ŽIVOT

Druga žrtva koronavirusa, 14 novozaraženih – Nova pravila za vozače kamiona

Beroš: "Još je prerano zaključivati o trendovima, ali smatramo da poduzete mjere daju određene rezultate"

    Objavljeno 26.03.2020
    Ivona Amidžić

    Imamo 14 novih slučajeva, što je ukupno 495 osoba. Broj novozaraženih je već četiri dana u blagom padu, prenosi Index.

    “Tijekom dana je to povećanje od 53 bolesnika, manje nego 63 jučer, ili 69 od prekjučer, ili 74 od dana prije toga”, rekao je ministar Beroš.

    “Još je prerano zaključivati o trendovima, ali smatramo da poduzete mjere daju određene rezultate”, kazao je ministar Beroš.

    “Tijekom jutra je preminuo bolesnik koji je imao 74 godine, koji je iz Zagreba i koji je bio onkološki bolesnik. Izražavamo sućut njegovoj obitelji. Zjedno se moramo boriti protiv ove infekcije”, kazao je ministar Beroš.

    Alemka Markotić kazala je da je osam bolesnika na respiratoru, od kojih jedan čeka laboratorijski test. Ostalih 70 bolesnika u Klinici su stabilni. “Nadamo se da neće trebati veću potporu. Od njih je troje nešto teže bolesnih”, kazala je.

    Krunoslav Capak kazao je kako za sada nema potrebe za karantenom u Biogradu. “U ovom trenutku to nema smisla, mjere su propisane i epidemiološka služba nastavlja s djelovanjem kako bi se ta situacija razriješila”, kazao je.

    Nova pravila za vozače kamiona

    Ministar Božinović potpisao je odluku za vozače teretnih vozila u međunarodnom transportu. “Vi znate da smo dali preporuku još na početku da svi vozači iz Hrvatske mogu nastaviti svoj posao, ali pod uvjetom da budu u karanteni dok su u Hrvatskoj. Budući da je prvi udar prošao, odlučili smo liberalizirati taj postupak za vozače u međunarodnom transportu. Oni sada mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući mjere samoizolacije. Ako primijete simptome, moraju se javiti liječniku. Ako postoje oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju, oni i dalje mogu koristiti karantene Stožera. Oni čiji je boravak kraći od 24 izmežu utovara ili istovara, oni su dužni to vrijeme provesti u kabini za vozače”, kazao je Božinović.

    “Molim da se pridržavaju svih mjera koje su propisane”, dodao je.

    Razmišlja se o ublažavanju mjera

    “Na sličan način ćemo razmotiri i druge mjere koje idu ka liberalizaciji strogih pravila. Večeras ćemo ramisliti o otvaranju specijaliziranih trgovina unutar tržnica, ali ćemo propisati vrlo striktne mjere vlasniku. To će se kontrolirati vrlo strogo”, rekao je Božinović.

    Ponovno je apelirao na trgovce. “Ne pozivajte ljude u dućane da se ugriju. Ljudi neka pričekaju vani, neka se toplije obuku i neka drže razmak jedni od drugih. Ne trebaju cijele obitelji i djeca ići u kupovinu, neka ide samo jedna osoba. Pozivam sve koji mogu, neka organiziraju prodaju, odnosno kupovinu online”, rekao je Božinović.

    “Ne želimo ići prema strožim mjerema, želimo održati balans. Samo onaj tko sebe štiti, najbolje štiti”, dodao je.

    Otkrio je i podatke o dvojici zaraženih policajaca. Jedan je iz Zagreba, a drugi iz Međimurja. “Policiji su upućene brojne upute o samozaštiti, naravno nije moguće sve predvidjeti. Dogodilo se, ali sustav čini sve kako bi hrvatski policajci bili zaštićeni”, dodao je.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Helikopter će s radom krenuti početkom travnja ove godine, a uz pilota, članovi tima bit će liječnik, medicinska sestra ili tehničar, koji su prošli posebnu vrstu obuke.

    [FOTO] U Osijeku uspostavljena Hitna helikopterska medicinska služba. Zbrinjavat će životno ugrožene pacijente iz pet slavonskih županija

    U osječku Zračnu luku u nedjelju je sletio helikopter novouspostavljene Hitne helikopterske medicinske službe koja će zbrinjavati hitne i životno Više…

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – NATURAVITA

    Održana je završna konferencija strateškog projekta Hrvatskih šuma – NATURAVITA

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji Više…

    Ova dvodnevna konferencija okupit će stručnjake, entuzijaste i ljubitelje tehnologije iz raznih industrija, pružajući im priliku da se upuste u duboke diskusije, sudjeluju u interaktivnim radionicama i predavanjima te steknu uvid u najnovije trendove i inovacije

    The Geek Gathering ponovno dovodi velika imena IT industrije u Osijek

    Početkom listopada Osijek će postati epicentar tehnoloških inovacija, kreativnosti i entuzijazma jer ponovno stiže događaj koji će oduševiti sve zaljubljenike Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša