Smještena u 1990-ima Kapetanica Marvel potpuno je nova avantura sačinjena od prethodno neviđenog dijela prošlosti Marvelovog filmskog svijeta.

Film Kavalir s pištoljem temeljen je na istinitoj priči o Forrestu Tuckeru (Robert Redford), a prati njegov odvažan bijeg iz zatvora San Quentin u dobi od 70 godina pa sve do niza pljački bez presedana koje su zbunile predstavnike zakona i zadivile javnost. Neprestano mu se za petama nalaze detektiv John Hunt  koji pomalo postaje očaran Forrestovom predanošću poslu te žena koja ga voli unatoč njegovoj izabranoj profesiji.

Oscara za najbolji film ove je godine osvojio film Zelena knjiga: Vodič za život, koji govori o putovanju vozača Lipa i vrhunskog klavijaturista Dr. Dona Shirleyja kroz jug Amerike – putovanju obilježenom rasizmom, mržnjom i netrpeljivošću, no istovremenu i ljubavlju, suosjećanjem, prosvjetljenjem i rađanjem nove nade i vjere u bolji svijet.

Posljednji Srbin u Hrvatskoj je prva hrvatska zombi komedija, s vrhunskom glumačkom ekipom. Priča iz budućnosti u kojoj zagrebačkog bonvivana Miću i filmsku heroinu Franku zombi epidemija zatiče potpuno nespremne i vodi ih u avanturu punu ponekad smiješnih, ponekad strašnih, a najčešće ludih situacija. Jedno je sigurno: sve su im prepreke izazov, a cilj je samo jedan: preživjeti!

Nakon što je prvi dio oduševio i gledatelje i kritiku, na velika platna se vraćaju naši dragi Lego junaci. Animirani i sinkronizirani film Lego Film 2 radnju nastavlja na mjestu gdje je završio prvi film. Bricksburg je sada zastrašujuća poslijeapokaliptična pustoš u Mad Max stilu. Emmet je i dalje neizmjerno sretan kao i uvijek, ali kad zarobe Wyldstyle, mora se vratiti u stvarni svijet i spasiti je. Zabava i smjeh zagarantirani!

Na zadnjim projekcijama možete pogledati i sinkroniziranu i animiranu avanturu Kako izdresirati zmaja temelji se na knjiziCresside Cowell, a smještena je u mitski svijet kršnih Vikinga i zmajeva koji rigaju vatru te srpsku komediju Taxi blues o dogodovštinama simpatičnog taksista Marka, čije avanture pratimo tijekom jedne urnebesne noći.

Proslavite rođendan u Uraniji i provjerite zašto svi kažu da su kod nas najbolje zabave. Posebne pogodnosti i povoljnije cijene možete iskoristiti uz studentskuumirovljeničku i NK Osijek iskaznicu te na dječjim matinejama i obiteljskim srijedama (cijena ulaznice 20 kn), uz grupne popuste (cijena ulaznice 18 kn za grupe od minimalno 10 osoba) i poklon vouchere (10 ulaznica za 180 kn). Kako svi nakon dobrog filma obično ogladnimo, dobro nam dođe Early Birds paket uz koji za 45 kn dobijete ulaznicu za film + obrok u restoranu Lumiere.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Uoči Uskrsa, Urania vas poziva na 2. po redu Cinema4YOU(th) filmski kviz, koji će se održati u Kino klubu kina Više…

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Kazalište Planet art se u goste vraća sa tri nova naslova: Ljubavna pisma (četvrtak 4.4. u 19:00 h), Posljednja Freudova Više…

Zahvatilo nas je Oscarovsko ludilo, a jedna novost u filmskom djelu programa je i hit koji je uzdrmao susjedstvo, pogledajte!

Kino – Oskarovci, Jorgovani i Rifovi revolucije

Zahvatilo nas je Oscarovsko ludilo! Uz pokoja iznenađenja i neke „sigurice“, nastup Ryana Goslinga i Slasha koji su zajedno otpjevali Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!