ŽIVOT

Druga žrtva koronavirusa, 14 novozaraženih – Nova pravila za vozače kamiona

Beroš: "Još je prerano zaključivati o trendovima, ali smatramo da poduzete mjere daju određene rezultate"

  Objavljeno 26.03.2020
  Ivona Amidžić

  Imamo 14 novih slučajeva, što je ukupno 495 osoba. Broj novozaraženih je već četiri dana u blagom padu, prenosi Index.

  “Tijekom dana je to povećanje od 53 bolesnika, manje nego 63 jučer, ili 69 od prekjučer, ili 74 od dana prije toga”, rekao je ministar Beroš.

  “Još je prerano zaključivati o trendovima, ali smatramo da poduzete mjere daju određene rezultate”, kazao je ministar Beroš.

  “Tijekom jutra je preminuo bolesnik koji je imao 74 godine, koji je iz Zagreba i koji je bio onkološki bolesnik. Izražavamo sućut njegovoj obitelji. Zjedno se moramo boriti protiv ove infekcije”, kazao je ministar Beroš.

  Alemka Markotić kazala je da je osam bolesnika na respiratoru, od kojih jedan čeka laboratorijski test. Ostalih 70 bolesnika u Klinici su stabilni. “Nadamo se da neće trebati veću potporu. Od njih je troje nešto teže bolesnih”, kazala je.

  Krunoslav Capak kazao je kako za sada nema potrebe za karantenom u Biogradu. “U ovom trenutku to nema smisla, mjere su propisane i epidemiološka služba nastavlja s djelovanjem kako bi se ta situacija razriješila”, kazao je.

  Nova pravila za vozače kamiona

  Ministar Božinović potpisao je odluku za vozače teretnih vozila u međunarodnom transportu. “Vi znate da smo dali preporuku još na početku da svi vozači iz Hrvatske mogu nastaviti svoj posao, ali pod uvjetom da budu u karanteni dok su u Hrvatskoj. Budući da je prvi udar prošao, odlučili smo liberalizirati taj postupak za vozače u međunarodnom transportu. Oni sada mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući mjere samoizolacije. Ako primijete simptome, moraju se javiti liječniku. Ako postoje oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju, oni i dalje mogu koristiti karantene Stožera. Oni čiji je boravak kraći od 24 izmežu utovara ili istovara, oni su dužni to vrijeme provesti u kabini za vozače”, kazao je Božinović.

  “Molim da se pridržavaju svih mjera koje su propisane”, dodao je.

  Razmišlja se o ublažavanju mjera

  “Na sličan način ćemo razmotiri i druge mjere koje idu ka liberalizaciji strogih pravila. Večeras ćemo ramisliti o otvaranju specijaliziranih trgovina unutar tržnica, ali ćemo propisati vrlo striktne mjere vlasniku. To će se kontrolirati vrlo strogo”, rekao je Božinović.

  Ponovno je apelirao na trgovce. “Ne pozivajte ljude u dućane da se ugriju. Ljudi neka pričekaju vani, neka se toplije obuku i neka drže razmak jedni od drugih. Ne trebaju cijele obitelji i djeca ići u kupovinu, neka ide samo jedna osoba. Pozivam sve koji mogu, neka organiziraju prodaju, odnosno kupovinu online”, rekao je Božinović.

  “Ne želimo ići prema strožim mjerema, želimo održati balans. Samo onaj tko sebe štiti, najbolje štiti”, dodao je.

  Otkrio je i podatke o dvojici zaraženih policajaca. Jedan je iz Zagreba, a drugi iz Međimurja. “Policiji su upućene brojne upute o samozaštiti, naravno nije moguće sve predvidjeti. Dogodilo se, ali sustav čini sve kako bi hrvatski policajci bili zaštićeni”, dodao je.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U petak bi se trebali znati podaci o osobama u samoizolaciji koje žele glasovati, a onda će se organizirati samo glasovanje...

  Državno izborno povjerenstvo obrađuje podatke o glasačima u samoizolaciji

  Za Đakovo, žarište zaraze koronavirusom, kao i za druge gradove u kojima su zabilježeni slučajevi zaraze, u petak bi se Više…

  Broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj iznosi 568

  U zadnja 24 sata Hrvatska ima još 54 nova slučaja, jedna je osoba preminula

  U protekla 24 sata zabilježena su 54 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Više…

  Na području Osječko-baranjske županije trenutno su ukupno 173 osobe pozitivne na koronavirus

  STOŽER OBŽ: 16 novih pozitivnih osoba – Virus se proširio i na Baranju!

  U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ obrađeno je 144 uzoraka Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U petak bi se trebali znati podaci o osobama u samoizolaciji koje žele glasovati, a onda će se organizirati samo glasovanje...

  Državno izborno povjerenstvo obrađuje podatke o glasačima u samoizolaciji

  Projekt "Učenje u zajednici" financiran je sredstvima iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH

  U Dokkici održan dvodnevni kreativno-glazbeni kamp EKO&REMIX MUSIC

  Broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj iznosi 568

  U zadnja 24 sata Hrvatska ima još 54 nova slučaja, jedna je osoba preminula